„Čia yra pono V.Tutkaus nuomonė. Šiuo metu vyksta analizė, mes (...) renkamės iš kelių kompanijų“, - pirmadienį žurnalistams sakė ministras.

„Aš neturėjau galimybės susipažinti su pono V.Tutkaus pasisakymu, bet tikrai ne pono V.Tutkaus ar kokio nors kito Lietuvos piliečio sprendimas ar įtaka, kokį sprendimą pasirinksime“, - pabrėžė J.Olekas.

Jis teigė, kad sprendimas dėl konkrečių šarvuočių pirkimo bus priimtas rugsėjo ir spalio sandūroje.

V.Tutkus pirmadienį pareiškė, kad sprendimas dėl PKM „Boxer“ įsigijimo gali būti politinis.

„Faktą, kad bus pasirinktas vokiškas PKM „Boxer“, aš jau žinojau maždaug prieš metus. Matyt, „Boxer“ atstovai, teigdami, kad PKM „Boxer“ pasiūlymas nėra komercinis – yra teisūs. Matyt, bręstantis sprendimas bus politinis?“ - pirmadienį išplatintame pareiškime teigė V.Tutkus.

Atsargos generolui įtarimų kėlė ir siūlomų vokiškų PKM kaina, kuri, V.Tutkaus teigimui, „galimai net 35 proc. didesnė, negu kitų kompanijų siūlomi PKM“. Jo pareiškime taip pat tvirtinama, kad nėra aišku, kiek Lietuvos kariuomenei papildomai kainuos „Boxer“ aptarnavimas dalyvaujant tarptautinėse karinėse operacijose užsienyje.

Ministras J.Olekas pirmadienį nekomentavo šių V.Tutkaus teiginių.

Praėjusią savaitę V.Tutkus per spaudos konferenciją informavo, kad atsistatydina iš Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacijos direktoriaus pareigų dėl patiriamo spaudimo iš kai kurių finansinių grupių, tačiau jų konkrečiai neįvardijo.

Pirmadienį V.Tutkus išplatino pranešimą, kuriame nurodė, kad jo atsistatydinimas iš asociacijos vadovų susijęs su numatomu šarvuočių pirkimu.

Pirmadienį Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacija savo ruožtu pareiškė, jog kol kas nepriėmė sprendimo dėl V.Tutkaus atsistatydinimo ir išleido atsargos generolą atostogauti.

Atsargos generolas leitenantas V.Tutkus Lietuvos kariuomenės vado pareigas ėjo 2004-2009 metais.

Vyriausybė praėjusių metų rugpjūtį Krašto apsaugos ministerijai leido skelbti pėstininkų kovos mašinų įsigijimo konkursą. Tuomet teigta, kad galima sandorio suma siektų apie 1 mlrd. litų ir apimtų ne tik šarvuočių įsigijimą, tačiau ir priežiūrą, infrastruktūros pritaikymą, personalo paruošimą ir kt. Mašinos būtų įsigyjamos 2016-2020-aisiais metais, jomis būtų aprūpinti du mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ batalionai.