„Tokios valstybės kaip Prancūzija priėmė sprendimą įšaldyti energetikos kainas. Tas sprendimas galios iki pat šių metų pabaigos. Kitąmet jis gali būti pratęstas. Sakyčiau, Prancūzija – geriausias pavyzdys. Ji ėmėsi paprastų, bet labai efektyvių priemonių.

Rezultatas – infliacija Prancūzijoje yra viena mažiausių ES. Liepos mėn. metinė infliacija Prancūzijoje siekė 6,8 proc., o Lietuvoje – 20,8 proc“, – interviu „Delfi“ sako ekonomistas.

Jo žodžiais, dabartinė situacija finansų rinkose leidžia Lietuvai nebrangiai skolintis – kitaip nei pasaulinės finansų krizės metu, kai Vyriausybė skolinosi už dešimt ir daugiau procentų palūkanų.

„Žodžiu, reikėtų elgtis šiek tiek agresyviau ir, tarkime, iki kitų metų pavasario įšaldyti energetikos kainas praėjusių metų pabaigos lygyje. Tada žiūrėti, kaip sekasi, ir laikinai pasididinti biudžeto išlaidas šioms problemoms spręsti“, – siūlo Izgorodinas.

„Delfi“ pašnekovas teigia neatmetąs tokio varianto, kad Lietuvos ekonomika labai gerai atlaikys ir energetikos sunkumus, ir infliaciją, o artėjanti krizė, jei ji tikrai bus, neturėtų sukelti tokių padarinių, kokius sukėlė pasaulinė finansų krizė. Maža to, krizės požymių Izgorodinas teigia kol kas nematąs:

„Žiūrėdamas į naujausius Lietuvos prekių eksporto rodiklius ir darbuotojų skaičiaus dinamiką transporto sektoriuje, krizės Lietuvoje kol kas tikrai nematau. Prekių eksporto augimas išlieka dviženklis, o darbuotojų skaičius transporto sektoriuje antrąjį ketvirtį pasiekė visų laikų rekordą – nepaisant visų geopolitikos iššūkių ir artėjančios recesijos.

<…> Nepaisant aukštų kainų, kol kas nėra požymių, rodančių, kad Lietuvos gyventojai veržiasi diržus. Gyventojų indėliai bankuose ir toliau viršija tą lygį, kuris buvo prieš koronaviruso pandemijos pradžią. Tai reiškia, kad žmonės turi pinigų, <…> avansu ribodami savo vartojimą tam tikrose srityse ne todėl, kad neturi pinigų, o todėl, kad nori tuos pinigus pataupyti.

Lietuvos BVP, savo ruožtu, dešimtadaliu viršija priešpandeminį lygį. Tai – tikrai stiprus rezultatas.“

O Europą kamuojanti energetikos krizė, Izgorodino nuomone, gali netgi pasitarnauti Lietuvos pramonei:

„Dabartinė infliacijos krizė Europoje ir netgi dabartinė energetikos krizė mūsų pagrindiniams ekonomikos sektoriams, pramonei gali būti labai naudinga, nes dėl kylančių kainų Vakarų Europos gamintojai tikrai ieškos variantų, kaip atpiginti savo galutines sprekes.

Vadinasi, jie ieškos kontraktinės gamybos partnerių kitose Europos valstybėse, kurios turi pakankamai stiprią pramonę ir kuriose pagaminti tam tikras komponentes kainuotų pigiau. Lietuva čia turi auksinę galimybę.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)