"Manau, tą parodys ir statistika", - penktadienį BNS sakė J.Razma.

Jis atkreipė dėmesį, kad prezidentės patarėjai dalyvauja visuose svarbesniuose Seimo komitetų posėdžiuose, aktyviai bendrauja su parlamentarais, aptardami įstatymų projektus.

Jurgis Razma
"Aktyvus ryšys duoda pliusų ir papildomos kokybės įstatymų leidybos procese", - tvirtino konservatorius.

Be to, jis teigė D.Grybauskaitei bendraujant su Seimu neįžvelgiąs viešųjų ryšių potekstės, kaip kad pasitaikydavę anksčiau.

"Anksčiau kai kada Seimo nariai būdavo kviečiami į Prezidentūrą, kad paskui būtų galima išreikšti susirūpinimą", - kalbėjo J.Razma.

Kaip D.Grybauskaitės išskirtinumą TS-LKD seniūnas nurodė jos dėmesį teisėsaugai. Anot parlamentaro, dėl to atsirado tokios bylos kaip Gariūnų, padaugėjo korupcinių tyrimų.

Kalbėdamas apie vieną svarbiausių prezidentės veiklos sričių - užsienio politiką - J.Razma tvirtino čia didelių permainų nematąs.

"Gal tik nebėra perdėto vaizdavimo, jog esame labai reikšmingi, regiono lyderiai", - sakė politikas.

Jis nesutiko su kai kurių politikų bei politologų teiginiais apie neva reiškiamą D.Grybauskaitės prielankumą Rusijai ir Baltarusijai.

"Vienu metu buvo ryškesnis bandymas aktyvinti bendravimą su Baltarusija, bet, kaip suprantu, tai buvo bendra Europos Sąjungos pozicija, siekiant spartesnių demokratinių permainų šioje šalyje", - teigė konservatorius.

J.Razmos teigimu, kaltinant prezidentę dėl populizmo nereikėtų jo painioti su "normaliu žmogišku jautrumu". Jis tikino nepastebėjęs, kad D.Grybauskaitė, kalbėdama, pavyzdžiui, apie pensininkų reikalus, tai darytų dėl savo reitingų.

A.Butkevičius norėtų, kad prezidentė labiau reikalautų Vyriausybės atsiskaityti

Algirdas Butkevičius
Kadenciją įpusėjusi prezidentė Dalia Grybauskaitė turėtų labiau reikalauti to, kad Vyriausybė atsiskaitytų už savo nuveiktus darbus, teigia Lietuvos socialdemokratų partijos ir frakcijos Seime vadovas Algirdas Butkevičius.

"Norėtųsi, kad prezidentė pareikalautų iš Vyriausybės kiekvieno ministro aiškios strategijos, kurios mes, politikai, nematome, trumpalaikės ir ilgalaikės strategijos Lietuvai svarbiais klausimais. Pareikalautų, kad būtų didesnis aiškumas, aiškesni veiksmai, ką yra jie nuveikę ir kokie yra rezultatai, kai pasibaigė metai", - sakė opozicinės partijos lyderis, vertindamas įpusėjusią prezidentės kadenciją.

Jis taip pat tvirtino, kad šalies vadovė kai kada vykdė dalį Vyriausybės funkcijų, ypač dėl šilumos ūkio, korupcijos mažinimo, senaties terminų panaikinimo. Tokią prezidentės poziciją politikas įvertino teigiamai.

"Aš manau, kad vidaus politikos srityje ji atliko dalį Vyriausybės funkcijų. Tai yra Vyriausybės kompetencijos trūkumas, taigi, matyt, ji ėmėsi šiek tiek ir savo iniciatyvos ir aišku, kad pateikė dalį įstatymų projektų dėl tų dalykų, dėl kurių išsakė savo kai kurias mintis ir idėjas per rinkiminę kampaniją", - teigė socialdemokratas.

Pašnekovas sakė prezidentės darbą vertinantis teigiamai, anot jo, D.Grybauskaitė išliko tokia pat reikli ir principinga, kokia buvo per prezidento rinkimus.

A.Butkevičiaus teigimu, prezidentė pakankamai bendravo ir su opozicija, nes per didelis bendravimas yra nereikalingas, o strateginiais klausimais su opozicija buvo diskutuojama.

"Aš pozityviai vertinu tai, kad ji kviesdavosi pokalbiams opozicinių frakcijų vadovus, taip pat ji organizuodavo susitikimus su Seimo komitetų vadovais ir nariais, labiausiai su tais, kurie yra susiję su jos kuruojamomis sritimis: Teisės ir teisėtvarkos, Užsienio reikalų ir Europos reikalų. Manau, kad tas bendradarbiavimas kiekvienais metais stiprėjo, po 1,5 metų prezidentės darbo sustiprėjo ryšiai tarp Seimo narių, frakcijų seniūnų ir prezidentūros darbuotojų, kurie buvo atsakingi už tam tikrus įstatymų projektus", - tikino socialdemokratų vadovas.

Vertindamas užsienio politiką, pašnekovas sakė klaidų neįžvelgiantis, tačiau norėtų, kad Lietuva glaudžiau su bendradarbiautų su Lenkija.

Kalbėdamas apie prezidentės susitikimus su Baltarusijos prezidentu Aleksandru Lukašenka, A.Butkevičius sakė juos vertinąs dvejopai.

"Negaliu pasakyti apie ką buvo kalbama susitikimuose ir planų nežinau, bet kaip ekonomistas galiu pasakyti, kad per šitą prizmę vertinu teigiamai, bet dėl A.Lukašenkos autokratinio valdymo pasisakau kritiškai ir neigiamai", - teigė politikas.

Jis tvirtino, kad kiekvienas politikas, turintis didžiulį visuomenės pasitikėjimą, gali būti apkaltintas populizmu.

"Turint didžiausią pasitikėjimą, manau, kad visą laiką bus kaltinimų kiekvienam politikui, kad jis užsiima lyg ir populizmu. Aš manau, kad ji aktyvumą išlaiko tokį, kokį ir demonstravo per rinkiminę kampaniją, ir manau, kad kiekvienas politikas, užimantis tokias pareigas, stengsis lūkesčius patenkinti", - sakė A.Butkevičius.

Anot pašnekovo, D.Grybauskaitė yra aktyvesnė už savo pirmtakus - buvusius prezidentus Algirdą Brazauską ir Valdą Adamkų.

"Lyginant su kitais prezidentais D.Grybauskaitė buvo aktyvesnė ruošiant įstatymo projektus ir pasisakant įvairiais, netgi ūkiniais, klausimais", - teigė politikas.

V.Uspaskichas kritikuoja D.Grybauskaitę už paramą Vyriausybei

Viktoras Uspaskichas
Opozicinės Darbo partijos lyderis, europarlamentaras Viktoras Uspaskichas griežtai sukritikavo kadenciją įpusėjusią prezidentę Dalią Grybauskaitę už jos paramą Vyriausybei, kurios ekonominę politiką pavadino pražūtinga.

"Šitoje vietoje visiškas "pravalas". Niekada negalima sakyti viešai, kad ji kartu su Vyriausybe išgelbėjo Lietuvos ekonomiką ar valstybę nuo bankroto. Jie privedė valstybę iki bankroto. Sakyti, kad ekonomika išgelbėta įklampinus valstybę į skolas ir tris kartus daugiau prasiskolinus per trejus metus nei buvo pasiskolinta per 18 metų? Reikia tylėti", - BNS penktadienį komentuodamas šalies vadovės veiklą ekonomikoje sakė V.Uspaskichas.

"Dabartinės Vyriausybės politika, kurią ji palaiko, ekonomiškai yra pražūtinga valstybei. Turint tokį moralinį žmonių pasitikėjimą buvo galima ne tik kažką nuveikti, buvo galima labai daug nuveikti. Visas šis laikotarpis yra prarastas", - teigė darbiečių lyderis.

Jis taip pat aiškino, kad D.Grybauskaitei einant prezidentės pareigas nepagerėjo situacija teisės ir demokratijos srityje.

"Kalbant apie teisinę ir demokratinę valstybę, situacija jai būnant prezidente nepagerėjo. Atvirkščiai, dabar pradėjo eiti informacija, kad kviečiami atskiri teisėjai ir nurodinėjama, kokie turi būti pasiekti rezultatai. Tai visiškai neleistinas dalykas teisinėje valstybėje", - sakė už finansinius nusikaltimus teisiamos Darbo partijos vadovas, kuris taip pat yra kaltinamasis šioje byloje.

Tačiau, pasak V.Uspaskicho, D.Grybauskaitė suteikė tautai šiuo metu labai reikalingą moralinę paramą.

"Svarbiausia, matyt, ko reikia Lietuvai ir tautai, - patikimo prezidento, patikimo žmogaus, žmogaus, kuriuo tauta norėtų tikėti, atsiremti morališkai. Tai tauta turi. Tai rodo reitingai, ir, aš galvoju, tai yra vienas iš svarbiausių dalykų", - dėstė politikas.

Vertindamas prezidentės veiklą užsienio politikos srityje, jis pažymėjo, kad Lietuvos vadovė yra neblogai vertinama Europos Sąjungoje, tačiau nesugebėjo išnaudoti savo privalumų siekiant pagerinti santykius su Rusija.

"Man atrodo, D.Grybauskaitė neblogai vertinama Europos Sąjungoje, už ES ribų - sunku pasakyti. Bet mūsų užsienio politika yra tik kalbos, Lietuva nieko negali padaryti ir nieko nepadarys. Galvoju, kad D.Grybauskaitė geriau negu bet kas žino Rusijos mentalitetą. Jai teko pabaigti universitetą Rusijoje, dirbti komunistų partinėje mokykloje. Ji yra viena iš geriausiai žinančių aukščiausių Rusijos vadovų mentalitetą ir siekius. Santykiai galėtų būti ir geresni, bet ji pasiduoda politiniam fonui, kuris jai primetamas, ir nesugeba išvystyti tokių santykių", - teigė V.Uspaskichas.

Pasak jo, pagrindinis D.Grybauskaitės siekis yra būti išrinktai antrajai kadencijai. Pasak V.Uspaskicho, "turbūt jai pavyks".

"Viešųjų ryšių buvo labai daug iš jos pusės ir tai natūralus dalykas, tokia politikų prerogatyva", - teigė Darbo partijos lyderis.

Kaip pranešė prezidentūra, per pusę D.Grybauskaitės kadencijos įvyko 67 užsienio vizitai, priimti 87 užsienio valstybių ir tarptautinių organizacijų vadovai ir aukšti pareigūnai, buvo 171 dvišalis susitikimas su užsienio šalių atstovais. Priimti 51 šalies ambasadorių skiriamieji raštai, paskirti 23 Lietuvos ambasadoriai, pasirašyti 1038 įstatymai, 24 įstatymai grąžinti Seimui pakartotinai svarstyti, inicijuotas 121 teisės aktas, paskirti 32 valstybės institucijų vadovai ar jų pavaduotojai, paskirti 136 teisėjai, pakeista 14 teismų vadovų.

D.Grybauskaitė penkerių metų kadencijai buvo išrinkta 2009 metų gegužės 17 dieną, ji inauguruota liepos 12-ąją. D.Grybauskaitės kadencija įpusės 2012-ųjų sausio 12-ąją.