„Lietuva yra įkalinta tam tikrame raidos maršrute ir priklauso nuo to maršruto, institucinės sąrangos. Kiek visa tai dabar galima pakeisti, labai sunku pasakyti. Žmonės ir politikai iš esmės nėra linkę tos tvarkos keisti“, - kritiškai į socialines permainas artimiausiu laiku žiūri A. Poviliūnas.

Sociologas R. Lazutka taip pat pabrėžia, kad lietuviai labiau mėgsta skųstis ir garsiai reikšti nepasitenkinimą, tačiau retai imasi konkrečių veiksmų, galinčių pakeisti esamą padėtį.

„Privačiame Lietuvos sektoriuje nėra buvę streiko. Streikavo tiktai mokytojai, o kiti tik pagąsdina, perspėja, kad bus streikas, bet nesugeba jo suorganizuoti“, - konstatavo R. Lazutka.

Tuo tarpu Vilniaus miesto Tarybos narys socialdemokratas J. Požela siūlo iš esmės keisti valstybės požiūrį į socialinių pašalpų sistemą ir tokių pašalpų gavėjus.

„Reikia baigti žiūrėti į kiekvieną eilutę, mechaniškai dėlioti ir kažką balansuoti. Kol mes nematysime paties žmogaus ir problemos esmės, tol, bijau, nematysime naujų siūlymų, kurie galėtų sumažinti skurdo lygį“, - tvirtino J. Požela.

Laidoje „Įžvalgos“ taip pat išgirsite pamąstymų, kad didesni mokesčiai ne visuomet yra labai blogai ir sužinosite, koks socialinis kapitalas būdingas šiandienos Lietuvai.

Laida „Įžvalgos“ sekmadienį – 16.45 val. per LRT.

Laidos vedėjas – Virginijus Savukynas.