Pirmadienį nenumatytame Seimo posėdyje vykusioje iškilmingoje ceremonijoje šį apdovanojimą jis atsiėmė iš Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen rankų. Parlamentarai atsistoję plojimais sveikino Seimo apdovanojimo laureatą.

Posėdyje kalbėjęs Aleksandro Stulginskio žvaigždės steigimo iniciatorius Viktoras Pranckietis sakė, kad tai – pagarbos ir padėkos ženklas.

„Aleksandro Stulginskio žvaigždė šiandien spindi jums“, – kreipdamasis į šio apdovanojimo laureatą sakė V. Pranckietis.

Aleksandro Stulginskio žvaigždės skyrimo komisijos pirmininkas Antanas Vinkus savo kalboje apžvelgė JAV senatoriaus R. J. Durbino veiklą, siekiant ir įtvirtinant Lietuvos valstybės nepriklausomybę.

„Iš visos širdies dėkoju jums už jūsų ilgametę pagalbą Lietuvai“, – sakė A. Vinkus.

R. J. Durbinas yra JAV senatorius, vienas įtakingiausių lietuvių kilmės amerikiečių JAV politikoje. Jis tvirtai rėmė Lietuvą jai siekiant ir įtvirtinant valstybės nepriklausomybę, siekiant tarptautinio diplomatinio pripažinimo, nuolat padėjo plėtojant Lietuvos ir JAV tarpvalstybinius ryšius.

Iškilmingoje apdovanojimo ceremonijoje dalyvavo prezidentas Valdas Adamkus, Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis.

Seimo apdovanojimą – Aleksandro Stulginskio žvaigždę – parlamentas įsteigė Steigiamojo Seimo ir Lietuvos Respublikos paskelbimo 100-ųjų metinių proga ir siekdamas pagerbti iškilią Aleksandro Stulginskio asmenybę. Apdovanojimu siekiama įvertinti Lietuvos ir užsienio fizinių ir juridinių asmenų laimėjimus ir indėlį, puoselėjant parlamentarizmo, demokratijos ir valstybingumo idėjas.

Seimas šių metų kovo 29 d. nusprendė Aleksandro Stulginskio žvaigžde apdovanoti prezidentą Valdą Adamkų ir JAV senatorių R. J. Durbiną. Jie tapo pirmaisiais šio Seimo apdovanojimo laureatais.

Prezidentui V. Adamkui šis apdovanojimas įteiktas gegužės 17 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją