„Tuo metu (gruodžio mėnesį – ELTA) sakiau, kad reikia atleisti – padaryta klaida, akivaizdu. Prieš šventes reikėjo to atlaidumo. Nuomonės nepakeičiau. Manau, kad daro daug tų klaidų, bet iš kiekvienos jis pasimoko. Manyčiau, kad greičiausiai tai yra perteklinė priemonė“, – antradienį žurnalistams parlamente sakė socialdemokratas.
„Skriaudos asmeniškai nejaučiu. Skriaudą, greičiausiai, jaučia valstybė, jeigu tokia buvo padaryta“, – aiškino jis.

L. Jonauskas akcentavo, kad pastarosios iniciatyvos nepalaiko ir dėl to, nes dar viena apkalta P. Gražuliui gresia dėl jo teistumo. Todėl, pasak jo, Seimo nario mandatas „savaime gali nutrūkti“.
Visgi, socialdemokratas pažymėjo, kad LSDP frakcijoje nuomonės dėl apkaltos išsiskiria.

ELTA primena, kad antradienį startuos 47 parlamentarų grupės P. Gražuliui inicijuota apkalta, kurią iš Seimo tribūnos ketina pateikti Seimo narys Tomas Vytautas Raskevičius.

Apkaltos procedūros P. Gražulis sulaukė dėl to, kad pernai rugsėjo 15 d. Seimo plenarinio vakarinio posėdžio metu, balsuodamas už Seimo narį Liną Jonauską, „savo sąmoningais veiksmais pažeidė Seimo statutą, Valstybės politikų elgesio kodekse įtvirtintą sąžiningumo principą bei galimai šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir (ar) sulaužė Seimo nario priesaiką“.

Seimui bus siūloma sudaryti specialiąją tyrimo komisiją, kuri ištirtų siūlymo pradėti apkaltos procesą P. Gražuliui pagrįstumą ir pateiktų išvadą, ar yra pagrindo pradėti tokį procesą.

Komisiją siūloma sudaryti iš 11 Seimo narių. Jeigu Seimas pritartų, jai būtų pavesta iki šių metų gegužės 1 d. atlikti tyrimą bei pateikti išvadą Seimo Pirmininkui.

Kaip primena ELTA, Seimo Etikos ir procedūrų komisija pernai nustatė, kad Seimo narys Petras Gražulis, balsuodamas už Seimo narį Liną Jonauską, pažeidė Seimo statuto nuostatas ir Valstybės politikų elgesio kodekse įtvirtintą sąžiningumo principą.

Seimo narys P. Gražulis etikos sargams nurodė, kad galėjo netyčia klaidingai paspausti Seimo nario L. Jonausko darbo vietoje esantį balsavimo mygtuką.

Visgi, P. Gražuliui gresia apkalta ir kitu pagrindu. Praėjusių metų birželį Apeliacinio teismo sprendimu politikas pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Byloje nustatyta, kad veikdamas privataus juridinio asmens, t. y. UAB „Judex“, interesais, jis neleistinai kišosi į valstybės tarnautojų veiklą, skatindamas juos nesilaikyti teisės aktų reikalavimų bei atlikti neteisėtus veiksmus, taip pat naudojosi šios bendrovės jam suteiktomis lėšomis. Tokiais veiksmais P. Gražulis diskreditavo Seimą, sumenkino Seimo nario vardą, valstybės politiko patikimumą ir prestižą ir taip padarė didelę neturtinę žalą valstybei.

Visgi, P. Gražulis apskundė teismo nuosprendį Lietuvos Aukščiausiajam Teismui (LAT) ir taip nutolino bręstančios apkaltos procesus.