Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas, socialdemokratas Julius Sabatauskas parlamentui pateikė nutarimo projektą, kuriam pritarus Seimas siūlytų prezidentei ieškoti kito generalinio prokuroro. Jis sykiu atviravo manantis, kad D. Valys nebegali toliau dirbti – priešingai nei mano premjeras.

Julius Sabatauskas
Opozicijos lyderis Andrius Kubilius J. Sabatauską vadino operacijos „atstatydinti generalinį prokurorą“ ir prašė pateikti bent tris teisines D. Valio atleidimo priežastis. Jis taip pat teiravosi, ar toks galvos nukirtimo mechanizmas atitinka Konstituciją, o taip pat – ką J. Sabatauskas mano apie A. Butkevičiaus palaikymą generaliniam prokurorui.

„Ministras pirmininkas, kaip Seimo narys, kaip ir aš, turi vieną balsą šiuo klausimu“, - atsakė J. Sabatauskas, pridurdamas, kad D. Valys „padarė tikrai nemažai klaidų“.

A. Kubiliaus klausimą pakartojo Rasa Juknevičienė, pridurdama, kad Darbo partijos ar Neringos Venckienės bylos nelaikytinos teisinėmis priežastimis prokuroro atleidimui.

„Aš teikiu šitą klausimą – vadinasi, aš įsitikinęs, kad toks sprendimas yra reikalingas“, - replikavo J. Sabatauskas.

Po pateikimo už siūlymą atleisti generalinį prokurorą balsavo 60 Seimo nariai, prieš – 24, susilaikė 20.

Už tolesnį D. Valio kėdės klibinimą vieningai balsavo Darbo partijos, "Drąsos kelio" bei "Tvarkos ir teisingumo" frakcijos. Siūlymą versti generalinį prokurorą iš posto vieningai palaikė ir opoziciniai liberalai. Tuo tarpu socialdemokratai susiskaldė, Lenkų rinkimų akcija balsavo prieš arba susilaikė, o tarp konservatorių už balsavo vienintelis Naglis Puteikis. Galutinį sprendimą, ar siūlyti prezidentei atleisti D. Valį, Seimas turėtų priimti po savaitės.

Generalinio prokuroro kėdė svyruoti pradėjo po virtinės Seimo sprendimų. Iš pradžių patvirtintos Seimo statuto pataisos, leidžiančios inicijuoti daugelio valstybės institucijų vadovų atleidimą nepritarus įstaigos metinei ataskaitai. Pirmasis šiuos pakeitimus savo kailiu pajuto D. Valys – Seimas nepritarė jo ataskaitai, o sykiu Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui pavesta parengti nutarimo projektą, kuriuo Seimas siūlytų D. Grybauskaitei atleisti generalinį prokurorą.

Tiesa, premjeras A. Butkevičius dar praėjusią savaitę teigė manantis, kad D. Valys gali toliau dirbti, jei padarys „labai rimtas išvadas“. O antradienį Vyriausybės vadovas bei socialdemokratų lyderis jau pareiškė, kad generalinis prokuroras išvadas padarė.