„Mano žinutė yra ta, kad šiuo metu, kai matome tokius dalykus, kaip Rusijos, Kinijos ir kitų šalių rengiamas kibernetines atakas, kai mes matome besitęsiančią agresiją Kryme ir Rytų Ukrainoje, kai mes matome besitęsiančias grėsmes Gruzijoje - mūsų santykiai tikriausiai labai seniai nebuvo tokie svarbūs“, - antradienį viešėdamas Estijoje po susitikimo su šalies ministru pirmininku Juri Ratu sakė J.McCainas.

JAV Senato Ginkluotųjų tarnybų komiteto pirmininkas žadėjo, kad JAV tęs savo įsipareigojimus NATO ir buvimą Baltijos jūros regione.

Amerikiečiai kitais metais Lenkijoje žada dislokuoti maždaug 4 tūkst. karių dydžio brigadą, kurios padaliniai vyks į pratybas Vidurio ir Rytų Europos regione.

JAV taip pat vadovaus Lenkijoje kuriamam tarptautiniam sąjungininkų batalionui. Tokie vienetai bus dislokuoti ir Estijoje, Latvijoje bei Lietuvoje. Jiems vadovaus kitos valstybės.

Po susitikimo su J.McCainu Estijos premjeras J.Ratas sakė, kad JAV buvo ir išliks vienomis iš svarbiausių Estijos sąjungininkių ir kad amerikiečiai visada gali pasitikėti Estija.

JAV senatoriai respublikonai J.McCainas, Lindsey Grahamas (Lindsis Graemas) ir demokratė Amy Klobuchar (Emi Klobuchar) vėliau lankysis Latvijoje, o Lietuvoje viešės gruodžio 29 - 30 dienomis.

Vėliau jie vyks į Ukrainą, Gruziją ir Juodkalniją.

Senatoriai J.McCainas ir L.Grahamas prieš šalies prezidento rinkimus žadėjo nebalsuoti už respublikonų kandidatą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą).

Per prezidento rinkimų kampaniją Vidurio ir Rytų Europos šalyse nerimą kėlė D.Trumpo pareiškimai, kad jis dėl NATO sąjungininkų gynybos apsispręstų tik įvertinęs, ar jie pakankamai finansuoja gynybą. Lietuvoje ir kitose regiono šalyse taip pat buvo keliami klausimai dėl išrinktojo prezidento bei jo aplinkos ryšių su Rusija.