Pašnekovė pasakojo, jog šiame amžiuje jau gana įprasta, kad pirmasis žiemos mėnuo nebūna itin žiemiškas.

„Jeigu lyginsime su praėjusiu tūkstantmečiu, tai tų gruodžių visokiausių yra buvę. Bet jau šiame amžiuje gruodis dažniausiai yra šiltas. Kažkiek ruduo jį nustūmė ir tarsi pats perlindo“, – laidoje „Delfi rytas“ kalbėjo V. Ralienė.

Ji priminė, kad ir pernai metų gruodį sniego buvo net daugiau, pavyzdžiui, Švenčionių, Dūkšto apylinkėse.

„Net 11 centimetrų sniego buvo. Tiesa, pasnigdavo ir tuoj pat ištirpdavo. Bet pastovios, baltos ir ilgai gulinčios sniego dangos kaip ir nematėme“, – apie praėjusių metų gruodžio mėnesio orus kalbėjo pašnekovė.

V. Ralienė teigė, kad paskutinių 7 metų žiemos yra neįprastai šiltos. O per Kūčias orai ir dar sušvelnėja.

Vida Ralienė

„Tokia tendencija yra, kad patys šilčiausi orai yra būtent Kūčių dieną, vakarą. O iš karto po Kalėdų orai atvėsta, šiek tiek atšąla. Yra tikimybė, kad ir šiemet tai pasitvirtins“, – prognozavo Hidrometeorologijos tarnybos atstovė.

Taigi, Kūčios, anot pašnekovės, turėtų būti gan šiltos ir lietingos.

„Atkeliauja nemažai debesų, nešančių kritulius, daugiausiai bus skysti, lis, nors gali būti kai kur ir šlapia snaigė įsimaišyti Šiaurės rytų Lietuvoje. O jau per Kalėdas didesnė tikimybė, kad per krituliai bus įvairūs – mišrūs: lietus kaitaliosis su šlapdriba, vėliau ir sniegu. Tikėtina, kad nuo antrosios Kalėdų dienos, po Kalėdų orai turėtų vėsti.

Turėtų džiuginti lengvas šaltukas, nestiprus – iki 5, 6 laipsnių šalčio vietomis. O dienomis temperatūra vakariniuose rajonuose turėtų būti artima 0, teks pasisaugoti slidumo, o rytiniuose rajonuose didelė tikimybė, kad ir dienomis temperatūra išliks neigiama“, – kitos savaitės orus aptarė V. Ralienė.

Ji kalbėjo, kad tai bus galima vadinti pasisveikinimu su žiema.

Pašnekovė teigė, kad bent kas antros šventės Lietuvoje yra su lijundromis.

„Sinoptikai juokauja, negi šiemet nebus lijundros per Kalėdas“, – kalbėjo Hidrometeorologijos tarnybos Prognozių ir perspėjimo skyriaus vedėja.

Sniego tikėtis galime tik antrąją Kalėdų dieną

Šį savaitgalį daugiausiai sulauksime lietus, šlapdribos. Kitos savaitės pradžioje orai ims šiltėti, o pabaigoje – atvės.

„Yra atkeliavę nemažai tankių kritulių debesų į mūsų šalį, jie atnešė įvairių kritulių – ir lietaus, ir sniego, ir šlapdribos. Ta juosta keliauja per mūsų šalį, traukiasi tolyn į Rytus, tai dabar rytiniuose rajonuose galima pasidžiaugti sniegeliu ar šlapdriba, bet jį turėtų pakeisti lietus ir pamažu iš mūsų šalies trauktis“, – sakė ji.

Pašnekovė teigė, kad savaitgalį daugiausiai sulauksime menkų kritulių.

„Šeštadienį, sekmadienį ir pirmadienį tų kritulių turėtų būti nedaug, vietomis lengvas lietutis. Temperatūra šeštadienio naktį nuo 1 iki 5 laipsnių, dieną – 2–5 laipsniai šilumos, prie jūros apie 6–7 laipsnius šilumos“, – teigė V. Ralienė.

„O sekmadienio ir pirmadienio naktimis temperatūra turėtų būti artima nuliui, iki kelių laipsnių šalčio rytinuose rajonuose, iki 1–2 laipsnių šilumos arčiau jūros, o pačiame pajūryje dar pora laipsnių šilčiau. Dar reikėtų pasisaugoti plikledžio ir naktimis gali formuotis rūkai“, – perspėjo pašnekovė.

Anot V. Ralienės, didesnio orų pasikeitimo galima laukti antradienį, trečiadienį ir ketvirtadienį. Tada į Lietuvą atkeliaus drėgnesni orai: šlapdribos vėliau pereis į lietų.

„Kol kas Kūčių diena yra prognozuojama gana šilta – apie 3–8 laipsnius šilumos. O per Kalėdas, bent jau antrąją dieną, galima tikėtis, kad orai atvės, lauksime sniego vietoje lietaus“, – laidoje „Delfi rytas“ penktadienį kalbėjo V. Ralienė.

Ar sulauksime speigų?

Žiemos su didžiuliais šalčiais, kai termometrų stulpeliai krisdavo iki –20 laipsnių jau sunkiai ir prisimenamos. Ar dabar realu to sulaukti?

„Jeigu ne savaitė, tai kelios naktys iš ties būdavo šaltos, kai temperatūra krisdavo iki –25 laipsnių šalčio. Tik praėjusi žiema buvo tikrai išskirtinė, kai nei vienos tikrai šaltos nakties nebuvo. Tai tikėkimės, kad ši žiema nepakartos pernykštės tradicijų. Tuo labiau, kad dabartinės prognozės sausio pradžią žada artimą vidutinei daugiametei.

O sausio vidutinė temperatūra yra beveik 3 laipsniai šalčio, šalčiausia apie sausio vidurį, tai tikėkimės, kad sulauksime normalios žiemos. Dėl tų speigų tikrai per anksti prognozuoti, kada jie galėtų ateiti ir ar jų iš viso bus“, – apie jau kitų metų pirmojo mėnesio orus laidoje „Delfi rytas“ kalbėjo V. Ralienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)