„Tai yra potenciali žala, kurios šiuo metu aš dar negaliu viešai atskleisti“, – apie kibernetinės atakos būdu nutekintus duomenis užsiminė prezidentas.

Visą Delfi žurnalistės Daivos Žeimytės-Bilienės pokalbį su šalies vadovu G. Nausėda žiūrėkite nuo 19.15 valandos. Vis dėlto tokio incidento patvirtinimas nuskambėjo po to, kai prezidento patarėja A. Skaisgirytė ketvirtadienį pareiškė turinti informacijos apie iš Užsienio reikalų ministerijos (URM) pavogtus dokumentus. Dieną prieš pranešimą apie bandymą įvykdyti informacinę–kibernetinę ataką pranešusi Užsienio reikalų ministerija.

Tuo metu internete, slaptus duomenis viešinančiame forume jau pasirodė informacija, kokie dokumentai galėjo nutekėti iš URM. Delfi gali patvirtinti, kad dalis dokumentų yra autentiški.

Ypač jautri informacija

Informacija apie URM duomenų nutekinimą paviešinta viename forume asmens, kuris užsiregistravo rugpjūčio mėnesį. Pats dalies duomenų paviešinimas datuojama rugpjūčio 8-ąją, t. y. likus dviem dienoms iki protestų ir riaušių prie Seimo bei Rūdninkų migrantų stovykloje. Neatsitiktinai apie „sutapimus“ prabilęs šalies vadovas ir jo patarėja nedetalizavo, kokia informacija galėjo nutekėti iš URM.

Tuo metu dalį duomenų paviešinęs asmuo leido suprasti, kad dokumentai – išties autentiški. Juose – skenuotos pažymos apie leidimą dirbti su įslaptinta informacija, susirašinėjimai elektroniniu paštu ir URM darbuotojų sąrašas.

Tačiau tai tebuvo savotiškas anonsas. Vartotojas, kuris pasivadinęs ir prisidengęs Azerbaidžano prezidento Ilhano Alijevo nuotrauka tikino, kad .pst bylose yra ministrų, jų pavaduotojų, svarbiausių departamentų, ambasadorių prie G7 ir NATO šalių bei jų atstovų susirašinėjimai.

Dokumentai esą pažymėti SECRET, TOP SECRET ir COSMIC (secret) – pastaroji klasifikacija taikoma aukščiausio slaptumo NATO dokumentams.

Be to, dokumentuose esą yra ir JAV prezidento Joe Bideno bei kitų šalių vadovų slaptų derybų detalės, intrigos prieš Rusiją, Vokietiją ir „Nord Stream-2“, taip pat svarstoma „JAV pagalba prieš Vokietiją, Prancūziją ir Lietuvos vaidmuo šiame bjauriame žaidime“.

Galiausiai dokumentuose esą yra „pasiruošimai karui su Baltarusija“, „JAV instrukcijos prieš Kiniją“ bei „sąmokslas prieš Trumpą Bideno naudai“. Įrašo autorius nerišlia anglų kalba dramatizuoja, kad visa ši informacija yra „grandiozinis šūdas“ galintis „sukelti karą Europoje“.

Iš viso esą nutekinta 1,677,000 elektroninių laiškų, esančių 102 bylose. Ir nors aukščiau minėtų teiginių apie ypač slaptus duomenis patvirtinti autorius negali, jis tikina, kad tokia informacija yra verta didelės sumos pinigų, o dėl duomenų gavimo reikėtų kreiptis asmeniškai.

Iš minėtų 102 bylų galima atsisiųsti tik dvi, kuriose – asmeniniai, darbiniai ir kitokio pobūdžio URM darbuotojų susirašinėjimai iš pernai lapkričio, derinant įvairias detales dėl Sakartvelo – vizitus, priėmimus ir pan.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (887)