„Matome, į ką gali pavirsti NATO 5 straipsnio įgyvendinimas, kai atskiros NATO narės gali pradėti „derybas“ tiek dėl naujų narių priėmimo, tiek potencialiai dėl NATO šalių gynybos. Kai deryboms nebebūtų laiko. Todėl Lietuvos gynybai svarbu bent du dalykai – JAV pajėgų buvimas bei NATO priešakinės gynybos koncepcijos priėmimas“, – socialiniame tinkle rašė jis.

A. Januška pabrėžė, jog JAV pajėgų buvimas kartu su vokiečių pajėgomis turėtų būti suprantamas NATO ir JAV.

„Dėl Lietuvos išskirtinos ir specifinės saugumo būklės – sienų su Baltarusija ir su Kaliningrado sritimi. Dėl šios Lietuvos situacijos ne mažiau svarbu, kad NATO pakeistų savo planavimą Baltijos šalims iš atgrasymo strategijos, kuri nebeatitinka Lietuvos gynybos gyvybinių poreikių (ribotų gana simbolinių pajėgumų dislokavimas) į „priešakinės gynybos“, kai planuojama teritoriją ne tik atsiimti iš agresoriaus, bet didelėmis pajėgomis ginti nuo pirmos sekundės ir nuo pirmo centimetro.

Kitaip tariant, minimum, ko mums reikia, tai NATO brigados (net divizijos?) dislokavimo“, – įžvalgomis socialiniame tinkle dalijosi diplomatas A. Januška.

Jis pabrėžė, jog Lietuvoje dėl to niekas lyg ir nesiginčija, bet tam prieštarauja dalis NATO narių prieš Madride birželį vyksiantį NATO viršūnių susitikimą.

„Tačiau sklinda gandai, kad Madrido NATO vadovų susitikime ši koncepcija gali būti nepatvirtinta, nes tam prieštarauja dalis NATO narių, o Lietuva iki šiol negebėjo / negeba ginti savo interesų NATO būstinėje Briuselyje ir šalyse narėse. Lietuva šiuo atveju – tai vyriausiasis kariuomenės vadas“, – rašė A. Januška, užsimindamas apie prezidento Gitano Nausėdos veiklą.

Jeigu abejojančių NATO šalių nepavyks perkalbėti, tai bus „rimtas Lietuvos gynybos pajėgumų susilpninimas ir ištaisyti šią klaidą ateityje bus labai sunku“, rašė A. Januška.

„Jei mes pralaimėsim Madride, ir Lietuvos gynyba dėl įvairių naujų–senų variacijų „neerzinkim Putino“ liks senos ikikarinės būklės, tai bus rimtas Lietuvos gynybos pajėgumų susilpninimas ir ištaisyti šią klaidą ateityje bus labai sunku“, – teigė jis.

Diplomatas A. Januška pabrėžė, jog dabar ne laikas maitintis iliuzijomis ir abejojančių NATO šalių neperkalbėjus vaizduoti, kad viskas yra gerai.

„Nebūtų priimtina, kad net ir pralaimėjus Madride, būtų bandoma vaizduoti, kad viskas gerai, kad nebūtų silpninamas apginamumas. Šiandien nebe laikas maitintis iliuzijomis. Situacija yra labai rimta ir rezultatas Madride gyvybiškai svarbus. Kremlius tą žino ir stebi“, – feisbuke pabrėžė jis.

„Belieka tikėtis, kad valdančiajai koalicijai, puikiai suvokiančiai situacijos rimtumą, pavyks į kovą už Lietuvos nacionalinius saugumo interesus pakelti ir aukščiausius kariuomenės vadus. Gal galima tam panaudoti ir Valstybės gynimo tarybą“, – socialiniame tinkle svarstė A. Januška.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)