Kaip pranešė Krašto apsaugos ministerija, maždaug 2,2 tūkst. karių ir civilių iš Azerbaidžano, Danijos, Estijos, JAV, Didžiosios Britanijos, Gruzijos, Kanados, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Suomijos ir Vokietijos beveik dvi savaites mokysis įgyvendinti taikos įvedimo ir palaikymo operacijas tarptautinių pajėgų sudėtyje.

"Šios pratybos - tai puikus partnerystės ir bendradarbiavimo tarp Euroatlantinio regiono šalių pavyzdys. Jos skatina karių tarpusavio supratimą, kuris be galo svarbus kovojant su bendromis grėsmėmis nesaugiame šiuolaikiniame pasaulyje", - oficialioje pratybų atidarymo ceremonijoje sakė Lietuvos ministras primininkas Algirdas Brazauskas.

Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Valdas Tutkus sveikinimo kalboje pabrėžė, kad šių pratybų pagrindinis tikslas - mokymasis veikti kartu. "Nė viena šalis viena negali išspręsti problemų, kylančių iš šiuolaikinių saugumo grėsmių. Turime veikti kartu, kaip kad veikiame Irake, Afganistane ar Balkanuose," - sakė V.Tutkus.

Kariuomenės vadas sakė tikįs, kad šiose pratybose įgyti patirtis bus naudinga užtikrinant pasaulyje taiką. Pratybų vadovas, Lauko pajėgų vadas brigados generolas Arvydas Pocius pabrėžė, kad tarptautinių pratybų rengimo tradicija yra labai svarbi jaunai Lietuvos kariuomenei.

"Pratybos - vienas iš svarbiausių etapų, padedantis mūsų karininkams, puskarininkiams ir kareiviams įgyti patirties ir pasitikėjimo savimi", - sakė A.Pocius.

Karius ceremonijos metu palaimino vyriausiasis kariuomenės ordinaras vyskupas Eugenijus Bartulis. "Gera šiandien matyti karo žmones, skelbiančius taiką. Gera šiandien žinoti, kad ginklai skirti ne mirčiai, bet gyvenimui. Gera šiandien tikėti, kad pasaulio žmonės gyvens kaip šeimoje", - kreipdamasis į susirinkusiuosius sakė vyskupas.

"Gintarinė viltis" - didžiausios tarptautinės karinės pratybos Lietuvoje po įstojimo į NATO. Pagrindinis pratybų tikslas - tobulinti NATO ir Partnerystės taikos labui programos šalių sąveiką NATO vadovaujamose taikos palaikymo operacijose.

Kariai pratybų metu mokysis vykdyti taikos palaikymo operacijas tarptautinių pajėgų sudėtyje. Pirmąją pratybų savaitę vyks štabo karininkų mokymai, taip pat kariai Gaižiūnų poligone mokysis, kaip elgtis stebėjimo, patikrinimo postuose, kontroliuoti riaušes, patruliuoti, vykdyti eskortavimą ir konvojavimą, saugaus elgesio su minomis, kaip suteikti pirmąją medicinos pagalbą ir evakuoti sužeistuosius, atlikti pastatų apžiūrą. Karius mokys Lietuvos, Suomijos, Lenkijos ir Didžiosios Britanijos instruktoriai.

Antrąją savaitę prasidės aktyvioji pratybų fazė - lauko pratybos. Lauko pratybos vyks pagal specialiai šioms pratyboms parengtą tipišką krizių valdymo, taikos įvedimo ir palaikymo operacijų scenarijų.

Pratybose taip pat dalyvauja Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos, Policijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos atstovai, Vidaus tarnybos II-ojo pulko instruktoriai.