Ne vienas jo bendradarbis po nelaimės atėjo pasikalbėti su ligoninėje dirbančiu kunigu Kęstučiu Raliu.

„Ir mane net sujaudino, kai mačiau kolegas vyrus verkiant. Matėsi, kad kolektyvas išgyvena, širdyje labai mylėjo jį“, – LNK žinioms sakė kunigas K. Ralys.

Kaip pasakoja kunigas, nusižudęs gydytojas buvo perfekcionistas, savo darbą siekė atlikti kuo geriau. Pats pas kunigą, anot pastarojo, pagalbos nebuvo atėjęs.

„Vyrai visada užsidarę, čia yra toks patriarchalinis dalykas, kad jie tvirti savyje. Jų tikrai čia niekas nepalies“, – kalbėjo jis.

Trejus metus ligoninėje dirbantis kunigas K. Ralys pasakoja, kad ne kartą išklausęs pasiguosti atėjusių pervargusių medikų.

Nuovargis – taip, yra jis, galiu pastebėti. Ir ypač – po operacijų, kai nueini į reanimaciją. Gydytojas ne guminis, jis negali iškart daryti trijų, keturių ar penkių operacijų“, – teigė jis.

Apie didelius krūvius kalba ir ligoninės medikai.

„Iš mano pažįstamų, kolegų, bendradarbių ar yra bent vienas, kuris dirba vienu etatu; nebent su retomis išimtimis. Mes savo darbą turime atlikti darbo vietoje. Sunkiai, sunkiai, dažnai – sveikatos, asmeninio gyvenimo sąskaita“, – LNK žiniomis sakė toksikologas Robertas Badaras.

Gydytojas pasakoja, kad dažnas ir po darbo valandų neišeina namo – lieka tvarkyti ligos istorijų. Pasak gydytojo, „ariant“ ne vieną pamainą, nukenčia darbo kokybė.

„Net kartais užmiršti, į kurį aukštą eini, jei trečią parą iš eilės dirbi. Mes čia darome vidinę apklausą, tai praktiškai didžioji dalis turi kažką panašaus į perdegimo sindromą, nekalbu vien apie gydytojus, kalbu apie personalą“, – sunkią gydytojų kasdienybę aptarė R. Badaras.

Darbo keliais etatais gydytojai imasi, norėdami gauti pragyventi pakankamą algą. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad atlyginimai vis didinami, tačiau vien jie krūvio problemos neišspręs, krūvį skirto įstaigos vadovas.

„Jie turi padalinių vadovus, kurie mato, kaip sekasi darbuotojams, kas vyksta, gal gali ir tam tikrus perdegimo požymius pastebėti. Įstaigos stengiasi integruoti psichologinę pagalbą, kad ji būtų prieinama“, – LNK sakė A. Veryga.

Pasak ministro, vadovai, matydami pervargusius darbuotojus, turėtų elgtis lanksčiai – pasiūlyti atostogų ar pakeisti darbo grafiką. O patys medikai turėtų nebijoti kreiptis į psichologus pagalbos.