Maža to, pasak jo, G. Nausėda esą būtų pagrindinė kliūtis premjerui Sauliui Skverneliui patekti į antrąjį prezidento rinkimų turą, jei šis nuspręstų kandidatuoti rinkimuose.

Lapkričio viduryje portale DELFI skelbta visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ atlikta apklausa parodė, kad kandidatų į prezidentus reitinge vis dar pirmauja buvęs SEB banko ekonomistas G. Nausėda, antroje vietoje – konservatorių kandidatė I. Šimonytė, o trečioje dar savo sprendimo nepaskelbęs premjeras S. Skvernelis.

Paskutinė visuomenės nuomonės apklausos bendrovės „Vilmorus“ atlikta apklausa, kurią užsakė dienraštis „Lietuvos rytas“, rodo, kad kandidatų į prezidentus reitinguose I. Šimonytė vejasi G. Nausėdą. Ją tinkamiausia kandidate šį mėnesį mato 20 proc. apklaustųjų, o G. Nausėdą – 25 proc. Kaip rodo apklausos, G. Nausėdos reitingas jau kelis mėnesius iš eilės paauga vienu procentu. Rugsėjį I. Šimonytę kaip kandidatę, už kurią balsuotų prezidento rinkimuose, matė 10 proc., spalį – 18 proc. apklaustųjų. Tuo metu kitų kandidatų, kurie apie kandidatavimą nepaskelbė, reitingai gerokai mažesni.

Kandidatų sumažės, I. Šimonytė turi svarbią užduotį

„Jei tikėtume reitingais, beveik pusė Lietuvos gyventojų žada rinktis tarp dviejų kandidatų: G. Nausėdos ir I. Šimonytės. Ir tai gera žinia, kad toks nemažas skaičius rinkėjų yra pakankamai racionalūs ir stabilūs.

Šie du kandidatai yra pakankamai universalūs, nepadedami į kokią vieną kairę ar dešinę lentyną, ar į „pirmąją“ ar „antrąją“ Lietuvą, daugiau vienijantys nei skaldantys, ir todėl galbūt tai yra bent jau minimaliai tai, ko šiandien reikia Lietuvai. Kas iš jų bus pirmas, jei pasirinkimas būtų tik iš jų? Šiandien sunku pasakyti, nes čia daugiau lems emocijos ir simpatijos nei racionalumas“, – LRT.lt naujienų portalui komentavo A. Januška.

Albinas Januška

Tuo metu kiti – antros ir trečios lygos – kandidatai, pasak A. Januškos, išsibarstys likusios Lietuvos balsus, ir jiems patekti į turą, jei pirmoji lyga nedarys klaidų, šiandien nėra daug vilties. Kaip teigia A. Januška, atsirasti naujam pirmos lygos kandidatui taip pat nelabai yra vietos, „nebent būtų kokia nors „bomba“, kurią net teoriškai sugalvoti šiandien yra sunku“.

„Kandidatų sumažės, nes dalis jų nesurinks pakankamo skaičiaus parašų, ypač tie, kurie į rinkimus eina be politinių partijų paramos ar su silpnomis partijomis. Tokia grėsmė kyla ir G. Nausėdai. Tada atsiveria galimybė S. Skverneliui, kuris galėtų tapti platesnės kairės kandidatu, bet kol kas neturi nei strategijos, nei komandos. Teoriškai S. Skvernelis galėtų laimėti antrajame prezidento rinkimų ture, bet kol kas negali į jį patekti“, – aiškina A. Januška.

G. Nausėda, pašnekovo teigimu, šiandien yra esminė kliūtis premjerui patekti į antrąjį turą, todėl tie rinkėjai, kurie nenorėtų matyti pilnos Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos piramidės Seimas–premjeras–prezidentūra, turėtų ne tik pasyviai remti G. Nausėdą, bet ir organizuotis padėti jam surinkti parašus.

„I. Šimonytei svarbiausia užduotis praplėsti savo elektoratą, ir tam ji, turbūt, mums pademonstruos stiprią komandą, sudarytą ne tik iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų narių. Bet tai – tik taktika ir procedūros.

Bloga žinia Lietuvai, mano nuomone, kad kol kas nė iš vieno kandidato nesame išgirdę strateginių žinių Lietuvai, galinčių pasukti Lietuvą iš vieškelio į greitkelį. Ar esate įsiminę nors vieną esminę žinią, asocijuotą su kuriuo nors kandidatu? Tiesa laiko dar yra, ir viltis miršta paskutinė“, – LRT.lt kalbėjo Lietuvos nepriklausomybės akto signataras.

Prezidento rinkimai įvyks 2019 m. gegužės 12 d. Dalyvauti rinkimuose jau yra nusprendęs europarlamentaras Petras Auštrevičius, filosofas Arvydas Juozaitis, Seimo narė Aušra Maldeikienė, europarlamentaras Valentinas Mazuronis, ekonomistas G. Nausėda, Seimo narys Naglis Puteikis, Seimo narė I. Šimonytė.