Psichiatras ir psichoterapeutas Eugenijus Laurinaitis Žinių radijo laidoje „Persona grata“ kalbėjo, kad vis daugiau žmonių supranta, kad patys, vieni savo problemų neišspręs. Ir tai, anot pašnekovo, veda prie problemos sprendimo.

Po jauno mediko savižudybės, daugelis prisiminė, kad būtent medikai itin retai kreipiasi į specialistus dėl psichinės sveikatos.

„Mūsų profesijos reikalavimų rinktinėje yra reikalavimas nesirgti psichikos sutrikimu. Jei medikas patiria depresiją, jei jis kreipsis pagalbos, jei tai bus įregistruota, o tai privalo būti registruota... Kitą kartą norėdamas gauti sveikatos pažymėjimą, jis jo nebegaus. Nes tam tikri reikalavimai sako, kad gydytojas negali būti sirgęs depresija. Tai reiškia vieną vienintelį dalyką. Tie profesionalai, turėdami bėdas, į profesionalą nesikreipia“, – liūdną realybę vertino E. Laurinaitis.

Jis pabrėžė, kad Lietuvoje 20 procentų gyventojų išgyvena depresiją, o gydytojai tikrai neturi imuniteto šioms ligoms.

„Aš galvoju, kad tai yra nenoras pripažinti, kad daugybė psichikos sutrikimų turi ciklinį procesą. Ateina bėda, įkrentame į duobę, praeina, išlipame. Šitą pripažinti kažkaip labai sunku. Visas reguliavimas yra skirtas vienam dalykui – jei atsitiks kažkas blogo, mūsų rankutės yra švarios“, – apie tvarką kalbėjo psichologas.

Eugenijus Laurinaitis

„Daugelyje Europos šalių tokių reikalavimų nėra. Jie yra tam tikra prasme žmogaus teisių pažeidimas“, – sakė E. Laurinaitis. Pridurdamas, kad panašius išgyvenimus ir stresą patiria ir kiti statutiniai pareigūnai – policininkai, karininkai.

Paprašytas įvertinti mobingo problemą, E. Laurinaitis pabrėžė, kad tai yra patyčios.

„Lietuviškai tai yra patyčios. Jei kalbame apie šį suvokimą, tai yra grupės, ne vieno žmogaus. Tai yra pasirinkimas kažkokio atpirkimo ožio, už tai, kaip sunku visiems likusiems. Tai yra visose mažose grupėse, visose egzistuoja toks atstumtasis“, – teigė jis.

„Neformalios grupės pagrindinė taisyklė yra klausyti neformalių taisyklių. Joms reikia paklusti. Tai reiškia, kad jei tu nesityčiosi iš to, iš ko tyčiojasi dauguma, pats tapsi patyčių objektu“, – kalbėjo psichoterapeutas.

Jis džiaugėsi, kad per keletą paskutinių metų stipriai padaugėjo žmonių, kurie nusprendžia kreiptis pagalbos į specialistus.

„Žmonės nustojo galvoti, kad reikia tiesiog susiimti ir save priversti nustoti galvoti, stumti per gyvenimą, nepaisant to, kaip jautiesi. Pradėjo žymiai adekvačiau vertinti, ką pats gali apdaryti, o ko ne. Ir pradėjo vertinti profesionalų darbą. Galiu pasidžiaugti, kad mūsų pacientų ir klientų padaugėja“, – laidoje „Persona grata“ sakė E. Laurinaitis.