Ukrainiečiai nupasakojo tikrąsias nuotaikas fronte

Priešakiniai Donecko srities miestai apšaudomi raketomis ir artilerija. O paleistos raketos žudo šiose vietovėse dar likusius civilius.

„Apšaudo kiekvieną dieną, nebuvo tokios dienos, kad būtų ramu“, – kalbėjo vienas Ukrainos gynėjas.

Rusai toliau šturmuoja Bachmutą, tačiau ukrainiečiai tvirtina, kad mūšių skaičius čia pastebimai sumažėjo.

„Manau, kad taip yra dėl to, kad priešas taip pat neturi begalinio kiekio amunicijos“, – svarstė Ukrainos karys.

Karas Ukrainoje

Į šiaurę nuo Soledaro – pagrindinės Ukrainos karių pastangos dedamos siekiant sustabdyti priešo pėstininkų puolimus.

„Buvo dvi naktys, kai mus šturmavo. Vieną naktį užpuolė 160 orkų ir tada per naktį 70 jų nužudžiau granatoms“, – kalbėjo kitas Ukrainos gynėjas.

Pasak ukrainiečių gynėjų, teigti, kad okupantai pradėjo pulti mažiau, dar anksti. Esą reikia išsamiau išanalizuoti priešo veiksmus. Galbūt rusai tiesiog keičia savo rezervus.

Putino grasinimai

Puolimui stringant, Rusijos prezidentas V. Putinas vėl imasi gąsdinti branduoliniu ginklu. Jis pareiškė, kad taktinius branduolinius ginklus jis dislokuos Baltarusijoje. Tai esą atsakas į Jungtinės Karalystės planus suteikti Ukrainai šaudmenų su nusodrintu uranu.

„A. Lukašenka jau seniai kėlė klausimą dėl Rusijos taktinio branduolinio ginklo dislokavimo Baltarusijos teritorijoje. Čia taip pat nėra nieko neįprasto. Pirma, JAV tai daro dešimtmečius, savo taktinius branduolinius ginklus jie jau seniai pastatė savo sąjungininkų, NATO šalių teritorijoje.

Baltarusijai jau perdavėme labai efektyvias „Iskander“ sistemas. Tai gali būti nešėjas. Balandžio 3 dieną pradedame treniruoti ekipažus. O liepos 1 dieną Baltarusijos teritorijoje baigiame statyti specialią taktinių branduolinių ginklų saugyklą“, – kalbėjo V. Putinas.

JAV atsargiai reaguoja į šį V. Putino pareiškimą, sako, kad toliau stebės, kas vyksta. Pasak Amerikos Rusija ir Baltarusija tokį susitarimą sudarė dar pernai. Vis dėlto, esą nėra jokių požymių, kad Kremlius planuoja panaudoti savo branduolinius ginklus.

Aliaksandras Lukašenka ir Vladimiras Putinas

O Lietuvos krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas tikina, kad V. Putinas tokiais pareiškimais tik bando įbauginti Ukrainą remiančias šalis.

„V. Putino pareiškimai yra taikomi pirmiausia Vakarų politikams, kurie abejoja paramos Ukrainai būtinumu tokiais mastais, kaip yra dabar, yra tokių. Ir tikisi sukelti pasipriešinimą Ukrainos rėmimui.

Iš esmės tai daugiau yra politinė žinutė. Kai kalbame apie branduolinį ginklą, reikia išlikti tikrai ramiems. Nes mes esame NATO nariai ir JAV ir kiti mūsų sąjungininkai turi pakankamas atgrasymo priemones“, – LNK žinioms sakė krašto apsaugos ministras A. Anušauskas.

O NATO V. Putino pareiškimus vadina neatsakingais ir pavojingais. Aljansas budrus ir atidžiai stebi situaciją. Pasak NATO kol kas nėra jokių Rusijos branduolinės politikos pokyčių dėl kurių reikėtų koreguoti aljanso branduolinę poziciją.

Ukraina dėl V. Putino ragina sušaukti nepaprastąjį Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdį.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: