"Kas atsitiks po nesėkmės rytoj, po to, deja, kai nebus pasirašyta, mes negalime numatyti, nes, žinoma, žmonės nusivylę trejų metų korumpuotu valdymu neigiant jų teises ir laisves", - ketvirtadienį žurnalistams Vilniuje sakė J.Tymošenko dukra, paklausta, ar Ukraina nesuka naujos revoliucijos kryptimi.

Kijeve nuo sekmadienio vyksta didžiausi protestai nuo Oranžinės revoliucijos laikų. Pasak J.Tymošenko, jos motina ragina tokiu atveju, jei sutartis su ES nebus pasirašyta, toliau protestuoti prieš Viktoro Janukovyčiaus valdymą.

"Mano motina ragina Europos lyderius, opoziciją ir Ukrainos žmones atsistoti ir kovoti, jei rytoj susitikimas dėl Ukrainos žlugs", - ketvirtadienį Vilniuje nurodė ji.

"Labai svarbu, kad Europos lyderiai neapleistų Ukrainos ir jos demokratijos", - pažymėjo J.Tymošenko dukra.

Jos teigimu, iki paskutinės minutės tikėtasi, kad J.Tymošenko bus paleista ir galės atvykti į Viršūnių susitikimą Vilniuje, taip pat tikėtasi, jog bus pasirašyta asociacijos sutartis. Tačiau šiuo metu ekspremjerė, opozicijos lyderė J.Tymošenko mano, kad vilčių dėl pasirašymo liko mažai.

"Mano motina mano, jog yra labai maža vilties, kad tai gali atsitikti, bet tikriausiai V.Janukovyčius nepasirašys šio susitarimo, ir tai reikštų, kad jis pasirinko diktatūrą", - sako ekspremjerės dukra.

"Deja, tai reiškia, kad jis gali naudoti laiką ne ruošti Ukrainą Europos integracijai, bet toliau kurti autoritarinę Ukrainą", - kalbėjo ji.

"Jei Asociacijos sutartis nebus pasirašyta, represijos suintensyvės ir jos tęsis ne tik prieš mano motiną, bet ir prieš opoziciją, pilietinę visuomenę, žurnalistus, kaip ir buvo iki šiol", - nurodė ji.

Kaip savo motinos atstovė į Vilnių atvykusi J.Tymošenko sakė, kad ekspremjerę įkvepia įvykiai Kijevo gatvėse, kur nuo sekmadienio protestuoja dešimtys tūkstančių žmonių, ir primena 2004 metų Oranžinę revoliuciją. Opozicijos lyderė solidarizuojasi su protestuotojais vykdydama bado streiką.

"Šiandien yra ketvirta jos bado streiko diena, ir ji silpnėja fiziškai, bet tuo pačiu metu ji jaučiasi pakylėta to, kas vyksta Kijevo gatvėse", - kalbėjo J.Tymošenko.

Kalinama Ukrainos opozicijos lyderė paragino Europos Sąjungos (ES) lyderius atsisakyti visų reikalavimų ir ketvirtadienį prasidedančiame Viršūnių susitikime pasirašyti istorinį paktą su Ukraina be jokių išankstinių sąlygų.

ES kaip svarbios politinės ir prekybinės sutarties su Ukraina pasirašymo sąlygą buvo iškėlusi reikalavimą, kad Ukraina sustiprintų įstatymo valdžią ir paleistų kalinamą buvusią premjerę.

Tačiau praėjusią savaitę ukrainiečių prezidento Viktoro Janukovyčiaus vyriausybė pribloškė Vakarus sustabdydama visas derybas dėl Asociacijos sutarties, kuri būtų atvėrusi kelią narystės Bendrijoje link, ir pareikšdama, kad nori geresnių sąlygų.

Ukrainos vyriausybei nusprendus atsisakyti pakto su ES, nuo sekmadienio į Ukrainos miestų gatves išeina dešimtys tūkstančių žmonių. Kijevo centre protestuotojai, kuriems vadovauja opozicijos lyderiai, tarp jų – pasaulio bokso čempionas Vitalijus Klyčko, įsirengė stovyklą.