Tuo metu Generalinė prokuratūra aiškina, jog K.Betingis nėra atrankos laimėtojas ir generalinis prokuroras Darius Valys turi teisę neatsižvelgti į komisijos vertinimus bei nepasirinkti nė vieno kandidato.

"Maloniai kviečiame visus norinčius, tikinčius ir pasitikinčius savo jėgomis bei profesinėmis žiniomis, siekiančius gerinti prokuratūros darbo organizavimą, dalyvauti pakartotinėje atrankoje į 2013 m. birželio 27 d. atsilaisvinančias Kauno apygardos vyriausiojo prokuroro pareigas", - apie paskelbtą pakartotinę atranką į Kauno prokuratūros vadovus skelbiama Generalinės prokuratūros tinklapyje. Paraiškos pakartotinei atrankai bus priimamos iki birželio 5 dienos.

Gegužės 3 dieną vykusioje atrankoje dalyvavo šeši prokurorai. Generalinio prokuroro pavaduotojo Dariaus Raulušaičio vadovaujamos atrankos komisijos vertinimu, geriausiai šioje atrankoje pasirodė dabartinis Kauno apygardos prokuratūros vadovas K.Betingis.

GP svetainėje nurodoma, kad atrankoje Kęstutis Betingis surinko 76 balus, Egidijus Zuzevičius - 65,7 balo, Mindaugas Rašinskas - 64,3 balo, Vilius Paulauskas - 57,2 balo, Kostas Vinerskas - 56,5 balo bei Rolandas Mackevičius gavo 54,5 balo.

"Atrankos komisija sudaryta atitinkamu norminiu aktu, į ją įeina Prezidentūros, Seimo, Vyriausybės atstovas, ten solidūs asmenys turintys patirtį gyvenimišką ir profesinę. Iš septynių (narių) keturi yra būtent visuomenės atstovai. Tokia komisija pateikė generaliniam prokurorui tokias išvadas, ten yra atitinkamas kandidatų sąrašas ir pirmu numeriu tame sąraše yra mano pavardė. Pagal atitinkamas nuostatas dėl komisijos išvadų generalinis prokuroras turi priimti sprendimą. Tokio sprendimo iki pat šios dienos nėra. (...) Aš šiandieną nežinau, kodėl yra ignoruojamos komisijos išvados", - BNS trečiadienį sakė K.Betingis.

"Įstatymu numatyta mano teisė aiškintis, kokie sprendimai priimti dėl komisijos išvados, kreipiausi į generalinį prokurorą gal tris kartus ir nė vienu atveju nesulaukiau atsakymo, kad buvo priimtas sprendimas dėl komisijos išvadų. Belieka tik apgailestauti, kad taip yra. (...) Nėra jokių motyvų, nėra ką skųsti, nėra juridinio akto ir nėra galimybės skųsti", - kalbėjo Kauno prokuratūros vadovas.

Jis stebėjosi, kad atrankos komisijos posėdyje dalyvavo ir pats generalinis prokuroras Darius Valys.

"Kaip nebūtų gaila, šioje komisijoje dalyvavo ir pats generalinis prokuroras, nors jo nuostata mano atžvilgiu yra žinoma visiems prokurorams ir aš ne vieną kartą gyniausi per teismą dėl priimamų neigiamų sprendimų mano žvilgiu. Tai kas šiandien gali paneigti, kad nebuvo daroma įtaka prokurorams ir komisijos nariams, kada jis dalyvavo komisijos posėdyje. Kas keisčiausia, jei yra skundžiamasi dėl komisijos sprendimo - sprendžia pirmiausia generalinis prokuroras. Čia kažkokia kvaila juridinė aklavietė, kuri juokinga turėtų būti bet kuriam teisinę abėcėlę žinančiam asmeniui", - sakė K.Betingis.

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vadovė Elena Martinonienė BNS trečiadienį teigė, jog atrankos komisijos išvada - rekomendacinio pobūdžio ir komisija neskelbia atrankos nugalėtojo.

"Komisija, ką padaro - ji įvertina kandidatus ir tam tikrus balus skiria. Taip, jis (K.Betingis - red.) surinko daugiausia balų, bet tai ten nėra, kaip kituose tarkim valstybės tarnybos konkursuose, kad daugiausiai balų gavęs užima tam tikrą poziciją. Tai yra rekomendacinio pobūdžio dalykas, konkursas ir rezultatai. Jais neprivalo vadovautis", - aiškino prokuratūros atstovė.

Pasak jos, generalinis prokuroras turi teisę pasirinkti bet kurį kandidatą iš dalyvavusių, o jei nepasirenka nė vieno - skelbiamas pakartotinis kvietimas.

"Jis (D.Valys - red.) nepasirinko nei vieno iš kandidatų sąrašo, nes jis yra institucijos vadovas ir čia kalba eina apie labai stambaus padalinio vadovą. Tai vadovas turi teisę galvoti kas dirbs, irgi būti atsakingas už tą sprendimą", - teigė E.Martinonienė.

Kauno apygardos prokuratūrai K.Betingis vadovauja nuo 2002 metų.

Prieš kelerius metus pedofilijos skandalo įkarštyje K.Betingis tuometinio laikinojo generalinio prokuroro Raimondo Petrausko sprendimu buvo pažemintas pareigose, tačiau teismo sprendimu buvo grąžintas į buvusias pareigas.