Viešbučio "Draugystė" privatizavimas buvo pradėtas 1994, baigtas 2000 metais.

"Kada Vyriausybė įtraukė į čekinį privatizavimą kontrolinį "Draugystės" akcijų paketą, prezidentas A.Brazauskas asmeniškai paskambino man ir pasakė, ar negaila atiduoti tokį gerą viešbutį veltui žmonėms, kurie neturi nei finansų modernizuoti, nei administracinių sugebėjimų ir jį sužlugdys. Aš pasakiau, kad gaila. Tada A.Brazauskas sakė išbraukti iš čekinio privatizavimo šį viešbutį ir jis, kaip prezidentas, pažadantis gauti kreditus ir padaryti jį aukštos klasės valstybiniu viešbučiu", - komisijai pasakojo J.Veselka.

Pasak J.Veselkos, šis pokalbis tikrai įvyko, tačiau kaip toliau vyko "Draugystės" privatizavimas ir koks buvęs tolesnis A.Brazausko vaidmuo jis nežinantis. "Aš vėliau jau žąsis ganiau", - sakė parlamentaras.

Jo nuomone, toks A.Brazausko siūlymas išbraukti "Draugystę" iš čekinio privatizavimo sąrašų, "buvo labai protingas valstybininko pasiūlymas, kad negalima tokio turto griauti".

J.Veselka spėjo, kad A.Brazauskas greičiausiai neigs buvus tokį pokalbį. Pabrėžęs, jog neturi pokalbio įrašo ar kitokių įrodymų, parlamentaras užtikrino savo tvirtinimo neatsisakysiąs.

Ketvirtadienį Lietuvos televizijos laidoje "Spaudos klubas" premjeras A.Brazauskas kategoriškai tvirtino, kad nei jis pats, kaip prezidentas, nei tuometinė prezidento kanceliarija nedalyvavo "Draugystės" privatizavime.

"Tuometinė prezidento kanceliarija nedalyvavo šiame procese. Privatizavimas vyko nustatyta tvarka pagal tuomet veikusius įstatymus, privatizavimą prižiūrėjo Vyriausybė ir jos institucijos. (...). Niekuo man nebuvo svarbus tas viešbutis, tai buvo vienas iš Lietuvoje privatizuojamų objektų, ir tame nei aš, kaip prezidentas, nei kanceliarija nedalyvavo", - tikino A.Brazauskas.

Premjeras taip pat aiškino, jog jis nesiūlė "jokių privatizavimo tvarkų" viešbučio privatizavimo atveju.

Seimo opozicijos turima medžiaga įrodo, jog 1997 metų birželio 6 dieną Prezidentūros kanceliarija kreipėsi į Lietuvos valstybinę privatizavimo agentūrą, kad "Draugystės" viešbutis būtų įtrauktas į papildomą privatizuojamų objektų sąrašą.

Tuometinio Prezidentūros kanclerio Andriaus Meškausko pasirašytame rašte siūlyta privatizuoti dar 18 procentų valstybei priklausančių viešbučio akcijų.

1997-aisiais, kuomet Prezidentūra "Draugystę" paprašė įtraukti į papildomą privatizavimo objektų sąrašą, dabartinis premjeras, socialdemokratų lyderis A.Brazauskas buvo bebaigiantis penkerių metų prezidento kadenciją.

Seimo valdančiajai daugumai ketvirtadienį pavyko atmesti opozicijos inicijuotą nutarimo projektą dėl A.Brazausko šeimos verslo reikalų tyrimo laikinojoje parlamentinėje komisijoje.

Seimo opozicija ketina apskųsti ketvirtadienį vykusius balsavimus Seimo etikos ir procedūrų komisijai. Taip pat opozicinių frakcijų vadovai pirmadienį žada susitikti su Seimo pirmininku Artūrų Paulausku.