Žurnalistas Edmundas Jakilaitis feisbuke trečiadienio rytą paskelbė viešą laišką, kuriuo ragina premjerą per savaitę atsisakyti šio jam priklausančio prekės ženklo, nes kitaip iniciatoriai planuoja kreiptis į teisėsaugą.

Žurnalistas pabrėžė, kad „Tėvynės labui“ yra skirtas ypatingos reikšmės visiems kariškiams.

„Žodžiai „Tėvynės labui“ yra ištariami tik ypatingomis visiems kariškiams bei statutiniams pareigūnams progomis, t. y. duodant priesaiką, gaunant valstybinius apdovanojimus, reiškiant padėką. Tai žodžiai, kuriuos ištaria valstybės apdovanojimus gaunantys realiuose karo veiksmuose pasižymėję kariai, nusikaltėlių gaujas sutriuškinę ar ypatingus nusikaltimus atskleidę pareigūnai ir kitaip priesaiką Tėvynei garbingai vykdę asmenys. Tokiomis progomis neturėtų skambėti kokio nors politiko ar politinio darinio pavadinimas. Tai daugiau nei du žodžiai, tai žodžiai kuriuos pilietis taria su didžiausia pagarba savo Tėvynei. Tai žodžiai, kurie neturėtų būti savanaudiškai bandomi susieti su kokiu nors asmeniu ar politine organizacija. Toks žodžių junginys nėra ir negali būti kieno nors asmeninė nuosavybė. Tai visų Lietuvos piliečių, o ne vieno asmens turtas“, – feisbuke rašė žurnalistas E. Jakilaitis.

Premjeras Saulius Skvernelis

Iniciatoriai atkreipė dėmesį ir į tai, kad šio prekės ženklo registravimas prieštarauja įstatymui.

„Atkreipiame S. Skvernelio dėmesį ne tik į moralinę šio žodžių junginio reikšmę visiems kariškiams, statutiniams pareigūnams ir jų teisę išlaikyti šio žodžių junginio reikšmę įprasminant kariškių ir statutinių pareigūnų gyvenimo ypatingus įvykius ir ceremonijas, bet ir į tai, kad tokio žodžių junginio registravimas prekių ženklu prieštarauja Lietuvos Respublikos prekių ženklų įstatymui, kurio 7 straipsnio 1 dalies 11 punkte yra nustatytas draudimas registruoti ženklą arba tokia įregistruoto ženklo registracija pripažįstama negaliojančia, jeigu jis yra sudarytas iš didelę simbolinę vertę turinčio žymens“, – rašė E. Jakilaitis.

Jo teigimu, remiantis Lietuvos Respublikos valstybės politikų elgesio kodeksu, valstybės politikas viešajame gyvenime privalo vadovautis šiais elgesio principais: pagarba žmogui ir valstybei, teisingumu, sąžiningumu, skaidrumu ir viešumu, padorumu, pavyzdingumu, nesavanaudiškumu, nešališkumu, atsakomybe.

„S. Skvernelio bandymas pasisavinti Lietuvos valstybei ir jos piliečiams didelę simbolinę vertę turintį žodžių junginį „Tėvynės labui“ pažeidžia valstybės politiko elgesio principus, įpareigojančius politiką gerbti žmogų ir valstybę, t. y. vadovautis LR Konstitucija, elgtis padoriai, t. y. vengti nesąžiningų pranašumo siekimo būdų, būti pavyzdingam, t. y. deramai elgtis visuomenėje, laikytis visuotinai pripažįstamų dorovės, moralės ir etikos normų, būti nesavanaudiškam, t. y. tarnauti valstybei ir visuomenės, o ne savo asmeniniams interesams“, – rašė žurnalistas.

Saulius Skvernelis

Viešo laiško iniciatoriai prašo premjero S. Skvernelio gerbti Konstituciją, įstatymus, kariuomenę, vidaus reikalų statutines organizacijas bei jose tarnaujančius asmenis.

„Ir nedelsiant atsiimti savo asmeninę paraišką registruoti prekių ženklą „Tėvynės labui“ kaip savo asmeninę nuosavybę ir taip išvengti nepagrįsto ir neteisėto svarbių Lietuvos valstybei simbolių naudojimo savo asmeniniams politiniams tikslams“, – premjero prašo iniciatoriai.

„Jei per vieną savaitę S. Skvernelis neatsiims savo paraiškos registruoti prekių ženklą „Tėvynės labui“, šio protesto dalyviai bus priversti imtis teisinių priemonių – kreiptis į LR Generalinę prokuratūrą dėl viešojo intereso gynimo, į LR patentų biurą dėl registracijos panaikinimo bei į LR Seimo Etikos ir procedūrų komisiją dėl valstybės politiko elgesio principų pažeidimo“, – teigiama laiške.

DELFI primena, kad antradienio vakarą premjero S. Skvernelio patarėjas Skirmantas Malinauskas tv3.lt pabrėžė, kad šio prekės ženklo registravimas tikrai nereiškia, kad bus kuriama nauja politinė jėga. Atvirkščiai, siekiama išsaugoti naudotą šūkį, kad jis nebūtų panaudotas kitų.