"Darbiečiai" priėmė nutarimą, kuriuo įpareigojo Vyriausybę iki šių metų gruodžio 10 d. parengti įstatymų projektus, pagal kuriuos seniūnus šalyje būtų galima rinkti tiesiogiai kaip ir savivaldybių tarybų narius bei merus.

Darbo partijos frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys atkreipė dėmesį, kad šalyje daugiau kaip 80 procentų gyventojų pageidauja tiesioginių seniūnų rinkimų, todėl Seimo narių pareiga - užtikrinti žmonėms jiems priklausančią teisę išsirinkti savo rajonų ir miestelių vadovus.

"Seniūnai turi atstovauti žmonėms ir būti nepriklausomi nuo politinių partijų įtakos. Be to, kas, jei ne vietos žmonės geriausiai žino, koks asmuo tinkamai atstovaus jų interesams, išklausys ir spręs jų bėdas, pateisins lūkesčius? Turėdamas žmonių pasitikėjimą ir didesnius įgaliojimus, seniūnas neabejotinai daugiau nuveiks savo krašto ir jo žmonių labui", - sakė frakcijos vadovas K. Daukšys.

K. Daukšiui pritaria ir Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas, Darbo partijos frakcijos narys Valentinas Bukauskas.

"Tiesiogiai išrinktas seniūnas sustiprins žmonių pasitikėjimą vietos valdžia ir geriausiai žinos, kaip ir kokias bendruomenės problemas reikia spręsti. Be to, tiesioginiai seniūnų rinkimai skatins seniūnų atsakomybę ir atskaitomybę vietos bendruomenės nariams", - pabrėžė V. Bukauskas.

Kaip ELTA jau skelbė, Vyriausybė nelinkusi pritarti grupės Seimo narių parengtoms Konstitucijos pataisoms, kuriomis norima įteisinti tiesioginius seniūnų rinkimus.

Pasak Premjero Algirdo Butkevičiaus, siūlomoms pataisoms nepritaria Seniūnų asociacija ir Savivaldybių asociacija. Premjeras pabrėžė, kad pasaulyje, Europoje šiuo klausimu nueita kitu keliu.

Pirmadienį vykusiame Vyriausybės pasitarime svarstytas Konstitucijos pataisų projektas, siekiantis įteisinti tiesioginius seniūnų rinkimus.

Pagal Konstitucijos pataisas seniūnai būtų renkami ketveriems metams. Kaip ir per savivaldybių tarybų rinkimus, balsuoti galėtų Lietuvos piliečiai ir kiti nuolatiniai administracinio vieneto gyventojai. Iniciatorių nuomone, tokios Konstitucijos pataisos seniūnams ir seniūnijoms suteiktų konstitucinį statusą, garantuotų realią savivaldą ir renkamų pareigūnų atskaitomybę bendruomenėms. Kartu siūloma nustatyti, kad seniūnijos turėtų savo biudžetą.