Per pirmąjį po jo išėjimo Juro gimtadienį vėlgi, tragiškai ir simboliškai, vyksta pirmųjų LSDP istorijoje pirmininko rinkimų antrasis turas, kuriame, niekas neabejoja, Juras būtų tikrai dalyvavęs ir turbūt būtų buvęs didžiausias favoritas... Dabar jis užleido savo vietą bendraamžiams bičiuliams.

Lygiai taip pat tragiškai ir simboliškai Juras išėjo 2016 m. spalio 16-ąją, vykstant Seimo rinkimų antrajam turui, nors Juras jau buvo patekęs į Seimą per pirmąjį...

Jaunas, ambicingas ir charizmatiškas politinis lyderis – Juras Požela – buvo išskirtinis politinis talentas, puikiai įvaldęs kompromiso, diplomatijos ir konsensuso meną. Jis buvo visa galva aukštesnis už daugelį kitų bendraamžių politinių lyderių, išmintingesnis, protingai besimokantis ne tik iš savų, bet ir svetimų klaidų, šiltas žmogus, gebantis ir puikiai pajuokauti, ir būti gilus, filosofiškas, jautrus.

Pirmasis Juro gimtadienis po jo išėjimo – skaudus ir sunkus mums visiems: asmeniškai jį pažinojusiems, dirbusiems su juo, turėjusiems su juo emocinį ryšį, o juo labiau – puoselėjusiems artimesnę draugystę.

Iš pradžių buvo didelis tikėjimas, kad Juras pasveiks, po jo – milžiniškas šokas, kad vis dėlto Juro netekome... O tada atėjo ta skaudi kasdienybė, gyvenant ir dirbant be Juro...

Skaudžiausia buvo ir tebėra jo šeimai – tėveliams Rasai ir Karoliui, seneliams Rimai, Anai ir Petrui, broliui Justui, žmonai Živilei ir neseniai trejų metukų sulaukusiam sūneliui Joriui Karoliui... Gyvenimas be Juro...

Vis dėlto, gyvenimas be Juro yra tolesnis gyvenimas su Juru, jo palikimu, prisiminimais apie jį, jo gyvenimo ir palikimo įprasminimu, kuris visada bus akivaizdus ir aiškiai juntamas visiems, mylėjusiems ir brangiausiems jį. Laikas yra negailestingas visiems, bet išėję anksčiau už mus mūsų brangiausieji gyvi tol, kol mūsų pačių nepasiglemžia amžinybė.
Juro Poželos, kaip politiko ir socialdemokrato, palikimas išlieka ryškus. Po jo pasitraukimo tuštuma atsirado ne tik jį geriau pažinojusiųjų širdyse – vakuumas atsirado ir Lietuvos socialdemokratų partijoje.

Juras buvo politinis lyderis: aiškiai išsiskiriantis iš kitų savo realpolitik požiūriu, pragmatiškumu, retoriniais gebėjimais, gebėjimu daryti įtaką, balansuoti, ieškoti ir rasti kompromisą. Jis buvo įžvalgus, sumanus, išlaikytas, akivaizdžiai kasdien bręstantis kaip išmintingas derybininkas ir pusiausvyrą įvairiose situacijose randantis ir išlaikantis politikas. Juras buvo politinis traukos centras, apie kurį telkėsi būrys ambicingų jaunųjų socialdemokratų ir kuriuo dėl jo aštraus proto ir asmeninių savybių pasitikėjo vyresni kolegos.

Beveik dvejus metus Juras buvo LSDP Vilniaus m. skyriaus pirmininkas, kuriam pavyko jį pastebimai atgaivinti, atnaujinti ir atjauninti, suaktyvinti jo veiklą, į jo valdymo struktūras išmintingai bei subalansuotai įtraukti ir patyrusius išmintingus senbuvius, ir ambicingus jaunimiečius, ir progresyvius žmogaus teisių bei lygių galimybių gynėjus.

Tuo metu Juras Požela buvo ir sveikatos apsaugos ministras, kurio neįkainuojamas ir didžiausias nuopelnas per realiai ne visą darbo ministerijoje pusmetį – 2016 m. rugsėjo 14 d. Seimo priimtas progresyvus Pagalbinio apvaisinimo įstatymas, kuris šiemet jau pradėjo realiai veikti ir suteikia ne vien viltis, bet ir galimybes Lietuvos šeimoms, negalinčioms be medikų pagalbos susilaukti vaikų, jų turėti.

Šis įstatymas nėra paprastas, eilinis – dėl jo kova buvo sunki ir ilga, ir ji tęsėsi ir po J. Poželos mirties. Svarbiausias jo nuostatas dėl neribojamo embrionų skaičiaus, jų šaldymo, lytinių ląstelių donorystės, priešimplantacinės diagnostikos ir pagalbinio apvaisinimo kompensavimo, inicijuotas Juro, pavyko išgelbėti.

Todėl simboliškai, tačiau pakiliai ir optimistiškai, Juras savo gyvenimu ir politine veikla padėjo tvirtus pagrindus įvykti tikriems stebuklams, sukurti naujus gyvenimus, pakeisti daugybės žmonių gyvenimus ir likimus į gera.

Juro Poželos politiniai žingsniai buvo kaip ženklai, kad jis – pragmatinis, apskaičiuojantis ir išmintingas politinis lyderis, aiškiai pasisakantis už LSDP atsinaujinimą ir progresyvią kairiąją politiką, kartu gebantis būti jautrus ir žmogiškas, realiai įvertinantis didžiosios politikos pasekmes kasdieniam žmonių gyvenimui ir jų likimams.

Juras Požela Lietuvos politikoje ir Socialdemokratų partijoje paliko tokią žymę, kad LSDP niekada nebus tokia partija, kokia buvo prieš jo mirtį ir morališkai, ir politiškai. Mums trūksta ryškaus politinio lyderio, gero draugo, įdomaus pašnekovo, puikaus kolegos. Jurui išėjus, partijoje įvyko atitinkamas politinių jėgų persigrupavimas, o tam tikras pozityvus, mobilizuojantis, politinis vakuumas išlieka iki šiol ideologiškai ir organizacine prasme.

Belaukiant LSDP pirmininko rinkimų antrojo turo balsavimo ir rezultatų, Juro Poželos politinis palikimas tiesiogiai ir netiesiogiai atsispindi politiniuose rinkimų debatuose.

Juras – gyvas mūsų prisiminimuose, garsiai pasakojamuose ir tyliai išgyvenamuose. Kiekvienas, artimiau Jurą pažinojęs, balandžio 12-ąją savaip mini jo 35-ąjį gimtadienį. Kiekvienas prisiminimas, išgirstas ar nutylėtas, įprasmina Jurą, jo gražų, įdomų, vertingą, nepakartojamą gyvenimą...

Lietuvos socialdemokratų partija