Lietuvoje dažnam kyla klausimas, kam reikia atskiro Galimybių paso, jeigu tuoj Europa sukurs bendrą tokį pasą. V. Sinkevičius, reaguodamas į tokius galimus svarstymus visuomenėje, pirmiausia, pabrėžė, kad nenorėtų kažkaip prieštarauti Vyriausybės sprendimui.

„Aš, kaip minėjau, yra tų rizikų, bet kaip suprantu, pavyko ministerijų lygmeniu sutarti. Vis dėlto didelė rizika, kad žmonės iš tiesų jausis, jog jų pastangos laikytis visų taisyklių ir neužsikrėsti per tą labai nelengvą periodą (…) nebus įvertinamos, kai jiems reiks testo, kad patektų į vieną ar kitą renginį.

O persirgęs žmogus galės mėgautis atsivėrusiais restoranais ir renginiais. Tai, aišku, kad tokia rizika yra didelė ir vėlgi matome, jog jau dabar viešojoje erdvėje kyla tokių klausimų, kad žmonės negalėtų baseinais naudotis, jeigu neturės galimybių paso. Aš manau, kad čia yra labai didelė rizika, kurią labai svarbu suvaldyti“, – aiškino jis.

Kalbėdamas apie žaliąjį pasą , V. Sinkevičius sakė, kad liko jau formalūs komiteto pritarimai ir galutinis balsavimas. Jis nurodė, kad ketvirtadienio derybose buvo pasiektas susitarimas.

„Esminiai punktai, dėl kurių jos strigo, buvo trys t. y. kas mokės už testus, kokias teises pažymėjimas suteiks keliaujantiems (…) ir kada pažymėjimas pradės veikti. Dėl to pirmojo punkto sutarta, kad siekiant užtikrinti įperkamą ir prieinamą testavimą (…), tai Europos Komisija skirs šimtą milijonų eurų tam, kad Europos Sąjungos šalys įsigytų testų, skirtų šiems pažymėjimams“, – tikino eurokomisaras.

Taip pat nurodė, kad buvo priimtas kompromisinis variantas, kad turintiems šį pasą Europos Sąjungos (ES) valstybės neturėtų taikyti papildomų ribojimų, pavyzdžiui, karantino, izoliacijos ar testavimo, nebent jie būtų būtini apsaugoti visuomenės sveikatai arba atsižvelgiant į Europos ligų kontrolės ir prevencijos centro (ELKPC) duomenis.

„Papildau, kad apie bet kokius papildomus ribojimus prieš 48 val. turi būti informuotos kitos ES šalys ir Europos Komisija“.

V. Sinkevičius, atskleisdamas, koks turėtų būti terminas pradedant naudoti šį pažymėjimą, sakė, kad nuspręsta duoti daugiau laiko šalims pasiruošti ir prisitaikyti prie bendrosios sistemos.

„Dabar numatomas galutinis terminas vis dėlto yra liepos 1 d. ir, kaip minėjau, pasiektas susitarimas dar turi būti patvirtintas dviejuose komitetuose: Piliečių laisvių ir teisingumo ir Vidaus reikalų. Tuomet jau parlamento plenarinėje sesijoje ir Europos taryboje būtų galutiniai patvirtinimai.“

Paklaustas, ar tikrai keliaujantiems testai bus nemokami, eurokomisaras sakė, kad tikrai to siekiama, bet suma yra limituota.

„Tos lėšos yra skirtos, kad kol nėra visur prasidėjusi masinė vakcinacija, (…) kad iš tiesų pasas būtų prieinamas visiems nemokamai“.