„Į žmogų dabar žvelgiama kaip į prekę. Pats žmogus per ideologiją ir kūrybą išmokomas žvelgti į save kaip į rinkai pateikiamą prekę. Manau, kad laisvę žudo ne tiek kapitalistinė sistema, kiek pats žmogus. Savo laisvę žmogus nužudo iš esmės pats, įtikėjęs, kad jis yra ir veikia tik kaip ištekliai“, – apie postmodernaus kapitalizmo grėsmes kalba V. Rubavičius.

Istorikas S. Grybkauskas „Įžvalgose“ atskleis, kaip sovietinė nomenklatūra Lietuvoje kontroliavo Maskvai pavaldžių stambiųjų įmonių vadovus ir kokių kraštutinių priemonių buvo imtasi, kad ta kontrolė neišslystų iš vietinės valdžios rankų.

„KGB buvo surinkusi labai daug kompromituojančios medžiagos apie įmonių vadovus. Kartais ta medžiaga būdavo ir intymi. Vienos Vilniaus įmonės operatyvinis darbuotojas karininkas taip rašo apie įmonę: štai gamykloje kalbama, kad techninio skyriaus vedėjas draugauja su buvusia direktoriaus meiluže, kito skyriaus vedėjas išneša iš gamyklos viską, ką gali pakelti, trečias yra nacionalistas ir veržiasi į direktoriaus postą. Apie daugelį įmonių yra išlikusios panašios informacijos“, – S. Grybkauskas paneigia dar vieną mitą, kad lietuviškoji nomenklatūra ilgainiui buvo praradusi kontrolę Lietuvoje veikiančioms sąjunginio pavaldumo pramonės įmonėms.

„Įžvalgos“ taip pat atskleis, kaip keitėsi sovietinės Lietuvos valdininkų pozicija dėl statomos atominės elektrinės ir kas mūsų laukia ateityje, kai pasaulis tapo toks negailestingas ir baudžiantis už vartotojiškumo kultą ir saiko nejautimą.

„Įžvalgos“ sekmadienį 16.45 val. per Lietuvos televiziją. Laidos vedėjas Virginijus Savukynas.