„Šiuo metu numatyta 38 eurai – tai gal mažoka suma. Ar ji bus 238 – man atrodo, su šitomis finansinėmis galimybėmis dar šį rudenį negalėsime (tiek mokėti), o kaip bus ateityje – dar pažiūrėsime“, - Žinių radijui sakė ketvirtadienio pavakarę sakė J.Olekas.

Anot jo, toliau bus svarstoma, ar eiti tuo keliu, kai šauktiniams būtų išmokama didesnė suma grynaisiais, ar įvairios kompensacijos, pavyzdžiui, studijoms.

„Jeigu žiūrint visą sumą, tie 238 eurai ir susidaro, bet jie yra išdalinti. Čia reikia svarstyti – ar atlikti išmokėjimą ir viską susimoka pats, ar padalinti tam tikromis dalims“, - svarstė J. Olekas.

Pasak jo, Seime sutarta, kad pasiūlymus dėl šaukimo į privalomąją karo tarnybą tvarkos dar pateiks visos frakcijos ir jie bus nagrinėjami kitą trečiadienį Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete bus žiūrima, kokių dar yra pasiūlymų tą tvarką keisti.

Ministro tikinimu, kol kas beveik nėra pasiūlymų keisti šauktinių amžiaus ribas, bet kyla diskusijų, ar ieškoti šauktinių iš visos amžiaus grupės, ar pirmiausia kviesti baigusius mokyklas ir į aukštąsias mokyklas neįstojusius, darbo ir kitų užsiėmimų neturinčius jaunuolius.

Seimui ketvirtadienį ypatingos skubos tvarka pritarus penkeriems metams į Lietuvos kariuomenę grąžinti šauktinius, premjeras Algirdas Butkevičius pasiūlė, jog mėnesinė išmoka jiems galėtų siekti 238 eurus. Tai, esą, paskatintų jaunuolius noriau rinktis privalomąją karinę tarnybą.

Premjeras taip pat pranešė davęs pavedimą parengti dokumentus dėl atlyginimų didinimo profesionalams, tarnaujantiems Lietuvos kariuomenėje.