Juoda spalva žemėlapyje reiškia, kad tose savivaldybėse naujų susirgimų koronavirusu skaičius viršija 500 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų.

Kaip ketvirtadienį „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“ sakė Klaipėdos Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Raminta Mitkuvienė, epidemiologinė situacija pajūryje yra sudėtinga.

„Praktiškai visose Klaipėdos apskrities savivaldybėse sergamumo rodikliai viršija respublikos sergamumo rodiklį, o Klaipėdos miesto savivaldybėje, Skuodo rajone, Palangos mieste sergamumo rodikliai viršija respublikos vidurkį netgi du kartus“, – sakė R. Mitkuvienė.

Sergamumas Klaipėdos mieste, lyginant su situacija liepos gale, pasak specialistės, per dvi savaites sergamumas išaugo du kartus.

Jūros šventė: be kaukių, užtat su liepsnomis ir eilėmis prie vakcinacijos punktų

„Šiuo metu iš viso apskrityje turime 24 registruotus aktyvius COVID-19 ligos protrūkius, 14 iš jų registruoti Klaipėdos mieste“, – dėstė NVSC atstovė.

4 protrūkiai apskrityje, kaip informavo R. Mitkuvienė, yra užfiksuoti asmens sveikatos įstaigose, po vieną protrūkį fiksuota ugdymo įstaigoje bei globos namuose.

„Ką pastebėjome analizuodami protrūkių struktūrą ir veiklos sritis, kur registruojami protrūkiai, tai nuo liepos pabaigos padaugėjo protrūkių įstaigose, kurios yra susijusios su viešojo maitinimo veikla.

Tai galėtų būti siejama su tuo, kad nuo liepos 26 dienos, pakeitus Vyriausybės nutarimą, įsigaliojo nuostatos, kad dirbantys viešojo maitinimo sektoriuje, mažmeninėje prekyboje turi periodiškai tikrintis, ar neserga COVID-19 liga. Natūralu, kad padaugėjo atvejų, kada susirgimas nustatomas būtent šių sričių darbuotojams“, – aiškino Klaipėdos NVSC atstovė.

Pagrindinės viruso plitimo priežastys kelios

R. Mitkuvienės teigimu, pagrindinės augančios susirgimų statistikos priežastys yra kelios. Viena jų – delta atmaina, kuri yra labiau užkrečiama.

„Be abejo, dar viena priežastis yra ta, kad nemaža dalis gyventojų yra navakcinuoti, todėl imlūs infekcijos plitimui. Klaipėdos mieste iš viso viso vakcinuota apie 46 proc. gyventojų. Panaši situacija yra ir kitose apskrities savivaldybėse“, – pastebėjo pašnekovė.

Ji išskyrė kelias pajūrio savivaldybes, kur vakcinacijos statistika džiuginanti. Štai Neringoje paskiepyta 94 proc. gyventojų, Palangoje – 60 proc.

„Reikėtų suprasti, kad nedidinant vakcinacijos tempų, infekcijos plitimą suvaldyti gali būti labai sudėtinga ir grįžti prie tokio gyvenimo, prie kurio buvome įpratę iki pandemijos, gali tekti dar labai negreit“, – akcentavo specialistė.

NVSC atstovė pripažino, kad apie 90-95 proc. koronaviruo atvejų su delta mutacija.

„Svarbiausia, manau, yra kiekvieno mūsų supratimas, kad ne nuo ko nors kito, bet kiekvieno mūsų elgesio priklauso, kokia bus epidemiologinė situacija. Visų pirma reikėtų pasinaudoti mokslo suteiktais laimėjimais – skiepais. Taip pat labai svarbu susirgusių asmenų aktyvus bendradarbiavimas su visuomenės sveikatos specialistais“, – pabrėžė R. Mitkuvienė.

Ji pasakojo, kad pasitaiko, jog susirgusieji, atliekant tyrimą, vengia nurodyti su kuo kontaktavo, slepia savo dalyvavimą susibūrimuose.

„Jeigu jaučiamės blogai, geriau neiti iš namų, likti namuose. Žinoma, laikytis rankų higienos, nepamiršti kosėjimo, čiaudėjimo etiketo ir kaukių dėvėjimas taip pat labai svarbus“, – priminė NVSC specialistė.

Skuodo meras: susirgusieji meluoja ir slepia savo kontaktus

Laidoje dalyvavo ir Skuodo rajono meras Petras Pušinskas, kuris konstatavo, kad savivaldybė pirmauja blogąja prasme – fiksuojami 555 atvejai 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų.

„Mūsų rajone sergančių šiuo metu fiksuojama 95 atvejai. Sunku pasakyti – konkrečių židinių pas mus rajone nėra nustatyta. (…) Dažniausi susitikimai šeimose, kada vienas asmuo suserga, užkrečia savo artimuosius.

Būna atvejų, kad žmonės slepia, kur, su kuo kontaktavo. Gal Klaipėdos mieste tai mažiau jaučiasi, bet pas mus rajone, kaip informavo visuomenės sveikatos specialistai, dažniausiai yra slepiama, sakoma, kad niekur nebuvau išvažiavęs, su niekuo nesusitikau, o susirgimas fiksuojamas. Aš manau, kad turi būti žmonių sąmoningumas“, – pabrėžė P. Pušinskas.

Jo teigimu, izoliacijos taisyklių pažeidimų Skuode nefiksuojama, tačiau uostamiesčio ligoninėse gydomi skuodiškiai buvo nepasiskiepiję.

„Šiuo metu iš mūsų rajono Klaipėdoje ligoninėse yra gydoma 11 asmenų. Pasidomėjau, ar pasiskiepiję, ar ne, tai mane informavo, kad nei vienas iš tų 11 nebuvo pasiskiepijęs“, – pažymėjo rajono meras.

P. Pušinskas teigė, kad vakcinacijos tempai, išgirdus žinią apie naujus ribojimus nuo rugsėjo vidurio, paspartėjo, tačiau vis tiek nėra tenkinami – Skuode vakcinuota tik apie 39,7 proc. gyventojų.

„Šiuo metu vakcinavimas eina sparčiau pas mus. Darome ir akcijas, ir jau kuris laikas šeštadieniais turguje yra vakcinuojama gyva eile. Ketvirtadieniais mūsų visos gydymo įstaigos vakcinuoja gyva eile, Kraujo centras, ačiū jiems, atvažiavo pagelbėti su vakcinavimu. Tas pagyvėjimas paskutiniu metu jaučiamas, bet rezultatas netenkina“, – neslėpė meras.

Jis taip pat pabrėžė, kad pastarosiomis dienomis buvo susirinkusi savivaldybės Ekstremaliųjų situacijų komisija, kuri aptarinėjo ateinančias numatytas šventes bei atlaidus miesteliuose.

„Mus informavo, kad neturėtų būti didelių susibūrimų, nes ne kažkokios labai populiarios grupės koncertuos, o jos pritraukia daugiau žiūrovų.

Mes priėmėme sprendimą nedrausti renginių, bet ypatingai kontroliuoti renginių lankytojus, kad laikytųsi visų taikomų rekomendacijų“, – patikino P. Pušinskas, kartu paaiškinęs, kad savivaldybė rekomendavo visoms įmonėms, jeigu įmanoma, dirbti nuotoliniu būdu.