Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė Rasa Juknevičienė praneša, kad jos brolis Gintaras Urbonas kreipėsi į Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį ir Seimo narį M. Puidoką, siūlydamas geranoriškai paneigti jo garbę ir orumą žeminančius ir tikrovės neatitinkančius duomenis. Tai padarius jis atsiimtų ieškinį iš teismo.

Dešimt M.Puidoko klausimų, pasak jo paties, bus teikiami parlamentinio tyrimo komisijai dėl galimos neteisėtos įtakos ir (ar) poveikio politikams, valstybės tarnautojams bei politiniams procesams, kuri Seime turėtų būti sukurta jau rugsėjo mėnesį.

Parlamentinio tyrimo komisijai bus pateikti klausimai apie G.Urboną ir/ar jam priklausančios bendrovės verslo ryšius su Rusijos bendrove „RTA-Gorefield“. Taip pat, ar G. Urbono įmonė turėjo ryšių su Uzbekistano piliečio Oviko Mkrtchyano įmone „Mossack Fonsec“, kuri pasak M. Puidoko, yra glaudžiai susijusi Sovietų Sąjungos Valstybės saugumo komiteto (KGB) ir Rusijos Federacijos bei kitų NVS valstybių žvalgybos tarnybų darbuotojais.

Be kita ko, klausiama, ar tiesa, kad, kaip viešai tvirtino buvusio Uzbekistano prezidento Islamo Karimovo dukra Gulnara Karimova, „Gorefield International“ yra viena iš bendrovių, kuri yra naudojama Uzbekistano žvalgybos tarnybų pinigų plovimui ir kad šios tarnybos naudojo tranzito verslą savo tikslams? Ar tiesa, kad Oviką Mkrtchyaną siejo itin glaudūs ryšiai su Rusijos ir NVS šalių nusikalstamo pasaulio autoritetu Aslanu Usoyanu, įvardijamo net „Rusijos mafijos tėvu“ ir žinomo kriminaline pravarde „Ded Hasan“, kuris buvo nužudytas 2013 metais?

Pasak M. Puidoko, svarbu nustatyti, ar tai atsitiktinumas, ar dėsningumas, kad R. Juknevičienei būnant krašto apsaugos ministre kariuomenė neturėjo ne tik būtiniausios ginkluotės, bet ir uniformų, ekipuotės, o daliniai buvo suformuoti vos 30 proc.

„Tuo pačiu metu, per ekonominę krizę, G. Urbono verslo plėtra į NVS sekėsi puikiai. Konkurentai žlugo vienas po kito, nes negalėjo konkuruoti su įtakingos tuometinės krašto apsaugos ministrės R. Juknevičienės broliu, negaudami bent panašiai gerų sąlygų veiklai NVS šalyse. Su G. Urbonu konkuravusių ir žlugusių verslininkų bandymai rasti pagalbą teismuose ir tuometinėje Vyriausybėje baigėsi nesėkme. Jų pagalbos šauksmui liko kurti tiek šalies teismai, tiek ir skandalingasis tuometinis susisiekimo ministras Eligijus Masiulis“, - sako M.Puidokas.

G.Urbonas dėl žiniasklaidoje - „Delfi“, feisbuke, LRT „Dienos tema“ M. Puidoko paskelbtų teiginių yra kreipęsis į teismą. Siūlydamas geranoriškai paneigti jo garbę ir orumą žeminančią ir tikrovės neatitinkančią informaciją jis žada ieškinį iš teismo atsiimti.

G.Urbonas nurodo, kad jo garbę ir orumą žemina ir tikrovės neatitinka liepos 30 d. Delfi paskelbtoje publikacijoje „Valstiečių taikinyje - žinomos pavardės: tikrasis tikslas gali būti visai kitas“ esančios Seimo nario M. Puidoko citatos.

„Komentuodamas grupės Seimo narių pateiktus klausimus Valstybės saugumo departamento ( VSD ) direktoriui Dariui Jauniškiui , konkrečiai dėl mano ir Seimo narės Rasos Juknevičienės ryšių, Seimo narys teigė: “ G. Urbonas yra R. Juknevičienės brolis. Buvo ne kartą spaudoje skelbta apie jo verslo ryšius Rusijoje tuo metu kada R. Juknevičienė buvo krašto apsaugos ministrė, ir Rusijai buvo skelbiamos sankcijos, ir daugybė analogiškoje srityje versle dirbančių įmonių patyrė įvairių sunkumų. O jo verslas suklestėjo. Netgi Kauno FNTT atlikinėjo tyrimą“.

Teigdamas nepastebėjęs, kad klausimų formuluotės būtų kaltinančio pobūdžio, M. Puidokas aiškino: „ Aš remiuosi tais dalykais, kurie buvo pateikti viešai. Kur buvo kažkokie teisiniai procesai arba neaiškumai. (...) Tai yra tie klausimai, į kuriuos mes tikimės atsakymų, nes jie yra svarbūs mūsų valstybei, kad panaši veikla nesikartotų, ir kad būtų galiausiai atsakyta į tuos klausimus, ir kad neliktų tų neaiškumų kurie yra šiai dienai“.

G.Urbono teigimu, žeminantis jo garbę ir orumą ir neatitinkantis tikrovės bei šmeižikiškas yra ir M. Puidoko suformuluotas aštuntas klausimas VSD direktoriui: „Kodėl Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas nebuvo informuotas apie Gintaro Urbono, kaip galimo Rusijos federalinių institucijų įgaliojimus turinčio asmens, veiklą Lietuvoje ir galimą įtaką Seimo NSGK vicepirmininkei Rasai Juknevičienei“.

Seimo narys M. Puidokas, dalyvaudamas LRT televizijos tiesioginėje laidoje „Dienos tema“ 2018 m. rugpjūčio 2 d. teigė: „Kalbant apie Rasos Juknevičienės situaciją, tai iš tiesų jos brolio Gintaro Urbono verslas yra tampriai susijęs su Rusija, dėl to, kad tam, kad tu turėtum pervežimus per Rusijos geležinkelius į Vidurinės Azijos valstybes, tu bendrauji su tokiais žmonėmis kaip KGB generolas Vladimiras Jakuninas, kuris yra artimas Putino aplinkos žmogus ir ilgą laiką tokiu žmogumi daugybę metų buvo“.

Pasak G.Urbono, pateikdamas VSD direktoriui tokios formuluotės aštuntą klausimą „Kodėl Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas nebuvo informuotas apie Gintaro Urbono, kaip galimo Rusijos federalinių institucijų įgaliojimus turinčio asmens, veiklą Lietuvoje ir galimą įtaką Seimo NSGK vicepirmininkei Rasai Juknevičienei“, M.Puidokas kaip apie neginčytiną ir tikrą faktą paskleidė žinią, kad jis vykdo veiklą Lietuvoje, kurią reikia nutraukti. Šis jo suformuluotas klausimas yra konstatuojamojo pobūdžio teiginys. Seimo narys M. Puidokas šiuo klausimu neklausia, ar VSD apskritai turi kokią nors informaciją apie mane, tačiau klausia, kodėl Seimo NSGK nebuvo informuotas apie mano veiklą.

„Iš M. Puidoko interviu portalui Delfi ir klausimų VSD kontekste akivaizdu, kad jis paskleidė tikrovės neatitinkančias žinias apie faktus, kad aš, kaip galimas Rusijos federalinių institucijų įgaliojimus turintis asmuo, vykdau veiklą Lietuvoje. Iš konteksto ir tų aplinkybių, kad klausimas teikiamas būtent VSD, juos teikia Seimo narys, neabejotina, kad taip siekiama sudaryti visuomenei melagingą įspūdį, kad aš vykdau nelegalią veiklą Rusijos naudai“, be kita ko, kreipimesi į Seimo pirmininką ir Seimo narį M.Puidoką rašo G. Urbonas.