Per susitikimą su krašto apsaugos viceministru Marijumi Velička svečias sulaukė Lietuvos padėkos JAV už greitą papildomų naikintuvų ir karių dislokavimą reaguojant į pakitusią saugumo situaciją Baltijos regione.

"Mums - tai didelė parama ir patikinimas Lietuvos žmonėms, kad mūsų pagrindinis strateginis partneris JAV tvirtai laikosi NATO kolektyvinės gynybos įsipareigojimų. Esame labai suinteresuoti, kad ir po 2014 metų Lietuvoje ir toliau būtų dislokuoti JAV kariai. Tam pritaria ir didžioji dalis mūsų visuomenės," - pranešime spaudai cituojamas M. Velička.

Krašto apsaugos viceministras M. Velička teigė, kad Lietuva viliasi, jog Kongrese bus patvirtintas papildomas 1 mlrd. JAV dolerių vertės JAV Prezidento Europos saugumo užtikrinimo iniciatyvos finansavimas.

D. Nunesas patikino, kad JAV išlaikys savo įsipareigojimus ir paramą, nors šiuo metu bet kokie sprendimai, susiję su papildomu finansavimu JAV, nėra lengvi.

Svečias labai pasidžiaugė jau šiemet 20 proc. didinamu Lietuvos gynybos finansavimu ir Lietuvos partijų susitarimu siekti, kad iki 2020 m. krašto apsaugai būtų skirta 2 proc. bendrojo vidaus produkto.

"Būtinai tęskite sustiprintas pratybas, investicijas į mokymų pajėgumų stiprinimą, priimančiosios šalies paramą - tai neabejotinai vertinama sąjungininkų, pirmiausia JAV karių, gaunančių abipusę naudą iš pratybų Lietuvoje," - teigė JAV Atstovų rūmų narys.

Savo ruožtu krašto apsaugos viceministras patikino, kad, nepaisant pasikeitusios saugumo situacijos regione, Lietuva yra ir bus pasirengusi kartu su JAV dalyvauti tarptautinėse operacijose, misijose, jei tik reikės.

Per susitikimą su užsienio reikalų viceministru Andriumi Krivu kongresmenas aptarė Ukrainos ir Rusijos konfliktą, Rusijai taikomas ir jos įvedamas atsakomąsias sankcijas. Pokalbio dalyviai sutiko, kad ES ir JAV politikos koordinavimas ir transatlantinis solidarumas yra labai svarbūs politiniam krizės sprendimui.

Pašnekovai aptarė pasiruošimą šių metų rugsėjo 4-5 dienomis Velse, Jungtinėje Karalystėje, vyksiančiam NATO valstybių vadovų susitikimui.

Vizito Lietuvoje metu D. Nunesas, Respublikonų partijai atstovaujantis JAV Kongreso narys iš Kalifornijos valstijos, taip pat aplankė NATO Baltijos regiono oro policijos misijos bazę Šiauliuose bei susitiko su Rukloje tarnaujančiais JAV kariais.