Neabejotina, kad ir šiemet "žaliosios kortos" loterijoje dalyvaus tūkstančiai Lietuvos piliečių.

Prieš kelis mėnesius laikraščiuose pasirodė užsienio kompanijų skelbimai, siūlantys dalyvauti šioje loterijoje. Tarpininkų pagalba kainuoja 20-50 dolerių. Lietuvos firmos siūlosi padėti užpildant anketas, už tai prašydamos tik 10-20 litų. Tačiau iš tiesų nebūtina kam nors mokėti.

"Dalyvavimas loterijoje yra nemokamas. Galima pasinaudoti tarpininkų ar kitų asmenų pagalba užpildant anketas. Norime pabrėžti, kad visi loterijos dalyviai, ir tie kurie dalyvauja programoje savarankiškai, ir tie, kurie naudojasi tarpininkų pagalba, turi vienodas galimybes laimėti loterijoje", - teigiama JAV ambasados Lietuvoje pranešime.

Visą informaciją apie loteriją galima rasti JAV ambasados interneto svetainėje, daug ką galima sužinoti ir ambasados telefonu. "Tekstą įrašėme, kad nereikėtų visiems tą patį pasakoti. Kiekvienais metais prieš loteriją padaugėja skambučių. Šie metai - ne išimtis", - sakė ambasados darbuotoja.

"Kauno diena" eksperimento tvarka pasiūlė kauniečiams pagrindinę informaciją apie loteriją suteikti nemokamai. Pasirodė, kad daug žmonių nežino, kur jos ieškoti. Antradienį per tris iš anksto nurodytas valandas redakcijoje apsilankė keli šimtai kauniečių ir kitų miestų gyventojų.

Tarp jų buvo ir jaunų, ir pensinio amžiaus žmonių. Jaunos mamos atėjo su mažamečiais vaikais, vyrai su žmonom. Tarp būsimų loterijos dalyvių daugiausia buvo darbininkiškų profesijų atstovų.

"Ar tikrai už dalyvavimą loterijoje niekam nereikia mokėti, ar jūs rimtai kalbate? Kokia kalba rašyti savo pavardę? Kada bus galima išvykti į Ameriką? Kur rasti loterijos blankus? Kur fotografuotis? Ar po teroro aktų lietuvius įleis į Ameriką?" - žmonės uždavė begalę tokių ir panašių klausimų. Jie nustebdavo sužinoję, kad dalyvavimas loterijoje labai paprastas.

"Sunku gauti JAV vizą, todėl bandysiu laimę loterijoje. Dirbu Olandijoje, mano draugas amerikietis - įvairiose Europos šalyse. abu norime gyventi Amerikoje", - sakė jauna moteris. "Turiu draugų JAV, man jie padėtų rasti darbą, jei laimėčiau "žaliąją kortą", - sakė kita kaunietė.

"Iki šiol nuolat mokėdavome už dalyvavimą loterijoje. Už tris kartus sumokėjome apie 150 dolerių, bet nieko nelaimėjome", - pasakojo kauniečių šeima. "Jau išsiunčiau anketą, tačiau neįdėjau vyro ir vaikų nuotraukų. Kaip dabar bus?" - svarstė jaunas vyras. "Svarbiausia - mokėti anglų kalbą, kad ten nebūtum baltu negru", - patarinėjo kitas. "Iš ko aš gyvensiu? Esu pensininkė, pensiją man persiųs į Ameriką, todėl nereikės dirbti", - nerealias svajones brandino garbaus amžiaus moteris.

Kauniečiai nepraleido progos padiskutuoti ir apie praėjusios savaitės įvykius Niujorke ir Vašingtone. "Dabar arabų nebeįleis, gal lietuviams bus lengviau įvažiuoti?" - svarstė susirinkusieji. "O ko bijoti ten važiuoti? Jeigu ant Ignalinos atominės elektrinės numestų bombą, būtų dar baisiau", - garsiai mastė kaunietis. "Bet ir patys amerikiečiai kalti. Lėktuvų pilotai neužsirakina kabinų - kokia nesąmonė", - liejosi emocijos.

Kaip teigiama JAV ambasados Lietuvoje pranešime, loterijos nugalėtojus atrenka kompiuterio programa. Imigracinės vizos paskirstomos šešiems geografiniams rajonams. Daugiau imigracinių vizų tenka tiems regionams, iš kurių mažiausiai žmonių imigruoja į Jungtines Valstijas, o regionams, iš kurių į JAV atvyksta daug imigrantų, šių vizų yra skiriama mažiau.

Imigracinių vizų visai neskiriama toms šalims, iš kurių pastarųjų penkerių metų laikotarpiu atvykdavo daugiau nei 50000 imigrantų. Europos regionui priklauso visos šalys nuo Grenlandijos iki Rusijos, taip pat ir visos buvusios TSRS šalys. DV-2003 programoje negali dalyvauti Kanados, Kinijos, Kolumbijos, Dominikos Respublikos, El Salvadoro, Haičio, Indijos, Jamaikos, Meksikos, Filipinų, Pietų Korėjos, Didžiosios Britanijos (išskyrus Šiaurės Airiją) ir jai priklausančių teritorijų, Pakistano ir Vietnamo piliečiai.