A.Širinskienės teigimu, S. Jakeliūnas aptars komisijoje tyrimo objektu tapusį pensijų fondų veiklos klausimą.

„Žiūrėsime į situaciją, kuri susiklostė pensijų fondams užsiimant tam tikra lobistine veikla Seime. Vėliau ta situacija peraugo į tai, kad pensijų fondų advokatų rengti tekstai vienos iš politinių partijų iniciatyva buvo perduoti į Konstitucinį Teismą. Tad mes žiūrėsime ir tų pačių fondų vaidmenį šioje situacijoje“, - Eltai teigė A. Širinskienė.

ELTA primena, kad konservatoriai 2018 metų pavasarį inicijavo kreipimąsi į Konstitucinį Teismą dėl pensijų reformos atitikties Konstitucijai. Tačiau, „valstiečių“ teigimu, konservatoriai savo kreipimesi iš esmės rėmėsi privačių pensijų fondų advokatų argumentais. S. Jakeliūno teigimu, kreipimosi tekstas yra paremtas teiginiais, kurie yra ruošti pensijų fondams. Tai, pasak jo, yra tiesiog atstovavimas pensijų fondų interesams.

Seimas 2018 m. rugsėjo pabaigoje sudarė A. Širinskienės vadovaujamą komisiją, kuri turėtų aiškintis asmenų ar jų grupių neteisėtą įtaką.

Savo darbui Komisija siekė gauti medžiagos, kuria disponavo tyrimą dėl verslo ir interesų grupių įtakos politikams atlikęs Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK), tačiau prašyta informacija nebuvo suteikta. Negavusi medžiagos, laikinoji komisija tyrimo klausimus papildė dviem epizodais - galimai darytų spaudimu Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) nariams bei dėl pensijų fondų.

Komisijos tyrimo objekto išplėtimas argumentuojamas tuo kad, „viešojoje erdvėje pasirodė reikšminga informacija apie galimą neteisėtą įtaką ir (ar) poveikį politiniams procesams bei valstybės institucijoms, kaip antai galimą pensijų fondų interesų atstovavimą teisėkūros procese ar kreipiantis į Lietuvos Respublikos Konstitucinį Teismą arba bandymus įtakoti tokių reikšmingų nepriklausomų institucijų, kaip Vyriausioji tarnybinės etikos komisija, sprendimų priėmimo procesus“, - rašoma komisijos tyrimo spektrą plėsti siūlančiame pasiūlyme.

Pastarąją savaitę liberalų lyderis Eugenijus Gentvilas teigė, kad A. Širinskienės vadovaujama laikinoji tyrimo komisija, nuo 2018 m. gegužės pabaigos atliekanti tyrimą dėl galimos politinės korupcijos ir poveikio, taip ir nepradėjo vykdyti savo funkcijų, todėl, pabrėžia politikas, tik gaišina Seimo kanceliarijos darbą. Dėl to, pasak jo, nėra kito kelio, kaip tik sustabdyti laikinosios komisijos darbą.

Savo išvadas tyrėjai turėtų pateikti iki šių metų gegužės 1 dienos.