Vakaro metu visuomenei buvo pristatyta leidyklos „Tyto alba“ išleista atsiminimų knyga „Jurga“ ir pirmą kartą parodyti kadrai iš kuriamo dokumentinio filmo „Šokis dykumoje“. Oficialiame renginyje buvo paskelbta ir apie steigiamą kasmetę J. Ivanauskaitės premiją už lietuvių literatūros kūrinį.

J. Ivanauskaitės gimtadienio minėjimo svečiai buvo raginami atsinešti angeliukus, kurie buvo sustatyti ant mažo staliuko, o išeinant, pasiimti kitą. Anot organizatorių, tai – Jurgos dovana, artėjant šv. Kalėdoms.

Vakaro metu savo šilčiausius sveikinimus skyrė ją pažinoję žmonės – mama Ingrida Korsakaitė, Gytis Padegimas, save valkata vadinantis Paulius Normantas bei kiti.

Buvo skaitomi J. Ivanauskaitės eilėraščiai, atliekami jos mylimi kūriniai. Du kūrinius smuiku griežė Martynas Švėgžda von Bekeris, kurio tėvas – Algimantas Švėgžda - buvo vienas mylimiausių J. Ivanauskaitės dėstytojų. Visi, prisidėję prie šio vakaro, atsisakė atlygio.

Vakaro metu taip pat buvo pasidžiaugta, kad rašytojos atminimą ketinama įamžinti Vilniaus Aguonų gatvės pradžioje, skvere, 2008 m. balandžio 23 d. pavadintame Jurgos vardu. Rašytoją, dailininkę, keliautoją ir visuomenės veikėją primins čia apsigyvensianti skulptūra „Katinas“. Katinas – dažnas J. Ivanauskaitės kūrinių palydovas.

Knyga „Jurga“ - rašytojos portretas

„Tyto albos“ išleistoje knygoje, kurią sudarė Dovilė Zelčiūtė, apie J. Ivanauskaitę pasakoja 70 žmonių (jų buvo daugiau, tik ne visi pateko į knygą). Joje sudėti atsiminimai, pokalbiai, laiškai, interviu, kelionės, apie Jurgą kalba teatralai, rašytojai, draugai, įvairių konfesijų atstovai.

„Norėjau, kad knygoje iš mažų nuotrupų, iš šukių, iš prisiminimų, iš nevilties, iš susitikimo džiaugsmo, iš praradimų kartėlio, iš mozaikos susilipdytų Jurgos asmenybės portretas, - kalbėjo D. Zelčiūtė. - Dabar drąsiai galiu sakyti, kad portretas yra, jisai švyti. Aš jaučiu, kad Jurga tarsi aukso pėdomis perbėga per visus puslapius“.

Įsteigta literatūrinė J.Ivanauskaitės premija

Jurgos Ivanauskaitės kūrybos paveldo centras, įamžindamas žymios lietuvių rašytojos ir keliautojos, Nacionalinės premijos laureatės (2005) Jurgos Ivanauskaitės atminimą, steigia kasmetę Jurgos Ivanauskaitės premiją už lietuvių literatūros kūrinį.

Premija bus skiriama konkurso būdu ne vyresniam kaip 45 metų amžiaus autoriui už geriausią lietuvių literatūros kūrinį, atitinkantį formuluotę „Už laisvą, atvirą ir drąsią kūrybinę raišką“, išleistą per dvejus praėjusius kalendorinius metus.

Premiją pelnęs autorius antrąjį kartą jos gauti nebegalės. Ji gali būti skiriama ir po autoriaus mirties.

Kūrinius premijai gauti gali siūlyti leidyklos, menininkų organizacijos, bibliotekos ir pavieniai asmenys kasmet iki gruodžio 15 d. Kasmet centro valdybos sprendimu bus sudaroma penkių asmenų vertinimo komisija, kuri iki kitų metų vasario 5 d. išrinks laureatą.

Kasmet laureatui bus įteikiamas diplomas ir keturių tūkstančių litų piniginė premija. Ją skirs leidykla „Tyto alba“. Jo pagerbimo iškilmės vyks kiekvienais metais vasario mėnesį.

Filmo peržiūrą nutraukė ugnis

Vilniaus Rotušėje pirmą kartą buvo bandoma parodyti šiuo metu kuriamą dokumentinį biografinį filmą „Šokis dykumoje“, kuris pristatys J. Ivanauskaitės gyvenimą, kūrybą ir visuomeninę veiklą. Filmo peržiūrą nutraukė ugnis. Kai kurie žmonės, išsigandę dūmų, skubėjo durų link, tačiau išvėdinus patalpas grįžo į savo vietas.

Pasak filmo kūrėjų, svarbiausias jo uždavinys – perteikti jos patirtį ir įamžinti idėjas, kurias Jurga paliko kaip kvietimą drąsiai siekti dvasinio tobulėjimo.

„Filmo stilius nuo kitų mano darbų (kurie gana asketiški) skiriasi vaidybiniais intarpais, skaitomais eilėraščiais – meniškomis „puošmenomis“, kurias savo gyvenime ir aplinkoje taip mėgo Jurga, – pasakojo filmo režisierė Agnė Marcinkevičiūtė. – Pirmąjį scenarijų dar spėjome aptarti su ja pačia. Po jos mirties filmavimo darbai buvo atidėti“.

Pernai buvo nufilmuoti pokalbiai su artimiausiais Jurgos žmonėmis – jos mama, seserimi, vėliau – su rašytoja Vanda Juknaite, bendražygiais iš „Roko maršo“ laikų – Nerijumi Pečiūra, Algirdu Kaušpėdu, Andriumi Mamontovu, gera studijų laikų drauge – režisiere Dalia Ibelhauptaite, fotografe Elena Tervidyte, kunigu Juliumi Sasnausku.

Filmo vaidybiniai intarpai buvo kurti Kuršių nerijoje, Jurgos personažą interpretavo aktorė Birutė Mar.

„Šokis dykumoje“ šiuo metu baigiamas montuoti, kompozitorius Raimondas Rašpoliauskas specialiai jam kuria Jurgos mėgtos muzikos interpretaciją. Filmo premjera numatyta 2009 metų vasario mėnesį.