Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Sergejus Jovaiša siūlo taikyti lygiateisiškumo principą ir nediferencijuojant nuteistųjų visiems taikyti vienodą vienerių metų atleidimo nuo likusios bausmės laikotarpį, išskyrus nuteistuosius iki gyvos galvos.

Tokį pasiūlymą Seimo narys registruos ir pasiūlys svarstyti ne tik Teisės ir teisėtvarkos, bet ir Žmogaus teisių komitete.

„Pažymint iškilias Lietuvai datas: valstybės atkūrimo šimtmetį, popiežiaus Pranciškaus vizitą bei 25-ąsias šv. Jono Pauliaus II apsilankymo metines, neturėtume taikyti išimčių tik kai kurioms nuteistųjų grupėms. Visi jie atlieka bausmę už tam tikrus nusikaltimus. Todėl ir prieštarauju tokiam selektyviam R. Karbauskio pasiūlymui bei artimiausiu metu teiksiu alternatyvų pasiūlymą Seimui“, – savo sprendimo motyvus aiškino S. Jovaiša.

Jo pasiūlyme išlieka kai kurie R. Karbauskio įstatyme numatyti punktai. Išlieka nuostatos, kad amnestija būtų netaikoma asmenims, nuteistiems už: genocidą, nusikaltimus žmoniškumui ir karo nusikaltimis. Taip pat nusikaltimus Lietuvos valstybės nepriklausomybei, teritorijos vientisumui ir konstitucinei santvarkai, nusikaltimus ir baudžiamuosius nusižengimus finansų sistemai, nusikaltimus ir baudžiamuosius nusižengimus valstybės tarnybai ir viešiesiems interesams, nusikaltimus visuomenės saugumui, nusikaltimus ir baudžiamuosius nusižengimus, susijusius su disponavimu ginklais, šaudmenimis, sprogmenimis, sprogstamosiomis ar radioaktyviosiomis medžiagomis arba karine įranga, nusikaltimus ir baudžiamuosius nusižengimus, susijusius su disponavimu narkotinėmis ar psichotropinėmis, nuodingosiomis ar stipriai veikiančiomis medžiagomis, nusikaltimus ir baudžiamuosius nusižengimus valdymo tvarkai.

Taip pat nebūtų taikoma asmenims, kuriems paskirta laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė, pripažintiems recidyvistais ar pavojingais recidyvistais.