Delfi primena, kad nepriklausomas elektros tiekėjas „Perlas Energija“ praėjusį penktadienį paskelbė, kad nuo rugsėjo 5 dienos visų elektros tiekimą fiksuota kaina pasirinkusių įmonės klientų sutartys bus pakeistos ir tiekimo kaina nustatoma pagal elektros kainą biržoje. Tai sukėlė gyventojų pyktį ir priekaištus, ekspertai kalba, kad visam liberalizavimui suduotas skaudus smūgis.

Politologas T. Janeliūnas Delfi teigė, jog valdžios bandymai išspręsti kylantį chaosą buvo per vėlyvi.

„Prisimenant, kaip buvo svarstoma dėl kompensacijų, papildomų abejonių, ar čia nereikia atidėti liberalizavimo etapą. Iš tikrųjų chaosėlio buvo ir Vyriausybė galėjo jį spręsti gerokai anksčiau“, – pabrėžė jis.

Trūko ne tik greitos reakcijos, bet buvo ir situacijos valdymo klaidų, tikino VU TSPMI profesorius.

„Klaidų daug buvo. Bet viena iš didžiausių – pernai metais priimtas sprendimas atidėti antrąjį etapą. Kaip matome, per tą pusmetį situacija tik smarkiai pablogėjo. Dabar siūlymai vėl atidėti – yra vėl grįžimas prie to paties grėblio, bandant dar toliau problemą nustumti, kada ji tik augs“, – prognozavo jis.

Tokį pasiūlymą – atidėti trečiąjį elektros rinkos liberalizavimo proceso etapą Lietuvoje pasiūlė Prezidento patarėjas ekonomikai ir socialinei politikai Vaidas Augustinavičius antradienį. Tą patį antradienį energetikos ministras Dainius Kreivys teigė, jog toks scenarijus įmanomas.

Tomas Janeliūnas

VU TSPMI politologas T. Janeliūnas teigė, jog Vyriausybė, bandydama „gelbėti kažkiek gal ir savo reputaciją“ prisidarė tik dar daugiau bėdų, nes ėmėsi neteisingų sprendimų.

„Neišvengiamai, kad ir kaip bežiūrėtum, valdžia ar valdžios institucijos tampa atsakingos už tai, nes jos priima sprendimus – kada vyksta tas liberalizavimas, kokie yra perėjimo etapai, kompensacijos ar dar kažkas. Nori ar nenori, vis tiek žmonės yra pikti ant valdžios.

Ir, žinoma, kad valdžia gaus visą tą nepasitenkinimą, kuris dar labiau sustiprėjo dėl nepriklausomų tiekėjų žingsnių“, – teigė VU TSPMI profesorius, politologas T. Janeliūnas.

Jis teigė, jog dabar iš šios chaoso mato tik vieną išeities galimybę.

„Tolesnis kompensavimo įvedimas, gal net didesnių kompensacijų. Ir tik dideliais, labai dideliais pinigais galima sumažinti tą įsiūtį, jau ne šiaip nepasitenkinimą, žmonių, kurie tikrai kaltins valdžią. Bet bėda, kad mes jau pavasarį matėme labai didelius pinigus – šimtus milijonų eurų, skiriamų kompensacijoms. Bet valdžia juos realiai iššvaistė vėjais, nes žmonės tiesiog to nepajuto. O nusivylimas kaip buvo, taip ir yra“, – kalbėjo jis.


VU TSPMI politologas T. Janeliūnas dar kartą kartojo – jog tik didelės kompensacijos sumažins žmonių nusivylimą.

„Bet kartu reikia nepamiršti ir apie komunikavimą, ir ką tai reiškia. Aš pavyzdžiui pasigedau labai aiškios komunikacijos tuo metu, kai tie šimtai milijonų buvo skiriami kompensacijoms už elektrą, dujas ir kitus dalykus. Tai kažkaip gana ne taip jau ir pastebimai tai buvo padaryta. Ir žmonės tai priėmė kaip eilinį sprendimą, kuris kažką pakeitė“, – Delfi sakė VU TSPMI profesorius, politologas T. Janeliūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją