„Kovo 11-ajai mes kviečiame tautininkus iš Lenkijos, kurie nėra šovinistai. Kurie tikrai neturi kažkokių sąsajų su tokiais, kaip Tomaševskis (Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis – DELFI), ar su kraštutiniais šovinistais, kurie teigia, kad Vilnius yra Lenkijos provincija ir t.t.“, - sakė J. Panka.

Vieno iš Kovo 11-osios eitynių organizatorių teigimu, iš Lenkijos ir kitų kaimyninių šalių tikimasi sulaukti nedidelių šalininkų būrelių.

„Iš kiekvienos šalies kvietėme po keletą žmonių. Aš įsivaizduoju, kad iš Lenkijos, kadangi tai netolima šalis, turėtų apie 10 atvykti. Taip pat ir iš Latvijos turėtų atvykti. Iš Vokietijos, Italijos – gal šiek tiek mažiau“, - vardijo pašnekovas.

Tuo tarpu kovo 17 d. įvyksiančiam lenkų tautinės mažumos atstovų mitingui kaimyninėje valstybėje esą renkamos kur kas gausesnės pajėgos.

„Teko girdėti socialiniuose portaluose, kaip „Facebook“, kad yra masiškai renkami šovinistai. Tarkim, iš futbolo chuliganų pusės. Ir jie kovo 17 d. užsakinėja autobusus, teko netgi pačiam matyti skelbimą lenkiškuose puslapiuose, kad 90 zlotų pervedus žmogus gauna teisę važiuoti tame autobuse“, - sakė J. Panka.

Pasak jo, kovo 17 d. kelionę į Vilnių planuojantys lenkai yra „tikrai rimtai nusiteikę šovinistai“. „Bet tikime, kad tiek policija, tiek saugumas užkirs kelią tokioms provokacijoms“, - sakė LTJS pirmininkas, pridurdamas, kad ir Kovo 11-osios eitynių organizatoriai šiuo metu „renka informaciją“ apie šiuos svečius iš Lenkijos.

Tiesa, tautinių mažumų mitingo, įvyksiančio kovo 17 d., organizatoriai apsiskelbė, kad „Lietuvos lenkų mokyklų streiko komitetai nekviečia ir neorganizuoja jokių protesto grupių iš užsienio“. „Gal jie pasisiūlė patys“, - ironizavo J. Panka, pridurdamas, jog neturi informacijos apie priešiškai nusiteikusių Lenkijos organizacijų planus siųsti saviškius ir į Kovo 11-osios eitynes.

DELFI primena, kad ir pačios Kovo 11-osios eitynės vertinamos nevienareikšmiškai dėl šūkių „Lietuva – lietuviams“, nacionalistinių simbolių naudojimo. O šiais metais tą pačią Kovo 11-ąją minės ne tik šių eitynių dalyviai, bet ir visuomenininkai, atvirai smerkiantys šį renginį. Sostinės savivaldybė leidimą eitynėms ir mitingui išdavė jungtinį renginį organizuojantiems Žmogaus teisių stebėjimo institutui ir Lygių galimybių plėtros centrui.