Brangūs iš Olandijos atgabenti besėkliai kaštonai J.Basanavičiaus gatvėje pasodinti, atliekant bulvaro rekonstrukciją. Vienas medelis tuomet kainavo per 2 tūkst. litų.

Dabar kurorto bulvare auga apie 140 kaštonų. Per tiek laiko medžiai turėjo gerokai užaugti ir suvešėti.

Tačiau, anot Palangos komunalinio ūkio bendrovės direktoriaus Konstantino Skieraus, didžioji dalis medžių išliko tokie pat, kokie buvo pasodinti. Kad kaštonai serga medžių vėžiu, direktorius pastebėjo prieš metus.

„Apie tai informavau tuometę miesto valdžią, bet jokios reakcijos nebuvo“, – tvirtino direktorius.

K.Skieraus teigimu, iš apie 140 kaštonų J.Basanavičiaus gatvėje serga 90. Medžių vėžys įtariamas, kai ant jų kamienų susidaro gumbai, kurie plyšta iki šerdies. Po kiek laiko medis miršta.

Septyni kaštonai jau nudžiūvo ir artimiausiu metu bus nupjauti. Leidimas tam jau išduotas.

„Iš visų medžių gal tik keli normaliai auga. Visi kiti – paliegę. Jau anksčiau teko kelis pašalinti. Gal šie raudonžiedžiai kaštonai nėra pritaikyti mūsų klimato sąlygoms? Gal jau buvo nupirkti sergantys? Gal dar juos galima išgydyti“, – svarstė K.Skierus.

Palangos savivaldybės Komunalinio ūkio skyriaus vyriausioji specialistė Reda Kairienė tvirtino nežinanti, ar sergančius medžius galima išgydyti. Tai turėtų pasakyti specialistai.

„Pirmiausia reikia iškirsti nudžiūvusius medžius. Dėl kitų ieškosime sprendimų. Žiūrėsime, ar galime išgydyti. Bus sudaryta komisija“, – žadėjo R.Kairienė.

Anot jos, J.Basanavičiaus gatvėje vietoje pašalintų medžių reikėtų atsodinti tokius pat kaštonus, nes tai numatyta projekte.

Rita Nekrošienė, Klaipėdos universiteto Botanikos sodo vyresnioji mokslo darbuotoja:

Medžių vėžys – viena pavojingiausių ligų. Ją, kaip ir žmogaus vėžį, galima išgydyti tik pradinėje stadijoje, išgelbėti 8 iš 10 medžių. Tačiau kai pažeista 30 proc. kamieno, augalui padėti nebegalima. Didelė tikimybė, kad buvo atvežti sodinti jau sergantys medeliai. Ši liga gali įsimesti ir į mechaniškai pažeistus augalus. Raudonžiedžiai kaštonai puikiausiai tinka mūsų klimatinėms sąlygoms. Ypač Palangoje.