Kalbant apie lytis dažniausiai omenyje turimas feminizmas, nagrinėjamos moterų problemos.

„Visa tai puiku. To reikia, bet užmirštama kita žmonijos pusė – vyrai. Todėl „Įžvalgose“ kalbinamas Harvarde apsigynęs disertaciją Vytauto didžiojo universiteto profesorius Artūras Tereškinas, kuris šiuo klausimu išleido knygą „Vyrų pasaulyje“, – sako laidos vedėjas Virginijus Savukynas.

„Pirmiausia, vyras turi uždirbti ir išlaikyti šeimą. Kita vertus, jis turi nuolat parodyti esąs tvirtas, galingas, stiprus ir fiziškai, ir dvasiškai. Jis negali skųstis. Taip pat jis turi globoti savo partnerę, moterį, ją seksualiai patenkinti. Tokie yra pagrindiniai vyriškumo bruožai. „Tikro vyro“ dalis yra ir heteroseksualumas. Daliai vyrų šie vyriškumo bruožai yra neįgyvendinami”, – interviu laidai pabrėžia profesorius.

A. Tereškinas taip pat atskleis, kurie vyrai labiausiai kenčia politikoje, ir kokius vaidmenis prisiima moterys politikės.

Kita tema – vis aštrėjantys santykiai su lenkais. Visada galvojome, kad lietuviai yra tolerantiški, džiaugėmės, kad neturime tokių problemų, kokias turi latviai ir estai. O štai dabar iškilo lenkų klausimas.

Kultūros ministro patarėjas Imantas Melianas pasakos apie lietuvių ir lenkų santykių mazgą: „Manau, kad turime suvokti, kad Lietuvos lenkai, jei kalbame apie konkrečią etninę grupę, yra vienintelė tokia grupė, kuri susidarė vietoje ir iš vietinių gyventojų. Ir mes turime juos taip priimti. Lygiai taip pat, kaip mes priimame Žemaitiją, Dzūkiją, turime priimti ir Vilniją, Lietuvos lenkus.“

Trečioji tema – kuo panaši visiems gerai žinoma Julija Tymošenko su mažai kam žinoma Morta Boreckaja? Istorikas Paulius Manusadžianas atsakys į šį klausimą ir atskleis lemtingą Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kazimiero klaidą: lengva ranka Naugardą atidavęs Maskvai leido jai sustiprėti, ir todėl jau netrukus Rusija turėjo persvarą Rytuose.

„Žinoma, dabar Lietuva neturi tokių galimybių, kokias turėjo XV amžiuje, bet vis dėlto nugaros atsukimas Rytams ir žiūrėjimas tik į Vakarus yra pavojingas. Norėtųsi aktyvesnės Rytų užsienio politikos. Vakariečiai galėtų daugiau orientuotis pagal mūsų poziciją, nes mes šiaip ar taip geriau žinome Rytų erdvę“, – sako istorikas.

„Įžvalgos“ – sekmadienį, rugsėjo 18 dieną 16.45 val. per Lietuvos televiziją. Laidos autorius ir vedėjas – Virginijus Savukynas.