Jį, reaguodamas į politiko pareiškimą, kad jis nejaučia kažką bendro turįs su Baltijos šalimis, parašė buvęs vienas pagrindinių šio laikraščio žurnalistų, buvęs satyrinio leidinio „Charlie – Hebdo“ vadovas, atsakingas už informaciją Francois Came.

„Spalio 18 dienos savaitraštyje „Le 1 Hebdo” randame tokią jo citatą: “Kas gi yra tie „europiečiai“? Nesijaučiu turįs kažką bendro su Baltijos šalimis. Tai yra pasaulio pakraštys, net senovės romėnai nebuvo iki jų nukakę! Didžioji Europos matrica apima Romos imperijos ribas. (…) Tačiau tolimuosius lietuvius mes turėtume laikyti broliais tik dėl to, kad jie yra krikščionys! Tai ne mano istorija”. Atleiskite, bet šis teiginys yra iš esmės kvailas“, - rašė F. Came.

Prancūzijos žurnalistas aiškino, kad lietuvius sunku būtų laikyti europiečiais dėl to, kad „jie yra krikščionys“, nes ši šalis yra „mažiausiai krikščioniška Europoje“,

„Tai buvo paskutinė animistinė šalis Europoje. Ir šie drąsūs lietuviai įsitraukė į katalikybę tik 1387-aisiais, tai yra maždaug devyniais šimtmečiais po to, kai Prancūzija pasišventė Kristui“, - rašė F. Came.

Kalbant apie geografiją, dar blogiau, ironizavo buvęs žurnalistas, primindamas, kad Lietuva yra ne tik Europoje, bet ir pačioje jos širdyje: kontinento geografinis centras yra už 25 kilometrų nuo Vilniaus.

„Kalbant apie istoriją ir kultūrą – tas pats. XVI amžiuje Lietuvos Didžioji kunigaikštystė buvo didžiausia Europos imperija, didesnė nei Karolio Didžiojo imperija. Ši „nedidelė“ tauta nenutrūkstamai formavo mūsų žemyną. Stanislavo aikštė – Nansi, ant buvusio Lenkijos karaliaus tremtyje rūmų fasado, dabartinės rotušės, vis dar yra Lietuvos herbas“, - rašė F. Came.

Žurnalistas taip pat priminė poetą Adomą Mickevičių, kuris gyveno Paryžiuje, ir kur yra jo skulptūra, rašytoją Romain Gary, Oskarą Milošą, kuris yra gyveno Prancūzijoje ir palaidotas Fontenblo miestelyje.

Jis taip pat priminė, kad XVIII amžiaus pabaigoje Lietuva ir Lenkija buvo suformavusios vieną valstybę, taigi sakyti, kad Lietuva nėra Europa reiškia, kad „Šopenas nebuvo europietis“.

„Europa yra skurdinama. Tai mus mažina“, - piktinosi F. Came.

Politikas pasižymi ne pirmą kartą

J. L. Melenchonas kontraversiškais pareiškimais apie Lietuvą sublizgėjo jau ne pirmą kartą. Šio socialisto neigiamą požiūrį į naująsias ES šalis nekart yra kritikavusi Prancūzijos žiniasklaida, ypač - kairysis dienraštis "Liberation".

"Lietuvoje, ES valstybėje, parlamentas nutarė buvusiems SS nariams lietuviams mokėti pensijas. Šio paniekinimo nesušvelnino net menkiausias atsižadėjimas!", - 2006 metais pareiškė politikas, tačiau po to, kai į jį kreipėsi „Lietuvos ryto“ žurnalistai, jis iškart atsiribojo nuo Lietuvą juodinusių savo pareiškimų ir atsiprašė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (262)