Demokratų pusėje tvirtai pirmauja Hillary Clinton, nors, pasak M. Katkaus, nurašyti kito demokratų kandidato Bernie Sanderso dar nereikėtų: jis turi šansų išsiveržti į priekį, jei H. Clinton padarytų klaidų. Tuo metu situacija respublikonų fronte – kur kas painesnė: reitingai kalba viena, realybė gali būti visai kitokia.

D. Trumpas dar neturėtų švęsti

„Paprasčiausia būtų pasižiūrėti į reitingus, kuriuose pamatytume pirmaujant D. Trumpą. Savo retorika jis yra pritraukęs konservatyvių respublikonų elektoratą, bet nesakyčiau, kad jis tikrai laimės pirminius rinkimus. Nacionalinėse apklausose jis neturi pusės rinkėjų balsų, kita vertus, labai daug lemia balsavimai atskirose valstijose.

Be to, respublikonų isteblišmentas nenori, kad jų kandidatu taptų D. Trumpas, tad tikėtina, kad visi, kurie atkris po rinkimų pirmosiose valstijose, pradės remti ne D. Trumpą“, – kalba L. Kačiūnas.

Laurynas Kaščiūnas

Pasak M. Katkaus, reitingais, kurie rodo, kad D. Trumpas stipriai pirmauja tarp respublikonų rinkėjų, tiki tik pats nuolat tai pabrėžiantis D. Trumpas.

„Visi supranta, kad D. Trumpo nominavimas stipriai sugadintų respublikonų įvaizdį, ypač kovojant dėl rinkimus nulemiančių centristiškai nusiteikusių žmonių balsų. Dėl to dauguma apžvalgininkų ir analitikų laikosi nuomonės, kad pirminiuose rinkimuose jis nenugalės“, – aiškina M. Katkus.

L. Kasčiūno teigimu, jei D. Trumpas vis tik laimėtų pirminius rinkimus, H. Clinton galėtų beveik nieko nebedaryti, nes D. Trumpas prieš ją tikrai pralaimėtų.

Kova tarp M. Rubio ir T. Cruzo

Kitais dviem realiausiais respublikonų kandidatais pašnekovai įvardija Teksaso senatorių Tedą Cruzą ir Floridos senatorių Marco Rubio.

„Jei D. Trumpo reitingai kris, beveik neabejotinai kova užvirs tarp jo ir religinio radikaliojo sparno kandidato T. Cruzo bei tradicinio sparno respublikonų kandidato M. Rubio.

T. Cruzas pirmauja Ajovoje, tarp visų kandidatų savo rinkimų kampanijai finansuoti jis turi surinkęs daugiausia pinigų, taip pat jis turi nemažą dalies partijos paramą. Tradicinio respublikonų sparno lyderis M. Rubio sėkmingai pasirodė per debatus, jo kalbėsena buvo įvertinta geriausiai, be to, jis yra charizmatiškas, jaunas, gražiai atrodantis vyras“, – pažymi M. Katkus.

Mykolas Katkus

Ryšių su visuomene eksperto manymu, situacija respublikonų fronte taps gerokai aiškesnė po pirminių rinkimų Naujajame Hempšyre bei Ajovoje. Šių pirmųjų rinkimų apylinkių rezultatai yra labai svarbūs ir gali duoti toną visai likusiai rinkimų eigai.

Lietuvai palankiausias – M. Rubio

LRT.lt pašnekovai teigia, kad realias galimybes laimėti prezidento rinkimus respublikonai turėtų tuo atveju, jei jiems atstovautų ne D. Trumpas. Nacionalinėse apklausose M. Rubio ir T. Cruzas lenkia demokratų kandidatę H. Clinton.

L. Kačiūnas ir M. Katkus sutinka, kad Lietuvai palankiausia užsienio politika respublikonų gretose pasižymi M. Rubio.

„Kandidatas, kurio reikėtų tikėtis Lietuvai, vienareikšmiškai yra M. Rubio. Jis labiausiai atspindi Johno McCaino įkūnijamą tradicinę politiką. Jis aktyviausiai atakavo Randą Paulą, D. Trumpą ir T. Cruzą dėl jų neapsisprendimo užsienio politikos atžvilgiu. Tiek D. Trumpas, tiek R. Paulas labai sistemingai yra sakę, kad su Vladimiru Putinu reikia palaikyti pragmatiškus ryšius, su juo galima susitarti, reikia dalytis pasaulį kartu“, – teigia M. Katkus.

Kitas palankus, nors nuo kolegų populiarumu atsiliekantis kandidatas, pasak pašnekovų, – Jebas Bushas. 2015-ųjų birželį J. Bushas pareiškė, kad „su V. Putinu reikia kalbėtis iš jėgos pozicijų“ ir siūlė perduoti Ukrainai gynybinės paskirties ginkluotės. Jis yra pasisakęs už aktyvią užsienio politiką sulaikant įvairias grėsmes, taip pat ir Rusiją.

LRT.lt primena, kad respublikonų ir demokratų kandidatai turėtų paaiškėti 2016-ųjų liepos pabaigoje, o JAV rinkimai vyks 2016-ųjų lapkričio 8 dieną.