„Jei Prezidentas kalbės TIK apie dujų kainų lubas (dujų skirtų elektrai, šildymui, pramonei), kaip nori jo patarėja, o ne IR apie dujų kainų lubas, skirtas tik elektros generacijai (kaip atskirą temą), tai bus blogai“, – teigė diplomatas.

A. Januška teigė, jog „visa valdžios komunikacija Lietuvos žmonėms apie elektros ir dujų kainas, bei jų susiejimą, kokia yra Lietuvos pozicija, ko nori Lietuva iš ES, kas realu ir nerealu – tai ištisa virtinė nelaimių“.

Jis taip pat rašė nežinantis, kodėl šalies vadovo G. Nausėdos patarėjai „taip atkakliai stengiasi sudaryti vaizdą, kad Prezidentas lyg neišmano, ką jis turi kalbėti Prahoje“.

„Ir ne tik kalbėti, bet ir kažką pasiekti, nes tik kalbėti jau kaip ir per vėlu. Kaip Prezidentas, jei tą sakys, įsivaizduoja, kad į mūsų skystų dujų terminalą atvyks dujos, už kurias mes nemokėsime komercinės kainos, ir nebūsime pasiruošę kompensuoti kainų skirtumo? Dujos vietoj Klaipėdos nuplauks į Aziją. O ES nepasiruošusi (bent kol kas – nebent įvyktų stebuklas) kompensuoti – tai būtų labai rimtos sumos“, – aiškino A. Januška.

Diplomatas socialiniame tinkle teigė, jog ES tam nepasiruošusi nes Vokietija, „kuri dar gali šiandien skolintis 200 mlrd., nenori, kad skolintųsi ES“.

„O kitos didžiosios ES šalys nebeturi galimybių skolintis dujų kainų kompensacijai. Be kompensacijos, kodėl Norvegija turėtų pigiau pardavinėti dujas ES? O Lietuvai, jei norėtų kompensuoti tik dalį dujų segmento, skirto elektros generacijai, taip elgtis būtų nelogiška, nes tokia iš dujų pagaminta kompensuota elektra „komerciškai nutekėtų“ pas kaimynus.

Be to, EK greičiausia pati pateiks pasiūlymą, apie kurį Prezidentas galėtų kalbėti, bet anot patarėjos nekalbės“, – feisbuke rašė A. Januška.

Primename, kad praėjusią savaitę Lietuva ir dar 14 ES šalių pasiūlė Europos Komisijai įvesti kainų „lubas“ perkamoms gamtinėms dujoms, šis pasiūlymas buvo aptartas praėjusį penktadienį vykusiame ES už energetiką atsakingų ministrų susitikime, tačiau konkretaus sprendimo priimta nebuvo.

Viršutinei dujų kainų ribai priešinosi Vokietija, kuri teigė, kad, žengus tokį žingsnį, suskystintųjų gamtinių dujų tiekėjai pradėtų vengti Europos rinkos ir taip dabartinė energetikos krizė paaštrėtų dar labiau.

Savo ruožtu energetikos ministras D. Kreivys po susitikimo žurnalistams sakė, jog dauguma ES valstybių vis tik išreiškė norą nustatyti vienokį ar kitokį kainų „lubų“ dujoms modelį. Anot jo, tą reglamentuojantį dokumentą pavesta parengti EK, kurį ES ministrams Komisija turėtų pristatyti kitame jų posėdyje spalio 11–12 dienomis.

„Manau, kad tas procesas su dujų lubomis judės, spartės ir turėsim antrą priemonę greta viršpelnių, kuri yra žymiai efektyvesnė ir Lietuvai žymiai priimtinesnė“, – tądien tikino ministras.

Ketvirtadienį ir penktadienį G. Nausėda vieši Čekijos sostinėje Prahoje, kur dalyvaus neformalioje Europos Vadovų Taryboje. Pirmąją vizito dieną vyksiančiame Europos politinės bendruomenės susitikime ES lyderiai kartu su kitų 17 Europos šalių vadovais aptars Rusijos karą Ukrainoje, paramą Ukrainai ir sankcijas Rusijai, taip pat – energetinės nepriklausomybės ir saugumo klausimus.

Penktadienio neformaliajame EVT susitikime didžiausias dėmesys bus skirtas ES apsirūpinimo energijos šaltiniais, kritinės infrastruktūros apsaugos ir ekonomikos klausimams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją