Jo teigimu, KUL nuo kovo 4 d. sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos įsakymu tapo organizuojanti ir vykdanti koronaviruso infekcijos gydymą, tačiau, pažymėjo V. Janušonis, įstaiga nėra labai išskirtinė ligoninė, kalbant apie COVID-19 infekuotų medikų skaičių.

„Ją reikėjo skubiai perorganizuoti ir paruošti veiklai su COVID-19 pacientais. Buvo perorganizuota veikla, pacientų srautai, uždaryti 8 skyriai, (...) kad 4 korpusas – Infekcinių ligų korpusas – galėtų būti skirtas tik COVID-19 ligoniams. Reikėjo medikus, personalą įtikinti ten dirbti, ne taip tai buvo paprasta. Visa tai buvo padaryta ir šis korpusas su infekciniais skyriais puikiai veikia dabar“, – ketvirtadienį savivaldybės tarybos posėdyje sakė V. Janušonis, prieš tai informavęs, kad dar du pacientai KUL pasveiko nuo koronaviruso.

Pasak gydytojo, situaciją KUL šiuo metu vertina keturios komisijos. Buvo organizuotas darbas regione, kur trikdžių, anot jo, nėra. V. Janušonis paaiškino ir situaciją dėl asmens apsaugos priemonių.

„Asmens apsaugos priemonėmis ligoninė pasirūpino pati ir naudojo rėmėjų dovanotą paramą. (...) Iš valstybės rezervo nedideli asmens apsaugos priemonių kiekiai gauti vasario 27 ir 28 dienomis – labai nedideli. Po to iš SAM, nors turėjome būti aprūpinti centralizuotai, pradėjome gauti asmens apsaugos priemones tik kovo 28 d. – po mėnesio“, – informavo V. Janušonis.

Jo teigimu, personalas siekia gauti daugiau nei priklauso pagal tvarkas apsaugos priemonių, nes jaudinasi dėl savęs. Dėl to, pasak V. Janušonio, bus nagrinėjama naujoji A. Verygos nustatyta apsaugos lygių medikams tvarka.

„Mes nesame kažkokia išskirtinė ligoninė, kaip mėginama pateikti. Visose ligoninėse, kurios susiduria su COVID-19 infekcija, yra infekuotų medikų, pacientų. Mūsų ligoninėje iš 54 Klaipėdoje infekuotųjų medikų yra 36 infekuoti (…) Kitose šalyse ir net Klaipėdos ligoninėse yra kai kur panaši padėtis“, – kalbėjo V. Janušonis. Vis dėlto, teigė jis, aprūpinti visus medikus norimomis priemonėmis galimybės nėra.

Iš pareigų pats nesitrauks

Gydytojas pripažino, kad ligoninė turi bėdų su komunikacija. Vis dėlto, teigė KUL vyr. gydytojas, jis neketina trauktis iš einamų pareigų.

„Mano kėdė yra santykinis dalykas, aš esu samdomas žmogus. Tačiau mano garbės supratimas, gyvenimo ir darbo principai neleidžia taip imti ir nusileisti šitam šmeižto, melo, neigiamos informacijos organizuotai lavinai“, – teigė V. Janušonis, kritiką įvardinęs kaip „nuomonių įvairovę“.
Jis paneigė gandus, kad ligoninėje buvo naudojamasi respiratoriais pakartotinai, taip pažeidžiant taisykles.

„Tai yra ministro A. Verygos įsakymas, kuriuo respiratorius, akinius panaudojus reikia rinkti. Jie renkami atskirai dėl galimo jų tolesnio sterilizavimo iki atskiro nurodymo. Tą darėme ir Priėmimo skyriuje, tą darome ir dabar“, – patikino V. Janušonis.

KUL vyr. gydytojas taip pat paaiškino, kad įstaigoje dvi veikiančios profsąjungos susijungė į vieną atstovybę – vienija apie 800 įstaigos darbuotojų. Dar viena profesinė sąjunga, pagal V. Janušonio turimus duomenis, vienija aštuonis narius, tarp kurių ir Dainius Burdulis, savaitės pradžioje pateikęs raštą savivaldybei, su prašymu nušalinti V. Janušonį.

V. Grubliauskas: klystame visi

Išklausęs mediką uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas teigė, kad nušalinti V. Janušonį būtų nesunku, tačiau tam, atkreipė dėmesį jis, reikia teisinės motyvacijos. Kartu meras teigė, kad svarbiausia yra ištaisyti trūkumus savivaldybei pavaldžioje KUL.

„Turime pripažinti, kad klystame visi – nuo ministro iki sanitaro, nuo mero iki premjero. Visi klaidų padarome – tie, kurie ypatingai daug dirbame. Pirmiausias dalykas yra ne personalijos klausimas, o kas, kada ir kaip ištaisys trūkumus, kurių yra. Jie yra identifikuoti“, – sakė V. Grubliauskas.
Jis teigė, kad privalo būti išklausyti visi KUL medikai, darbuotojai, o problemos ištaisytos kuo greičiau.

ELTA primena, kad Klaipėdos universitetinės ligoninės sveikatos apsaugos darbuotojų profesinė sąjunga kreipėsi į uostamiesčio savivaldybę, prašydami nušalinti KUL vyriausiąjį gydytoją V. Janušonį.

Profsąjungos pirmininko Dainiaus Burdulio teigimu, COVID-19 epidemijos metu buvo neužtikrintos visiems darbuotojams saugios darbo sąlygos, o pacientams – kokybiškos ir prieinamos sveikatos priežiūros paslaugos.

SAM savo ruožtu minėtoje gydymo įstaigoje dėl užfiksuotų koronaviruso atvejų tarp medikų dar praėjusią savaitę pradėjo tarnybinį patikrinimą.

Antradienį portalas „Atvira Klaipėda“ paskelbė minėto tyrimo išvadas. Jose teigiama, kad koronaviruso išplitimas ligoninėje iš dalies susijęs su infekcijų kontrolės reikalavimų nesilaikymu – nesureguliuoti personalo srautai, švarūs ir panaudoti rūbai laikomi tose pačiose patalpose, kai kur nėra rankų antiseptiko, blogai sužymėtos talpyklos.

Pateiktose išvadose taip pat pažymima, kad atliekant laboratoriškai patvirtintų COVID-19 susirgusio personalo ir pacientų atvejų epidemiologinę diagnostiką buvo nustatyta, jog kai kuriais atvejais NVSC Klaipėdos departamentui nepateikti duomenys apie nustatytus arba įtariamus susirgimus, o pateikti kontaktinių asmenų sąrašai nepilni.