"Aš manau, mes turėtume su Rusija ir Baltarusija surasti kitokias bendradarbiavimo galimybes, ir kai kurie elementai, kurie naudojami tose pratybose, man atrodo, yra nukreipti ir prieš kaimynus. To neturėtų būti", - BNS sakė J.Olekas, paklaustas kaip vertina planuojamas didelio masto pratybas "Zapad-2013".

Pasak jo, Rusijos karinis aktyvumas Baltijos jūros regione reikalauja papildomo dėmesio.

"Mūsų integracija į NATO, mūsų kariuomenės modernizacija stiprina Lietuvos ir Baltijos šalių saugumą. Iš kitos pusės kitų ne NATO narių, tame tarpe ir Rusijos, modernizacija, suaktyvintos pratybos, kurios vyksta prie mūsų valstybių sienų, kelia papildomą dėmesį ir mūsų pusės", - teigė Krašto apsaugos ministerijos vadovas.

Rusijos ir Baltarusijos karinė vadovybė yra paskelbusi, kad 2013 metų rugsėjį abi šalys surengs bendras strateginio lygmens karines pratybas "Zapad-2013". Pratybos turėtų vykti dviem etapais Rusijos ir Baltarusijos poligonuose.

Kol kas oficialios informacijos apie pratybų scenarijų ar jose dalyvausiančių pajėgų kiekį nėra, tačiau manoma, kad mokymai primins didelį atgarsį sukėlusias pratybas "Zapad-2009".

Tuometinės pratybos, kuriose dalyvavo daugiau kaip 12 tūkst. karių, oficialiai buvo vadinamos gynybinėmis, skirtomis palaikyti strateginį stabilumą regione. Tačiau jų scenarijuje buvo numatytas puolimas į Baltijos šalių teritoriją ir prevencinis branduolinis smūgis Varšuvai.