Antrajame reportaže žiūrovai išvydo kadenciją baigusį Prezidentą Valdą Adamkų, kuris atmetė žinomiems krepšininkams Vytautui ir Algirdui Norkams, gyvenantiems JAV, mestus kaltinimus, taip pat žinomą istoriką profesorių Saulių Sužiedėlį, savo komentare raginusį vadovautis ne gandais, o faktais.

Šešėlis mestas

Pirmasis ESPN reportažas, parodytas balandžio pradžioje, kuriame aiškiai stigo objektyvumo ir istorinės tiesos, paskatino Lietuvos ambasadorių JAV Vygaudą Ušacką kreiptis į telekanalo vadovybę su prašymu, kad ši ateityje vengtų gandų skleidimo ir nesisvaidytų tokiais baisiais kaltinimais.

Ambasadorius V.Ušackas savo laiške teigė, kad reportažas apie 1941 metais tariamai vykusias lietuvių ir vokiečių krepšinio rungtynes ir galimas jų sąsajas su tą pačią dieną surengtomis žydų žudynėmis VII forte meta nusikaltimo šešėlį visai Lietuvai ir krepšinio kultūrai mūsų šalyje.

Laiške pabrėžta nuostaba, kad “egzistuojančios abejonės, dviprasmybės ir įrodymų stoka nesutrukdė reportažo kūrėjams pasibaisėtiną nusikaltimą priskirti ir konkretiems asmenims, dalies kurių jau nebėra tarp gyvųjų, tuo pažeidžiant nekaltumo prezumpciją”.

Užvakar specialų pareiškimą šiuo klausimu paskelbė laikinasis Prezidentas Artūras Paulauskas. “Lietuvos krepšinis - vienas šviesiausių mūsų istorijos puslapių ir negalime leisti jo juodinti pagrindo neturinčiu šmeižtu”, - sakoma laikinojo Lietuvos vadovo pareiškime.

Užsiminta apie turtingas tradicijas

“Kauno dienos” neetatinis korespondentas Jungtinėse Valstijose Laurynas R.Misevičius informavo, kad ESPN pirmajame reportaže tik lyg tarp kitko buvo užsiminta apie nuo seno susiformavusias turtingas lietuvių krepšinio tradicijas, parodyti keli kadrai iš Lietuvos vyrų rinktinės triumfu pasibaigusių 1939 metų Europos pirmenybių Kaune.

Bet tuoj pat Lietuvoje lankęsis reportažo autorius Džeremis Šepas prabilo apie neva egzistuojantį tamsųjį mūsų šalies krepšinio istorijos puslapį: iš garsių lietuvių krepšininkų sudarytos komandos rungtynes su vokiečių ekipa.

Mūsų tautiečiai esą laimėję prieš vokiečius, o šie tuomet “apdovanoję” lietuvius specialiu “prizu” - leidę kiekvienam jų pasirinktinai sušaudyti po dešimt žydų.

Demaršai davė efektą

Į pirmąjį ESPN reportažą aštriai reagavo Amerikos lietuviai, vėliau demaršai atskriejo ir iš Vilniaus. Todėl telekanalas parodė dar vieną reportažą, susijusį su kruvinuoju “prizu”.

L.R.Misevičius informavo, kad šį kartą laidoje “Outside the Lines” (“Už kadro”) žiūrovai išgirdo ne tik abejotinais dokumentais, tiksliau, kai kurių asmenų memuarais, grindžiamus kaltinimus, kuriuos pateikė Simono Vyzentalio centro direktorius Efraimas Zurofas, bet ir kadenciją baigusio Prezidento Valdo Adamkaus bei žinomo istoriko Sauliaus Sužiedėlio pasisakymus.

V.Adamkus prieš kelias dienas viešai piktinosi, kad balandžio pradžioje parodytame reportaže jo žodžiams visai neatsirado vietos. Šį kartą ESPN vadovybė ir reportažo autorius “pasitaisė”.

V.Adamkus brolius V. ir A.Norkus laidoje apibūdino kaip “taikios prigimties ir išsilavinusius žmones, tiesiog negalėjusius įvykdyti tokio baisaus nusikaltimo”.

Profesorius S.Sužiedėlis teigė, kad nėra patikimų įrodymų, kuriais remiantis galima būtų brolius apkaltinti tokiais siaubingais nusikaltimais.

Vienintelis liudininkas

Izraelio istorikai, rašydami apie tariamas krepšininkų vykdytas žudynes, remiasi vienu vieninteliu liudininku. Holokausto tyrėjas Aleksas Faitelsonas nurodo, kad tai - “Nemenčikas, Izaokas, nevedęs, gimęs 1907 metais, žydas, Lietuvos pilietis, buhalteris, gyvenęs Kaune, Nemuno gatvės 26-ajame name”.

Kaip tik I.Nemenčikas po Antrojo pasaulinio karo davė parodymus nugalėtos Vokietijos amerikiečių okupacinėje zonoje sudarytai Vyriausiajai istorikų komisijai, tyrusiai nacių nusikaltimus. Jo parodymai buvo 1948 metais paskelbti žurnale “Fun lectn churbn” (“Iš paskutinės katastrofos”) ir pavadinti “VII fortas - pirmoji Kauno žydų naikinimo vieta”.

Apie kruvino “prizo” bylą, remdamasis vien I.Nemenčiko parodymais, tais pačiais 1948 metais prabilo kitas holokausto tyrėjas - Josifas Garas savo knygoje “Žydų naikinimas Kaune”, išleistoje Miunchene.

Šiame leidinyje yra tokios eilutės: “Tuo metu, kai VII forte buvo laikomi areštuoti sugautieji žydai, Kaune vyko krepšinio rungtynės tarp vokiečių kariškių komandos ir lietuvių komandos. Kadangi lietuviai šioje sporto srityje buvo nepralenkiami ir netgi Europos čempionai, jie laimėjo rungtynes. Kaip “premiją” kiekvienas komandos nugalėtojos narys gavo teisę sušaudyti VII forte po dešimtį žydų”.