LNK žinios Vilniaus centre praeivių klausė, ar jiems kelia problemų lauke būti su veido kaukėmis.

Vieni sako, kad karšta, gadinasi makiažas, kiti – kad jau tikrai nusibodo. Dar kiti teigia, kad jau įprato ir kaukės net nebejaučia.

Nemažai sakė, jog kaukės netrukdo. Ar dar reikia nešioti kaukes lauke, praėjusį penktadienį diskutavo ir Vyriausybei patariantys ekspertai. Bet po posėdžio išsiskirstė ne su pačiomis draugiškiausiomis nuotaikomis.

Į posėdį pakviestas Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) lektorius Rimas Jankūnas feisbuke paskelbė, kad penktadienio posėdyje visi ekspertai pritarė, kad jau galima siūlyti Vyriausybei įteisinti, jog nebereikia nešioti kaukių lauke, jei per 2 metrus nėra žmonių.

Tačiau anot R. Jankūno, kitokią nuomonę turėjo posėdyje dalyvavęs „vienas tūlas pilietis“, kuris neturi medicininio išsilavinimo ir apie kaukes žinantis tiek, kiek girdėjo per televiziją. Jis esą sužlugdė siūlymo Vyriausybei priėmimą.

„Panašu, kad buvo linkstama link pasiūlymo Vyriausybei, tačiau paskui nebeliko to įspūdžio po vieno žmogaus pasisakymo“, – LNK žinioms sakė R. Jankūnas.

Žurnalistų žiniomis, kaukių atsisakymui lauke galėjo nepritarti Lietuvos verslo konfederacijos vadovas Andrius Romanovskis. Jis komentuoti LNK žinioms atsisakė.

Feisbuke taip pat sureagavo ir kitas ekspertų tarybos narys Mindaugas Stankūnas. Anot jo, ginčo dėl kaukių nebuvo, ekspertai pritaria, kad kaukių dėvėjimo lauke sąlygas jau galima mažinti. Tačiau pakomentuoti detaliau M. Stankūnas nesutiko.

Kol ekspertai diskutuoja, kad jau būtų galima mažinti nurodymus dėl kaukių dėvėjimo lauke, visiškai priešingi pasiūlymai teikiami dėl kaukių dėvėjimo uždarose patalpose.

Štai socialdemokratė Rasa Budbergytė sako, kad viduje reikėtų būti net ne su viena, o su dviem veido kaukėmis. Ji pasidalijo tyrimu, kurio išvada labai paprasta, – užsidėjus dvi veido kaukes gaunama ir dviguba apsauga.

„Dvi uždėjus išeina jau 96 procentai. Manau, kad žmonės, kurie nori save saugoti, tikrai galėtų paisyti tokio patarimo“, – LNK žinioms sakė parlamentarė.

Užsidėjęs dvi veido kaukes ne kartą viešai pasirodė ir JAV prezidentas Joe Bidenas. Amerikiečiams oficialiai rekomenduojama nešioti dvi veido kaukes. Aiškinama, kad užsidėjus veido kaukę vis tiek lieka tarpų, pro kuriuos oras gali patekti arba išeiti.

Nors žurnalistai norėjo užduoti klausimų apie kaukių dėvėjimą sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui, pirmadienį to padaryti nepavyko. Nuotolinė spaudos konferencija buvo nutraukta net nespėjus užduoti visų klausimų.

O vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pasakė tik tiek – pažeidimų dėl kaukių dėvėjimo daugėja.

Ekspertų pasiūlymai dėl kaukių nešiojimo bus svarstomi kitą savaitę.