Pasak pasieniečio, kalbėti bendrai apie šį darbą dirbančių atlyginimus nėra lengva.

„Tai yra labai sudėtingas klausimas, nes turime pirminę, vidurinę grandį , turime tuos, kurie ką tik atėjo, turime tuos, kurie jau yra kažkiek padirbę. Labai sudėtinga būtų įvardinti kažkokią sumą. Dėl to pradžioje paminėjau tą sumą, kuri yra ką tik atėjusio jauno žmogaus, kuris gyvena Vilniuje, baigė mokslus, ir atėjo dirbti, gauna pirmus atlyginimus – 600-650 eurų „į rankas“, – kalbėjo J. Amelinas.

Pasienietis teigė negalįs sakyti, kad jo profesija nėra patraukli.

„Ji paskui save velka labai gerą idėją – apsaugoti valstybę nuo išorinių grėsmių. Pati idėja yra labai patriotiška ir patraukli. Bet dabartinis jaunimas nori visko ir iš karto, tai vien patriotiškumu ilgai neišgyvensi. Aš grįžtu namo, ir mano šeima iš manęs nori kaip iš maitintojo, kad aš atneščiau darbo užmokestį, kuris būtų panaudotas šeimai, vaikams“, – kalbėjo J. Amelinas.

Jaunas vyras sakė, kad jo šeima turi paskolų, susimokėjus įmokas, pinigų lieka būtiniausiems dalykams.

„Turiu šeimą, tai turiu paskolas – yra būsto paskola, jeigu reikia keisti automobilį – tai yra dar viena paskola. Tu tiesiog gauni atlyginimą, išsimoki paskolas, ir tau lieka tik būtiniausiems dalykams“, – sakė J. Amelinas.

Kitais metais augs atlyginimai

Šiuo metu Valstybinei sienos apsaugos tarnybai (VSAT) trūkta apie 10 proc., tai yra 308, pareigūnų.

Pasak VSAT atstovo Giedriaus Mišučio, pats mažiausias atlyginimas „į rankas“ tarnyboje yra 650 eurų, o pats aukščiausias – 2090 eurų.

„Pagal dabartinę situaciją, kitais metais vidutiniškai atlyginimai pasieniečiams didėtų apie 100 eurų „ant popieriaus“, kas į rankas sudarytų apie 60 eurų“, – sakė G. Mišutis.

Pagal Vidaus reikalų ministerijos išplatintą pranešimą spaudai, 2020 metų biudžete numatytas papildomas finansavimas. Tai užtikrins nuoseklų, t.y. 10 proc., visų vidaus sistemos pareigūnų ir darbuotojų darbo užmokesčio augimą.

„Pradėję derybas dėl 2020 metų biudžeto pirmiausia dėmesį skyrėme nacionalinei kolektyvinei sutarčiai ir vidaus tarnybos statutui, siekdami didinti žemiausios grandies specialistų algas. Šiuo metu yra pasiektas Vyriausybės įsipareigojimas ir, palyginti su 2016 metais, vidutinis atlyginimas padidėjo daugiau nei 30 procentų. Taip pat svarbu pabrėžti, kad nuo sausio 1 dienos įsigalios naujas Vidaus tarnybos statutas, tad ypač pirminės grandies pareigūnų atlyginimai kils jau nuo metų pradžios, o ne nuo vidurio, kaip numatyta kitose sektoriuose“, – teigia vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.

Įsigaliojus Vidaus tarnybos statuto pataisoms minimalūs pirminės grandies pareigūnų pareiginės algos koeficientai bus padidinti 0,8. Skaičiuojama, kad padidinus minimalius pareiginės algos koeficientus pirminės grandies pareigūnų pareiginė alga padidėtų iki 140 eurų, neatskaičiavus mokesčių.

Skaičiuojama, kad visų grandžių Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnų vidutinis atlyginimas didėtų apie 114 eurų ir siektų apie 957 eurus, atskaičiavus mokesčius; pirminės grandies pareigūnų vidutinis atlyginimas didėtų apie 112 eurų ir siektų apie 858 eurus, atskaičiavus mokesčius.

Taip pat pagal kolektyvinės sutarties nuostatas nacionalinę sutartį, ją pasirašiusių profesinių sąjungų nariams nustatomos dvi papildomos apmokamų kasmetinių atostogų dienos, o profesinių sąjungų nariams, kurie mokosi pagal formaliojo švietimo programas arba kurie dalyvauja neformaliojo suaugusiųjų švietimo programose, suteikiamos iki 10 darbo dienų mokymosi atostogos, paliekant už jas vidutinį jų darbo užmokestį, arba iki 20 darbo dienų mokymosi atostogos, paliekant už jas 50 procentų vidutinio jų darbo užmokesčio, atsižvelgus į besimokančiųjų poreikius, teigiama pranešime spaudai.

Pareigūnai protestavo prie Seimo

Nacionalinis pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimas (NPPSS) antradienį prie Seimo, kuriame buvo svarstomas kitų metų biudžetas, surengė protesto akciją, kuria buvo siekiama atkreipti politikų dėmesį į nepakankamą numatomą teisėsaugos finansavimą 2020 m. Tam į protestą susirinkę pareigūnai panaudojo 140 signalinių raketų, kurias uždegė protesto akcijos pabaigoje.

NPPSS lyderis Vladimiras Banelis priminė, kad kadencijos pradžioje premjeras Saulius Skvernelis ne kartą viešai teigė, kad 2020 m. „Programa 1000“ bus įgyvendinta, o minimalus statutinio pareigūno mėnesinis darbo užmokestis nebus mažesnis kaip 1000 eurų.

„Žiūrint į 2020 m. valstybės biudžeto projekte numatomą statutinių įstaigų finansavimą, galima drąsiai teigti, kad šios programos įgyvendinimu kitais metais nė nekvepia. Atrodo, buvome mulkinami nuo pat kadencijos pradžios, o Lietuvą valdė ne profesionalų, o pažadukų vyriausybė“, – po renginio išplatintame pranešime spaudai cituojamas Ugniagesių gelbėtojų profesinės sąjungos pirmininkas Saulius Džiautas.

NPPSS reikalavo kitų metų biudžete ne mažiau kaip 1 mln. eurų papildomų lėšų skirti Viešojo saugumo tarnybai, 6 mln. eurų – Valstybės sienos apsaugos tarnybai, 3,5 mln. eurų – Policijos departamentui ir 9,8 mln. eurų – Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui. Dar 2,8 mln. eurų – aplinkos apsaugos pareigūnų darbo užmokesčiui didinti. Šie skaičiai atspindi realų statutinių įstaigų finansavimo poreikį 2020 m.

Biudžeto projektui grįžus iš Vyriausybės į Seimą, pareigūnai, siekdami papildomo finansavimo, ėmėsi aktyvių veiksmų. Gruodžio 9 d. Seime jie susitiko su visų parlamento frakcijų lyderiais ir atstovais, o po dienos prie Parlamento surengė įspėjamąjį protestą. Vėliau buvo atviru laišku kreiptasi į Prezidentą, vyko derybos su ministru pirmininku ir jo komanda, taip pat buvo surengti susitikimai su opozicijos lyderiais.