„Arba premjeras pervargo, arba tai yra sąmoninga valstybės kompromitacija. Reikalausiu, kad rytoj pat į NSGK būtų iškviesti žvalgybų tarnybų vadovai. Švaistytis tokiais gąsdinimais opozicijai prieš biudžeto priėmimą yra visiškai netoleruotinas veiksmas. Ir čia jau nebe juokai. Dar kartą atsakingai sakau, kad esu prieš žvalgybų įtraukimą į tokį primityvų politikavimą, tačiau tai daro valstybės premjeras“, – feisbuke rašė R. Juknevičienė.

Ji priminė, kad premjero žodžius vertina ir Vilniuje reziduojantys ambasadoriai. „Tai yra valstybės kompromitacija“, – rašė R. Juknevičienė.

Bakas nenori žvalgybos institucijų politizavimo

Seimo NSGK pirmininkas iš „valstiečių“ frakcijos Vytautas Bakas stojo į premjero pusę.

„Premjeras turi teisę kreiptis į specialiąsias tarnybas pagal įstatymus, ir aš manau, kad ta teise jis pasinaudojo“, – sakė V. Bakas.

Jis teigė negalįs vertinti premjero veiksmų ir pareiškimų, tačiau pakartojo, kad jis tokią teisę turi.

„Jis mano, kad ja reikia naudotis, ja pasinaudojo, pranešė visuomenei. Manau, kad turime palaukti atsakymų, ir tada jau vertinsime“, – sakė V. Bakas.

Jis pats teigė neturįs informacijos apie Kremliaus įtaką konservatoriams, ir papasakojo bendrais bruožais apie tai, kaip apskritai „šalys, kurios nelinki Lietuvai sėkmingos ateities“ linkę naudotis bet kuria valstybės silpnybe – „ar tai būtų tautinių mažumų klausimas, ar susipriešinimas“.

„Mes tą matome, ir visur pastaraisiais metais, kur vyko rinkimai, kad bet kokiomis spragomis, socialinėmis įtampomis, yra naudojamasi. Toks yra bendras atsakymas“, – kalbėjo V. Bakas.

Jis nebuvo linkęs pritarti prašymui, kad žvalgybos institucijų vadovai aiškintųsi Seime.

„Aš tikrai nepolitizuosiu žvalgybos tarnybų, ir jokių proginių kvietimų nebus. Bet, jeigu tokie prašymai bus, mes balsuosime komitete. Užtenka, ponia Juknevičienė tikrai matė, ką reiškia politizuoti žvalgybas, ir man tai yra nepriimtina“, – sakė V. Bakas.

Skvernelis apie įtakas pradėjo kalbėti praėjusią savaitę

DELFI primena, kad praėjusią savaitę Saulius Skvernelis prakalbo apie tai, kad į jo rankas pakliuvo valdžios nuvertimo planas. Esą jį vykdo konservatoriai, jo dalimi buvo Andriaus Tapino organizuotas mitingas. Premjeras taip pat tada sakė, kad tarnybos turi ištirti, ar konservatoriai kartais nedirba Kremliui.

Praėjusį penktadienį paaiškėjo, kad premjeras S. Skvernelis prakalbo apie planą nuversti valdžią, remiantis Rekomenduojamais Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) politinės ir rinkiminės strategijos matmenimis, sugretintais su kitais viešai prieinamais šaltiniais. Tai matoma iš LNK Žinių šaltinių gautų duomenų. Plačiau apie tai galima paskaityti čia.

Antradienį prieš Seimui pradedant svarstyti biudžetą premjeras patikino, kad jokių savo žodžių neatsiima, ir patvirtino, kad į tarnybas jau kreipėsi. Valstybės saugumo departamentas patvirtino, kad premjero raštą gavo.

TS-LKD lyderis Gabrielius Landsbergis sakė, kad, jeigu tai yra rimta, „gal reikėtų apskritai svarstyti dėl premjero sveikatos būklės“.