Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė, reaguodama į šalies vadovo Gitano Nausėdos bei Valstybės saugumo departamento (VSD) vado Dariaus Jauniškio komentarus apie knygą „Pranešėjas ir Prezidentas“, savo „Facebook“ paskyroje svarstė, ar saugumo pareigūnai iš tikrųjų visų kandidatų į prezidento postą atžvilgiu laikėsi tų pačių principų.

Jos manymu, detalius rinkiminio laikotarpio kandidatų komandų narių sąrašus galėjo sudaryti tik atskiri rinkiminiai štabai – premjerė pažymėjo, kad josios štabo atveju to nebuvo.

„Aš neturiu jokių įrodymų, kad Prezidentas pats ar kažkas kitas su jo žinia prašė patikrinti jo rinkiminio štabo ir/ar rėmėjų sąrašus. Tačiau kiek pabodo klausyti apie tikrintas visų kandidatų aplinkas, nes bijau, kad į tą „aplinkų tikrinimą“ kiekvienas susiprojektuoja tai, ką pats nori, ir taip išnyksta esmė. Aplinkų tikrinimas siekiant užkardyti grėsmes valstybei daugumai žmonių atrodo normali praktika. Tik klausimas, o kas vyko/vyksta iš tikrųjų ir ar visų kandidatų atžvilgiu laikomasi to paties standarto?“, – praėjusią savaitę savo „Facebook“ paskyroje rašė premjerė.

Valstybės saugumo departamento direktorius D. Jauniškis aiškina, kad informaciją apie tai, kas tiksliai patenka į kandidatų aplinką, galima gauti įvairiais būdais.

„Yra įvairūs žvalgybos metodai. Sakykime, informacija apie tuometinių kandidatų į prezidentus aplinką, jinai yra surinkta įvairiais būdais. Įkrenta tam tikros pavardės, kurias mes privalome pasitikrinti. Aš tik priminsiu, kad tais metais Jungtinėse Valstijose buvo ką tik nugriaudėjęs skandalas apie Rusijos kišimąsi (į rinkimus), taip pat tam tikrose Europos valstybėse. Tai tuo metu aišku, kad tas dėmesys buvo sukoncentruotas į rinkimus. Tuo labiau, kad ir patys politikai visą laiką klausdavo, ar yra kažkokių apraiškų, kad Rusija turi intencijų ir norų kištis. Tai, be abejo, tam tikra informacija irgi yra surenkama įvairiais būdais žinant arba spėjant, kad tas žmogus gali būti tame štabe, jis yra patikrinamas“, – ketvirtadienį tv3.lt portalo laidoje „Dienos pjūvis“ teigė D. Jauniškis.

VSD vadovas taip pat pabrėžė, kad tikrinami tik asmenys, kurie tikrai patenka į štabą.

„Dar kartą sakau, kad nebuvo vykdomi jokie žvalgybos veiksmai ar, sakykime, sankcionuoti veiksmai. Tiesiog buvo patikrinta duomenų bazėse, ar nėra kažkokių kontržvalgybinių grėsmių. Ir viskas, tuo istorija užsibaigė. Nes jeigu nerandama, tai ir neišvirsta į kažkokius žvalgybos veiksmus. Tuo labiau ta visa informacija jokiais būdais negali būti perduodama trečiosioms šalims ar kažkam. Užsakymų Valstybės saugumo departamentas niekada nevykdė ir nevykdys“, – pridūrė Lietuvos žvalgybos vadovas.

ELTA primena, kad D. Pancerovo ir B. Davidonytės knygoje atskleidžiamas VSD vykdytas galimai neteisėtas duomenų rinkimas apie privačius asmenis prezidento rinkimų kampanijos metu, taip pat nemažai dėmesio skiriama G. Nausėdos rinkiminei kampanijai bei prezidentavimo laikotarpiui.

Seimo NSGK narys Raimundas Lopata mano, kad pavasario sesijoje reikėtų sudaryti parlamentinio tyrimo komisija, kuri toliau aiškintųsi istorijos dėl VSD rinktų duomenų apie privačius asmenis detales.
VSD vadovybė griežtai atmeta viešai reiškiamus būgštavimus, esą žvalgyba rinko informaciją.

Knygų mugėje apsilankęs šalies vadovas, paklaustas, ar spėjo susipažinti su naujai išleista knyga „Pranešėjas ir Prezidentas“, teigė „pasakų nebeskaitantis“.

„Aš pastaruosius 20 metų pasakų nebeskaitau. Kažkada savo dukrom skaitydavau, dabar nebeskaitau, todėl nelabai galiu pasakyti, kas ten yra parašyta. Bet kuriuo atveju vėlgi palieku tai skaitytojams. Tegul skaitytojai skaito, daro savo išvadas, o aš šioje vietoje galiu pasakyti tiek, kiek pasakiau“, – Knygų mugėje susirinkusiems žurnalistams teigė G. Nausėda.

Tačiau vėliau šalies vadovas suabejojo, ar žurnalistų knygoje papasakota istorija nėra „užsakomoji žurnalistika“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)