„Aš manau, kad čia buvo kaip 1992 m. Lietuvoje. Žmonės į klausimą „už ką jūs balsuosite“ galėjo gėdytis prisipažinti, kad balsuos už D. Trumpą“, - sako K. Girnius.

Kaip žinoma, kai 1992 m. Lietuvoje buvo renkamas Seimas, rinkimus netikėtai laimėjo Lietuvos demokratinė darbo partija (LDDP), o ne Lietuvos persitvarkymo sąjūdis.

Pasak politologo, JAV apskritai formuojasi vieningas baltųjų blokas, kuris sprendžia šalies demografinius klausimus. Jei anksčiau per rinkimus buvo labiau kalbama apie ekonomiką, švietimą ar užsienio politiką, tai šiuo metu kalbama apie imigraciją.

Be to, pasak K. Girniaus, Amerikoje daug žmonių nemėgsta nei D. Trumpo, nei H. Clinton. Tokie rinkėjai galėjo išvis nuspręsti neiti į rinkimus.

„Bet faktas, visi prognozavo Hillary Clinton pergalė, bet visiškai klaidingai. Kaip ir „Brexit“ atveju“, - sako K. Girnius.

Klausiamas, kas keisis Lietuvai, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas sakė manantis, jog pokyčių gali būti nedaug.

„Aš manau, kad D. Trumpas pagrindinį dėmesį skirs vidaus politikai, ten jis turi ambicingų planų, kurios kelia kontroversijų. Dėl santykių su Rusija tai respublikonai ir demokratai yra gana vieningi, jie yra nusiteikę prieš Rusiją, manau, kad ta nuostata nepasikeis“, - teigia mokslininkas.

Tiesa, K. Girnius sako, kad jeigu D. Trumpas iš tiesų laimės galutinai, tai Respublikonų partijoje sustiprės „arbatėlės" judėjimas. „Arbatėlės" judėjimu (Tea Party movement) vadinamas Respublikonų partijos sparnas, kuris agituoja už konservatyvesnę darbotvarkę. Jie dažnai vadinami radikalais, pasisako už nacionalinės šalies skolos mažinimą bei didesnį federalinio biudžeto deficito valdymą, priešinasi valstybiniam sveikatos draudimui.

„Arbatėlė" sustiprės, radikalai sustiprės", - sako K. Girnius.

DELFI primena, kad negalutiniais duomenimis JAV prezidento rinkimuose pirmauja respublikonas D. Trumpas. Demokratė H. Clinton atsilieka.