„Beprecedentis Lietuvos istorijoje puolimas prieš LRT ir akivaizdus mano ir mano kolegų persekiojimas už valdžios kritiką privertė mane rimtai svarstyti galimybę kandidatuoti į LRT generalinio direktoriaus postą“, – trečiadienį feisbuke paskelbė E. Jakilaitis.

Galutinį sprendimą dėl savo kandidatavimo E. Jakilaitis žada priimti artimiausiu metu, kai bus paskelbtas konkursas į LRT generalinio direktoriaus postą.

Dvi kadencijas LRT vadovaujantis Audrius Siaurusevičius kol kas nėra pareiškęs, ar sieks trečios kadencijos. Jo kadencija baigiasi kovą. LRT vadovą renka LRT taryba.

E. Jakilaitis sako, kad jei kandidatuotų į LRT vadovus, matytų du esminius veiklos tikslus: maksimalų objektyvumą ir nepriklausomumą bei maksimalų skaidrumą.

Žurnalistas atkreipia dėmesį, kad LRT, visuomenės nuomonės apklausų duomenimis, yra objektyviausias ir patikimiausias transliuotojas Lietuvoje. Tačiau, pastebi jis, tobulėti dar tikrai yra kur.

„LRT darbuotojų, ypač žurnalistų, apsaugojimas nuo galimo politinio poveikio ar, kaip dabar matome, persekiojimo už kritiką, taip pat būtų vienas svarbiausių mano veiklos prioritetų.

Dėl skaidrumo. Esu įsitikinęs, kad nuo šiol visuose būsimuose LRT laidų konkursuose, o vėliau ir sutartyse, turėtų būti numatyta, kad visų laidų sąmatos turėtų būti skelbiamos viešai.

LRT laidų konkursuose galėtų dalyvauti tik tie kūrėjai ir įmonės, kurie sutinka su esmine viešumo sąlyga“, – teigia E. Jakilaitis.

Žurnalisto teigimu, jam tapus LRT vadovu, visa LRT finansinė veikla kiekvienais metais turėtų būti audituota Valstybės kontrolės bei nepriklausomo tarptautinio audito. Tuo metu nepriklausomo ir valstybinio audito ataskaitos turėtų būti kiekvienais metais pateikiamos kartu su LRT veiklos ataskaita parlamentui.

DELFI primena, kad pastaruoju metu E. Jakilaitis ir LRT sulaukė aršaus valdančiųjų spaudimo.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė kreipėsi į Valstybinę mokesčių inspekciją prašydama atlikti E. Jakilaičio vykdomos individualios veiklos mokestinį patikrinimą.

A. Širinskienė Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) apskundė E. Jakilaičio sutuoktinę, užsienio reikalų ministro atstovę spaudai Rasą Jakilaitienę. Po to R. Jakilaitienė interesų deklaraciją papildė, tačiau VTEK vis tiek pradėjo tyrimą dėl valstybės tarnautojo elgesio.

Valdančioji Valstiečių ir žaliųjų frakcija Seime inicijuoja parlamentinį LRT valdymo, finansinės ir ūkinės veiklos tyrimą.

E. Jakilaitis Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkui Ramūnui Karbauskiui yra viešai uždavęs 24 klausimus apie jo valdomų verslo įmonių veiklą, tačiau sako iki šiol nesulaukęs atsakymų.

Feisbuke paviešinus klausimus, „Agrokoncerno“ įmonės įspėjo E. Jakilaitį, kad jei nepaneigs savo viešai R. Karbauskiui keliamuose klausimuose minimų teiginių, jos kreipsis į teismą.

Pats R. Karbauskis feisbuke yra pareiškęs, kad su E. Jakilaičiu siejamos trys įmonės pernai gavo daugiau kaip 2,5 mln pajamų ir tesumokėjo 0,3 proc. mokesčių. Žurnalistas tuomet sakė, kad pateikta informacija yra neteisinga.

Politologas: čia svarbus D. Grybauskaitės vaidmuo

E. Jakilaičio pareiškimą apie galimą kandidatavimą į LRT vadovus metaforiškai pakomentavo Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Mažvydas Jastramskis.

Mažvydas Jastramskis
„Edmundo Jakilaičio pareiškimas apie galimą kandidatavimą į LRT generalinio direktoriaus postą, išsikeliant maksimalaus skaidrumo ir objektyvumo tikslus, yra įdomiausias ėjimas žirgu Lietuvos politikoje nuo tada, kai Vytautas savo žirgu nuėjo iki Juodosios jūros.

Politika yra ne šaškės, kur visų svoris vienodas ir visi veikia vienodais ėjimais. Kurį laiką gal ir gali susidaryti tokia iliuzija, kai viskas atsitiktinai susidėlioja tavo naudai. Tačiau iliuzijoje ilgai gyventi nėra nei gudru, nei efektyvu.

Politika yra šachmatai. Čia gausus būrys pėstininkų, kad ir parlamente lojalūs, gali nepadėti. Premjero bokštas – svarbus, bet jis nemažai suvaržytas dėl galimos prezidento rinkimų rokiruotės.
Ir labai daug kas priklausys nuo to, kaip nuspręs judėti valdovė“, – feisbuke rašo M. Jastramskis.

Politologo minima valdovė – prezidentė Dalia Grybauskaitė. Beje, E. Jakilaitis interviu DELFI yra sakęs, kad iki šiol prezidentė nesutiko jam duoti interviu.

Prezidentė į LRT tarybą yra delegavusi 4 tarybos narius, dar po 4 delegavo Seimas ir visuomeninės organizacijos.