„Klausimų, į kuriuos galėtų atsakyti šios kadencijos Seimo nariai, Generalinė prokuratūra turi, ir manau, kad juos bus pabandyta užduoti, prašant į juos atsakyti, artimiausiu laiku“, – po Seimo komisijos, turinčios spręsti dėl „darbiečio“ Vytauto Gapšio neliečiamybės, uždaro posėdžio trečiadienį žurnalistams sakė J.Laucius.

Klausiamas, kuriems konkrečiai ar kurių frakcijų atstovams prokurorai turi klausimų, J.Laucius atsakė: „Galbūt apsiribokime atsakymu, kad klausimų šios kadencijos Seimo nariams prokuratūra turi“.

V. Gapšys tuo tarpu laikėsi pozicijos, kad prokuroras medžiagos, kuri įrodytų jį žadėjus verslui palankius balsavimus už atlygį, nepateikė, o jo neliečiamybės klausimą sprendžianti Seimo komisija prašys papildomai informacijos tiek iš prokuratūros, tiek iš Darbo partijos.

Prokuroras: faktų V. Gapšys neneigė

Prokuroras kalbėdamas po uždaro posėdžio žurnalistams teigė, kad V. Gapšys neprieštaravo jo išvardintiems faktams, kuriais grindžiami įtarimai, tik stebėjosi, kad Seimo nariui jo veiksmai atrodę įprasta praktika.

„Seimo narys V. Gapšys tų faktų iš esmės nepaneigė. Giliai nustebino paaiškinimas, kad čia nieko tokio, tai įprasta Seimo bendravimo su stambaus verslo atstovais praktika, ir nei patys susitikimai, nei patys pažadai, nei kalba apie vienokį ar kitokį materialinį atlyginimą ir jo gavimas, kaip supratau iš V. Gapšio paaiškinimų, jam kelia nuostabą mūsų kaip prokuratūros jo veiksmų vertinimas“, – sakė J. Laucius.

Prokuroras sakė komisijos posėdyje trumpai įvardinęs duomenų šaltinius ir jų turinį, nurodęs, kodėl tokie V. Gapšio veiksmai „galimai turi nusikalstamų veikų požymių“. „Prokuratūros nuomone, tokie V. Gapšio veiksmai turi ganėtinai aiškių požymių sunkių korupcinių nusikaltimų, kurie Baudžiamajam kodekse įvardinami kaip didelės vertės kyšininkavimas ir prekyba didelės vertės poveikiu“, – kalbėjo J. Laucius.

„Aš suprantu, V. Gapšys pačių faktų neneigia, jų turinio irgi nėra paneigęs, tik V. Gapšys yra nustebęs, kad tai vertinama kaip nusikalstama veika“, – sakė prokuroras.

V. Gapšys: kalbėta apie viešai žinomus dalykus

V. Gapšys tuo tarpu žurnalistams sakė, jog kai kuriems prokuroro teiginiams prieštarauti ir negalėjęs, nes buvo kalbama apie viešai žinomus faktus – Pelno įstatymo pataisų priėmimą, balsavimą dėl Utenos–Vilniaus kelio projekto, tačiau pabrėžė, kad prokuroras jokių įrašų ar kitų kriminalinės žvalgybos duomenų, kurie įrodytų susitarimus, nepateikta.

„Buvo kalbama apie Seimo nutarimą dėl Utenos–Vilniaus kelio, dėl Pelno mokesčio įstatymo priimtas pataisas. Tai aš nežinau, kaip aš galėčiau paneigti, kad tokie nutarimas ir įstatymas yra priimti. Kai kalbama, ar aš padariau kažkokį nusikaltimą, čia jau visiškai kitas klausimas. Prokuroras teigia (buvus susitarimą), nežinau, kuo remdamasis, jis sako, kad buvo filmuota, daromi įrašai, bet nei vieno įrašo nepateikė, kad būtų susitarimas“, – žurnalistams sakė V. Gapšys.

Klausiamas, ar prašys komisijos siūlyti panaikinti jo neliečiamybę, ar elgsis priešingai, V. Gapšys tiesiai neatsakė. „Aš sieksiu pateikti visus faktus, o komisija tegu sprendžia. Aš norėjau, kad būtų komisija sudaryta, ir komisija turi teisę gauti (įtarimus pagrindžiančią) informaciją, o ne tik –V. Gapšys sutiko ir kalbėjosi. Tai aš galiu paimti savo kalendorių ir dar daugiau pasakyti, su kuo aš susitinku, tai nėra nusikaltimas“, – sakė parlamentaras.

Jis taip pat kėlė versiją, kad pareigūnų veiksmai jo atžvilgiu galėjo būti susiję su siekiu vėl suimti koncerno „MG Baltic“ viceprezidentą Raimondą Kurlianskį, anksčiau teismui atmetus prokuroro prašymą kardomąją priemonę pratęsti – šis klausimas teisme buvo sprendžiamas trečiadienį, tuo tarpu Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai V. Gapšio kabinetą Seime krėtė pirmadienį, sankcija, pasak V. Gapšio, tam buvo duota sekmadienį.

„Keli dalykai yra įdomūs, vienas yra tas, kad kai vyko visas procesas, viskas prasidėjo nuo kito asmens, ir vienam asmeniui buvo labai norima pratęsti sankcijas. Tai sankcija pas mane atlikti kratą išduota sekmadienį, jūs daug matote teisėjų, prokurorų, dirbančių sekmadienį? Kad jie važiuotų, sekmadienį tartųsi, ir pirmadienį tą kratą realizuotų. Juo labaiu, kad dėl liberalų klausimas jau sukosi porą savaičių, buvo galima tai padaryti penktadienį, ketvirtadienį“, – kalbėjo parlamentaras.

Komisija prašys įrašo

Seimo komisija tuo tarpu ketina prašyti papildomos informacijos ir iš prokuratūros, ir iš Darbo partijos. Komisijos vadovas „tvarkietis“ Kęstas Komskis po posėdžio žurnalistams tvirtino, jog įtarimai V. Gapšiui buvo grindžiami tik prokuroro žodžiu, tuo tarpu yra „devyni ar dešimt įrašų“.

„Iš tiesų mums visgi prokuroras nepateikė pokalbių išklotinių, kad tikrai matytųsi, kad būtų kažkokie susitarimai, nes iš tos medžiagos, kurią turėjome, nebuvo matyti, ir vien pagal prokuroro žodžius priimti sprendimą komisijos nariai nesutiko“, – sakė K. Komskis.

Jis taip pat patvirtino, jog prokuroro pozicijos šiuo klausimu nežinantis, nes prašyti bent vieno epizodo iš kriminalinės žvalgybos informacijos duomenų buvo nuspręsta Generalinės prokuratūros atstovui jau išėjus.

„Mums paaiškino, kad yra devyni ar dešimt įrašų, kad buvo sekama žvalgybiniais metodais, ne telefoniniai pokalbiai, reiškia, buvo sumontuota įranga vienur ar kitur, bet mes norėtumėm nors vieną epizodą, kad iš tiesų įrodytų, nes dėl kai kurių epizodų iš tiesų buvo labai plačiai aptariama viešai, tiek koalicijoje, tiek frakcijose, ne tik Darbo partijos frakcijoje. Mes kol kas neturim pagrindo, nebent pateiktų daugiau informacijos“, – kalbėjo K. Komskis.

Jis taip pat patvirtino, jog V. Gapšys teisėsaugos akiratyje buvo pakankamai ilgai. „Labai ilgai, praktiškai metus laiko, ir mums užkliuvo, jei matė, kad nusikaltimas buvo daromas praėjusiais metais, bet neatėjo pareikšti įtarimų, o tik po gero pusmečio, 8-9 mėnesių“, – pasakojo K. Komskis.

Pasak komisijos vadovo, prokuroras tai paaiškino, kad pareigūnai „laukė, kol dar kažką darys“.

Išvada – iki rugsėjo vidurio

Komisija išvadą dėl V.Gapšio, kurį prokurorai įtaria paėmus kyšį, turi pateikti iki rugsėjo 15 dienos. Prokurorų teigimu, yra pagrįstų įtarimų, kad V.Gapšys „už teisėtą veikimą vykdant įgaliojimus, dviejų koncernui „MG Baltic“ palankių ir finansiškai naudingų politinių sprendimų priėmimą, savo ir kitų naudai pažadėjo, susitarė priimti ir priėmė 25 tūkst. eurų kyšį“. Šiame tyrime įtarimai pareikšti ir koncerno „MG Baltic“ viceprezidentui R. Kurlianskiui.

V. Gapšys šiuos įtarimus neigia ir sako nematantis pagrindo dėl jų naikinti imunitetą. Seimo narys be parlamento sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržoma jo laisvė.

Generalinės prokuratūros kontroliuojamame Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atliekamame tyrime dėl kyšininkavimo, papirkimo ir prekybos poveikiu V. Gapšys apklaustas specialiuoju liudytoju.

Tame pačiame ikiteisminiame tyrimai įtarimai dėl kyšininkavimo pateikti buvusiam Liberalų sąjūdžio pirmininkui ir eksparlamentarui Eligijui Masiuliui.