Ukraina iš Prancūzijos gavo daugkartinę raketų paleidimo sistemą. Ji papildė Kyjivo tolimojo nuotolio raketų arsenalą, jau anksčiau padėjusį pakeisti mūšių su rusais dinamiką. Šios sistemos veikimo nuotolis – apie 70 kilometrų.

Pastaraisiais mėnesiais Ukraina naudoja vakarų sistemas, kad smogtų giliau Rusijos kontroliuojamoje teritorijoje esančioms vadavietėms, amunicijos sandėliams.

Amerikos karo ekspertai tvirtina, kad Rusija į Ukrainą leidžia neginkluotas sparnuotąsias raketas, skirtas branduolinėms galvutėms nešti. Ir tą daro tam, kad Kyjivas eikvotų savo priešlėktuvinės gynybos atsargas.

O štai amerikietiškų priešraketinės gynybos sistemų „Patriot“ Ukraina, deja, negaus. Sutapimas, ar ne, bet po buvusio Rusijos prezidento Dmitrijaus Medvedevo viešų grasinimų NATO dėl šių sistemų, Pentagonas paskelbė, bent jau kol kas JAV šios savo oro gynybos sistemos neperduos.

Vis dėl to, pokalbiai dėl to su sąjungininkais ir pačia Ukraina bus tęsiami.

„Šiuo metu neplanuojame Ukrainai siųsti „Patriot“ oro gynybos sistemų. Kalbant apie tam tikrus ginklus, pavyzdžiui, „Patriot“ raketas, M1 tankus, pažangius naikintuvus, kalbama apie priežiūros ir palaikymo būtinybę. Taip pat apmokymų reikalingumą.

Nei viena iš šių sistemų nėra tokia, kad tiesiog būtų galima atgabenti į mūšio lauką ir pradėti jomis naudotis. Taigi, į tokius dalykus yra atsižvelgiama, kai kalbama apie pažangesnes sistemas“, – kalbėjo Pentagono atstovas Pat Ryder.

JAV valstybės sekretorius Rusijos atakas prieš Ukrainos civilinę infrastruktūrą pavadino barbariškomis. Savo ruožtu ukrainiečiai praneša, kad elektros gamyba Ukrainoje šiuo metu patenkina 70 procentų vartojimo poreikių. Pasak jų, visi šalies regionai, išskyrus Chersono, vėl prijungti prie elektros sistemos.

„Žiemą pradedame su 14 milijardų kubinių metrų dujų saugyklose ir beveik pusantro milijono anglies sandėliuose. Šių išteklių pakanka stabiliai išgyventi žiemą. Tai galioja ne tik dujoms ir anglims, bet ir kurui.

Didėjant dyzelinių ir benzininių generatorių importui, suprantame, kad degalų paklausa gali didėti. Tačiau Ūkio ministerija deficito neprognozuoja“, – teigė Ukrainos premjeras Denys Šmyhal.

Visoje Europoje tiriami karo Ukrainoje nusikaltimai. Juos nagrinėja ir Hagoje įsikūręs tarptautinis baudžiamasis teismas.

Europos Komisijos (EK) vadovė U. von der Leyen prakalbo, kad reikia specialios institucijos Rusijos karo nusikaltimams tirti.

„Mes siūlome įsteigti specializuotą teismą, remiamą Jungtinių Tautų, tirti Rusijos nusikaltimams ir patraukti baudžiamojon atsakomybėn. Esame pasirengę dirbti su tarptautine bendruomene, kad gautume kuo platesnę tarptautinę paramą šiam specializuotam teismui“, – sakė Europos Komisijos pirmininkė.

O Ukrainos pirmoji ponia Olena Zelenska, viešėdama Jungtinėje Karalystėje, ir lankydamasi parlamente ir kreipdamasi į įstatymų leidėjus, atkreipė dėmesį į Ukrainos moterų žaginimo ir seksualinio smurto atvejus per Rusijos karą šalyje.

Jos teigimu, Rusijos karių žmonos kai kada net skatina prievartauti ukrainietes.

Ukrainos padėtį O. Zelenska palygino su Didžiosios Britanijos padėtimi II Pasaulinio karo metais.

„Ir kai nutils šio karo sirenos, kai okupantai bus išstumti iš Ukrainos žemės, kai mūsų žmonės galės grįžti namo, pasaulis galės padėkoti Jungtinei Karalystei, ne tik dėl to, kad padėjo sustabdyti blogį mūšio lauke, bet ir padėti atkurti teisingumą, smerkiant ir nubaudžiant šį blogį. Tikiu, kad tai įvyks“, – kalbėjo Ukrainos pirmoji ponia.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: